Evenementen

 • Ben jij een ondernemende buurtbewoner met een idee om jouw buurt socialer, groener, veiliger, rechtvaardiger of mooier te maken? LSA Bewoners en Social Enterprise NL organiseren op 22 februari een gratis inspirerende training speciaal voor buurtbewoners die in de ideeënfase zitten en erover nadenken om een BewonersBedrijf te starten. We organiseren de bijeenkomst bij het Krachtstation in Utrecht. Een mooi voorbeeld van een ondernemend buurtinitiatief.

  Wat gaan we doen?

  Tijdens de training gaan we in vogelvlucht langs de verschillende aspecten die komen kijken bij het opzetten van een BewonersBedrijf. Allereerst ga je aan de slag met jouw idee. Welke lokale maatschappelijke problemen ga jij aanpakken of pak je al aan? Hoe ga je met jouw idee duurzaam inkomsten genereren en maatschappelijke impact creëren? Vervolgens kijk je wie er allemaal betrokken zijn bij jouw (toekomstige) BewonersBedrijf en maak je een stakeholder analyse. Ook komt de samenwerking met jouw gemeente aan bod.

  Nathan Rozema is mede-initiatiefnemer van het Krachtstation en vertelt uit eigen ervaring over het opzetten van een buurtinitiatief. Mireille van den Berg is directeur van Talentfabriek010. Zij heeft veel ervaring als sociaal ondernemer, ziet kansen en denkt met je mee over hoe jouw ideeën voor een onderneming voor de buurt kan omzetten in een business case. Bernice Kamphuis van Struikroven timmert hard aan de weg met haar sociale onderneming. Ooit begonnen als buurtinitiatief en nu op weg naar een landelijke organisatie met haar missie om bestaand groen te redden en een nieuwe bestemming te geven.  Zij kan veel vertellen over hoe je de samenwerking met gemeente of wooncorporatie goed van de grond krijgt. Ten slotte gaan we met Katusha Sol van De Buurtcamping dieper in op het thema draagvlak creëren. Zij vertelt je hoe je de juiste mensen om je heen verzamelt en je buurt zover krijgt dat ze mee gaan doen.

  Tussendoor eten we een hapje en is er de mogelijkheid om andere initiatiefnemers te ontmoeten. Aan het einde van de bijeenkomst ga je geïnspireerd terug naar je buurt en weet je wat je te doen staat om een volgende stap te zetten.

  Wat is een BewonersBedrijf?

  Een BewonersBedrijf is een onderneming in handen van bewoners, met een stevig verdienmodel. BewonersBedrijven onderscheiden zich van veel andere bewonersinitiatieven door het collectieve ondernemerschap. Zij halen betaalde opdrachten binnen, verkopen hun eigen producten en diensten en leveren een belangrijke bijdrage aan de wijkeconomie. Hierdoor komen BewonersBedrijven losser te staan van subsidies en hun verstrekkers. De bewoners worden zelfstandiger en bepalen hun eigen koers. Eventuele winst vloeit terug in de wijk, bijvoorbeeld door het opknappen van speeltuinen en pleinen of het organiseren van feesten voor kinderen uit arme gezinnen. 

  Praktische informatie

  Wat: Start met ondernemen voor je buurt: de essentials in 1 dag  
  Wanneer: 22 februari 
  Waar: Krachtstation, Amerikalaan 199, 3526 VD Utrecht
  KostenGratis
  Voor wie: Mensen die zich oriënteren op ondernemen voor je buurt of een goed idee hebben voor een buurtonderneming. De sessie is ook geschikt als je jouw bestaande buurthuis of -initiatief ondernemender wilt maken. 

  Deze training zit al vol! Wil je op de reservelijst (door de maatregelen of ziekte kunnen er mensen afvallen), stuur dan even een mailtje naar almaz@lsabewoners.nl Wil je er de volgende keer graag bij zijn of op de hoogte blijven, meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >