Evenementen

 • De eerste community of practice van 2019 vindt dit jaar plaats in Peel en Maas. Actieve bewoners en ambtenaren komen samen om van elkaar te leren over de praktijk van right to challenge en alles wat daarmee samenhangt. Vanaf dit jaar is het LSA gevraagd om de koplopergroep R2C  te ondersteunen bij het organiseren van de bijeenkomsten en vorm te geven aan sterke thema’s in dit lerend netwerk.

  Meer dan 15 jaar zelfsturing

  Dit keer zijn we te gast in de gemeente Peel en Maas, een gemeente waarin 11 dorpskernen in het mooie Limburg samen een gemeente vormen. De gemeente kent een lange en sterke traditie van communicatieve zelfsturing. Of beter gezegd gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing. Met veel visie, durf, zorgvuldigheid en lerend vermogen ontwikkelde de gemeente zich halverwege de jaren negentig van een bedrijf dat met beleid de problemen van inwoners moest aanpakken naar een gemeente waarin vitale gemeenschappen hun eigen ontwikkelingsruimte pakken.

  Vitale gemeenschappen kunnen het zelf

  Deze dorpsgemeenschappen daagden niet direct hun overheid uit, maar werden uitgenodigd en uitgedaagd. Wat er in Peel en Maas werd en wordt geleerd over dit proces staat vandaag centraal. Wat betekent dit voor de organisatie van de gemeente en het vakmanschap van medewerkers? Hoe kijken de bewoners van Peel en Maas hier tegenaan en wat hebben zij anders moeten doen? Betrokkenen van het eerste uur en initiatiefnemers van nu vertellen hun aanstekende verhalen. En ze durven kritisch te zijn. Want juist van wat niet goed gaat kunnen we veel leren.

  Van het een komt het ander

  We zullen zien dat dat iedere gemeenschap en ieder initiatief haar eigen tempo bepaalt. En vaak komt van het een weer het ander. Een klein en tastbaar begin in het openbaar groen groeit door naar een zorgcoöperatie of zelfs de restauratie van een groot kasteel. Vandaag horen we in ieder geval de praktijkverhalen van  het ondernemersnetwerk Wij maken Werk van werk,   organisatie van hulp bij het huishouden die overgenomen is door collectieven van burgers En natuurlijk hoe de gemeenschap van Kesselt de lead nam in het restaureren van Kasteel Keverberg. Ze maakten de plannen, regelden de financiering en mobiliseerden niet minder dan 25.000 (!) vrijwilligersuren.

  Datum

  Maandag 8 april tussen 10.30 uur – 16.00 uur gemeente Peel en Maas.

  Voor wie?

  Alle deelnemers uit de community of practice zijn van harte uitgenodigd. Deze bestaat uit actieve bewoners en medewerkers van gemeenten. Ook deelnemen? Stuur even een mail naar info@lsabewoners.nl. Laat ook even weten of je komt.

  Deze bijeenkomst vindt plaats in een reeks van vier bijeenkomsten in 2019 en wordt georganiseerd door de Koplopersgroep van Right 2 Challenge gemeenten in samenwerking met LSA, Ministerie BZK, NLZVE en VNG.

   

  Aanmelden

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >