Evenementen

 • Na een succesvolle eerste editie organiseren we weer een startersdag! Ben jij een ondernemende buurtbewoner met een idee om jouw buurt socialer, groener, veiliger, rechtvaardiger of mooier te maken? LSA Bewoners en Social Enterprise NL organiseren op 31 mei een gratis inspirerende training speciaal voor buurtbewoners die in de ideeënfase zitten en erover nadenken om een bewonersbedrijf te starten. We organiseren de bijeenkomst bij het Krachtstation in Utrecht, een mooi voorbeeld van een ondernemend buurtinitiatief.

  Wat gaan we doen?

  Tijdens de training gaan we in vogelvlucht langs de verschillende aspecten die komen kijken bij het opzetten van een bewonersbedrijf. Je krijgt inspiratie over hoe je met jouw idee, naast maatschappelijke impact, ook duurzaam inkomsten kunt genereren. Vervolgens gaan we dieper in op het thema draagvlak creëren en brengen we de buurt en omgeving van jouw (toekomstige) bewonersbedrijf in kaart. Ook komt de samenwerking met jouw gemeente aan bod.

  Trainers?

  Nathan Rozema is mede-initiatiefnemer van het Krachtstation en vertelt uit eigen ervaring over het opzetten van een buurtinitiatief. Mireille van den Berg is directeur van Talentfabriek010. Zij heeft veel ervaring als sociaal ondernemer, ziet kansen en denkt met je mee over hoe jouw ideeën voor een onderneming voor de buurt kan omzetten in een business case. Bernice Kamphuis van Struikroven timmert hard aan de weg met haar sociale onderneming. Ooit begonnen als buurtinitiatief en nu op weg naar een landelijke organisatie met haar missie om bestaand groen te redden en een nieuwe bestemming te geven.  Zij kan veel vertellen over hoe je de samenwerking met gemeente of wooncorporatie goed van de grond krijgt. Ten slotte gaan we met Katusha Sol van De Buurtcamping dieper in op het thema draagvlak creëren en placemaking. Zij vertelt je hoe je de juiste mensen om je heen verzamelt en je buurt zover krijgt dat ze mee gaan doen.

  Tussendoor eten we een hapje en is er de mogelijkheid om andere initiatiefnemers te ontmoeten. Aan het einde van de bijeenkomst ga je geïnspireerd terug naar je buurt en weet je wat je te doen staat om een volgende stap te zetten.

  Wat is een bewonersbedrijf?

  Een bewonersbedrijf is een onderneming in handen van bewoners, met een stevig verdienmodel. Bewonersbedrijven onderscheiden zich van veel andere bewonersinitiatieven door het collectieve ondernemerschap. Zij halen betaalde opdrachten binnen, verkopen hun eigen producten en diensten en leveren een belangrijke bijdrage aan de wijkeconomie. Hierdoor komen bewonersbedrijven losser te staan van subsidies en hun verstrekkers. De bewoners worden zelfstandiger en bepalen hun eigen koers. Eventuele winst vloeit terug in de wijk, bijvoorbeeld door het opknappen van speeltuinen en pleinen of het organiseren van feesten voor kinderen uit arme gezinnen. 

  Praktische informatie

  Wat: Start met ondernemen met je buurt: de essentials in 1 dag  
  Wanneer: Dinsdag 31 mei, 15:00 – 20:00 uur
  Waar: Krachtstation, Amerikalaan 199, 3526 VD Utrecht
  Kosten: €15,- voor bewoners en €50,- voor professionals (gratis voor leden van LSA Bewoners & Social Enterprise NL)
  Voor wie: Mensen die zich oriënteren op ondernemen met je buurt of een goed idee hebben voor een buurtonderneming. De sessie is ook geschikt als je jouw bestaande buurthuis of -initiatief ondernemender wilt maken

  Aanmelding gesloten

  Deze workshop is onderdeel van ons programma Ondernemen met je Buurt

  Mede mogelijk gemaakt door

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >