Evenementen

 • Moestuinbakken, buurttuinen, een eetbaar park op een bedrijven terrein en een oude kwekerij in gebruik door bewoners. Zomaar een paar voorbeelden die we bezochten op de Regiodag Stadslandbouw in je wijk op 17 oktober in Amersfoort. Mooi uitgestippelde fietsroutes brachten ons naar de verschillende plekken in de Keistad waar bewoners en ondernemers bezig zijn met voedsel en groen in de stad. 

  Tuinieren met je buuf

  Op de fiets door amersfoortWe fietsen langsbuurttuinen waaronder de Meeuwentuin, de groentjes in Kruiskamp, een middeleeuwse stadstuin en het Huis van Bartels. Stuk voor stuk zijn deze tuinen door bewoners opgezet en worden ze gezamenlijk onderhouden. Door samen te tuinieren kun je eenzaamheid van mensen verminderen. Het zijn plekken waar mensen met elkaar in contact kunnen komen. Samen dingen doen die je leuk vindt staat vaak, naast groenten telen, centraal. En van de oogst kan je ook weer samen genieten; een mooie combinatie.

  Stadsboeren en bijenlint

  Een nieuw initiatief voor mensen die hun eigen groente willen verbouwen is Nieuwe Stadsboeren. Hier kan je een eigen bak huren om een tuintje te starten. De bakken staan op een oud industrieterrein. Je kweekt groenten voor jezelf, maar het is ook gezellig om elkaar te ontmoeten bij een bakmeeting die georganiseerd wordt.

  Moestuinbakken stadsboerenStadszorgboerderij LandInzicht biedt een plek voor mensen die zorg nodig hebben in de wijk aan. Hij zorgt voor een sociale en veilige omgeving voor de cliënten in de wijk en tegelijkertijd wordt het groenbeheer in de buurt gedaan. Het innovatielab van De War heeft bijenkasten op het dak staan. Bijen zijn heel belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Daarom organiseert De War dat bewoners zelf zakjes bloemenzaad kunnen ophalen om deze uit te zaaien over braakliggende terreinen in de stad. Zo ontstaat er een bloeiend bijenlint die wordt ingetekend op een kaart.

  Groenten op de juiste plek krijgen

  Het probleem om lokaal voedsel van boeren rond de stad ook naar de stad te krijgen is vaak de logistiek. Het voedselkollektief Amersfoort heeft hier een antwoord op door met een groep mensen groenten van omliggende telers op te halen. Op deze manier blijven de voedselkilometers klein en hebben de boeren directe afzetkanalen. Wat gebeurt er met de eventuele overschotten van de groenten en kruiden uit de buurttuinen in de stad? Resto van Harte is aanwezig en die ziet hier een leuke link ontstaan. “Onze vrijwilligers zouden met een bakfiets door de stad kunnen fietsen om overgebleven groenten op te halen.“

  Groen in eigen beheer

  Proeftuin IsseltWe zijn ook te gast op het bedrijventerrein Isselt waar een eetbaar landschap is gemaakt in de vorm van een parkachtig gebied. Bedrijven dragen bij aan het beheer van de tuin. Tot slot zijn we op bezoek bij Nieuwe Erven waar we horen over de Stichting Elisabeth Groen. De Stichting Elisabeth Groen, die bestaat uit betrokken bewoners, neemt de inhoudelijke verantwoordelijkheid van de gemeente over voor de inrichting en het beheer van de voormalige locatie Elisabeth van Meander Medisch Centrum. Bewoners uit omliggende wijken zijn druk bezig geweest met een mooi ontwerp en denken na over verschillende functies die het oude ketelhuis op het terrein kan gaan krijgen.

  Tijdelijke bestemming

  Aan het eind van de bijeenkomst praten we in groepen met elkaar over wat we hebben gezien en gehoord. Zo hebben we het over tijdelijke bestemming van grond. Dit wordt zowel als een kans als een beperking gezien. Het maakt mogelijk dat sommige stukken grond toch benut kunnen worden voor de buurt. Tegelijkertijd is er soms de angst bij grondeigenaren dat bewoners niet weg te krijgen zijn na de afgesproken periode. De aanwezigen vanuit verschillende woningbouwcorporaties worstelen nog met de vraag hoe je dit het beste kunt invullen. Geopperd wordt dat goede communicatie hierin erg belangrijk is. En bijvoorbeeld alvast vooruit kijken naar een nieuwe locatie voor na de gegunde periode.

  Wie heeft een eigen moestuinOok komt gezondheid aan de orde. Meer groen in de stad zorgt voor meer biodiversiteit en meer zuivere lucht in steden. Daarnaast zorgt het ook voor meer beweging, want  een nette tuin is best een inspanning. “ Het is eigenlijk lichaamsbeweging voor geest en ziel” wordt er door één van de groepen ingebracht. Een belemmering voor de gezondheid zijn vervuilde gronden, maar daar zijn de moestuinbakken van Nieuwe Stadsboeren weer handig voor.

  Toekomstbestendig?

  Hoe zorg je voor continuïteit van de stadslandbouwinitiatieven? En ook: hoe borg je betrokkenheid? Dit zijn vragen waar veel deelnemers mee worstelen. Één van de groepen noemt hier op als antwoord: geef ruimte om verantwoordelijkheid te nemen, dan pakken mensen het sneller op wordt het ook van hen zelf. En hoe verbind je het initiatief goed in de samenleving, zodat verschillende groepen bewoners in de wijk meedoen aan deze projecten?

  Elisabeth groenRiekje Hoffman van het Huis van Bartels verwoordt het mooi; zorg dat je verschillende activiteiten aan elkaar koppelt, bijvoorbeeld wat zij doen met de tuin en kookploeg die elkaar helpen. En organiseer laagdrempelige activiteiten, kinderactiviteiten gekoppeld aan een oogstfeest, zo trekken zij steeds weer nieuwe mensen naar hun initiatief toe.

  Het was een geslaagde dag, de bezoekers hebben veel nieuwe ideeën opgedaan en gaan na een dagje gezonde stadslucht voldaan naar huis.

  Verder lezen:

  Hier een link naar alle initiatieven waar we langs zijn geweest.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >