Evenementen

 • Ben jij een ondernemende buurtbewoner met een idee om jouw buurt socialer, groener, veiliger, rechtvaardiger of mooier te maken? LSA Bewoners en Social Enterprise NL organiseren op 17 oktober een gratis inspirerende training speciaal voor buurtbewoners die in de ideeënfase zitten. Denk jij erover om een bewonersbedrijf te starten? Dan is dit de training voor jou!

  Wat gaan we doen?

  Tijdens de training gaan we in vogelvlucht langs de verschillende aspecten die komen kijken bij het opzetten van een bewonersbedrijf. Je krijgt inspiratie over hoe je met jouw idee, naast maatschappelijke impact, ook duurzaam inkomsten kunt genereren. Vervolgens gaan we dieper in op het thema draagvlak creëren en brengen we de buurt en omgeving van jouw (toekomstige) bewonersbedrijf in kaart. Ook komt de samenwerking met jouw gemeente aan bod.

  Trainers?

  Mireille van den Berg is directeur van Talentfabriek010. Zij heeft veel ervaring als sociaal ondernemer, ziet kansen en denkt met je mee over hoe jouw ideeën voor een onderneming voor de buurt kan omzetten in een business case.  Verder vertelt zij over hoe je de samenwerking met een gemeente of wooncorporatie goed van de grond krijgt. Ten slotte gaan we met Katusha Sol van De Buurtcamping dieper in op het thema draagvlak creëren en placemaking. Zij vertelt je hoe je de juiste mensen om je heen verzamelt en je buurt zover krijgt dat ze mee gaan doen.

  Tussendoor eten we een hapje en is er de mogelijkheid om andere initiatiefnemers te ontmoeten. Aan het einde van de bijeenkomst ga je geïnspireerd terug naar je buurt en weet je wat je te doen staat om een volgende stap te zetten.

  Wat is een bewonersbedrijf?

  Een bewonersbedrijf is een onderneming in handen van bewoners, met een stevig verdienmodel. Bewonersbedrijven onderscheiden zich van veel andere bewonersinitiatieven door het collectieve ondernemerschap. Zij halen betaalde opdrachten binnen, verkopen hun eigen producten en diensten en leveren een belangrijke bijdrage aan de wijkeconomie. Hierdoor komen bewonersbedrijven losser te staan van subsidies en hun verstrekkers. De bewoners worden zelfstandiger en bepalen hun eigen koers. Eventuele winst vloeit terug in de wijk, bijvoorbeeld door het opknappen van speeltuinen en pleinen of het organiseren van feesten voor kinderen uit arme gezinnen.

  Praktische informatie

  Wat: Start met ondernemen met je buurt: de essentials in 1 dag
  Wanneer: Maandag 17 oktober 2022, 15:00 – 20:00 uur
  Waar: Utrecht, exacte locatie ntb
  Kosten: €15,- voor bewoners en €50,- voor professionals (gratis voor leden van LSA Bewoners & Social Enterprise NL). Let op, dit wordt vooraf gefactureerd. (Mocht de bijdrage een probleem zijn, dan horen we het graag en vinden we zeker een oplossing)
  Voor wie: Mensen die zich oriënteren op ondernemen met hun buurt of een goed idee hebben voor een buurtonderneming. De sessie is ook geschikt als je jouw bestaande buurthuis of -initiatief ondernemender wilt maken.

  Klik hier om je aan te melden!

  Deze training is onderdeel van

  Een programma van

  Medemogelijk gemaakt door

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >