Evenementen

 • De tweede community of practice  van 2019 vond plaats in Arnhem. Actieve bewoners en ambtenaren kwamen samen om van elkaar te leren over de praktijk van right to challenge en alles wat daarmee samenhangt. Deze keer onderzochten we in Arnhem hoe het wijkgericht werken leidt tot meer zeggenschap en eigenaarschap bij bewoners. Het right to challenge gaat er vanuit dat bewoners met hetzelfde geld vaak ook meer maatschappelijke waarde kan worden bereikt. Maar hoe toets je die aannames en hoe maak je die waarde inzichtelijk of meetbaar?

  Deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden. 

  Van Wijken Weten

  De gemeente Arnhem wilde de relatie met bewoners op een andere manier vormgeven. Ze kwam tot de conclusie dat de oude vertrouwde manier van werken (planmatig, langs strak afgebakende taakvelden, aanbodgericht en weinig maatwerk) niet meer effectief was. Een nieuwe manier van werken moest ook meer recht doen aan initiatieven van bewoners om zelf vorm te geven aan het publieke domein.

  Van Wijken Weten is een manier van uitvoerings – en wijkgestuurd werken. Zo geeft de gemeente bewoners de gelegenheid om (meer) invloed uit te oefenen op hun eigen leefomgeving, maar ook om hun eigen leefomgeving zelf te organiseren, bijvoorbeeld door publieke taken over te nemen. Het idee is dat dit tot effectievere en efficiëntere oplossingen leidt. Zo zijn mensen in de buurt zelf aan de slag gegaan met een parkeerplan om overlast tegen te gaan en mogen zij  beslissen over de inzet van het extra geld dat door betaald parkeren binnenkomt. Voor de gemeente is dit een fundamenteel andere werkwijze die de gehele organisatie betreft, maar waar de teams leefomgeving de aanjager en de spil is.

  De waarde van bewonersinitiatief

  We zijn te gast in het Spijkerkwartier en deze buurt neemt de uitdaging om zichzelf te organiseren graag aan. Aan de hand van een rondleiding door de wijk en een presentatie van de Blauwe Wijkeconomie nemen ze ons mee in hun droom om van het Spijkerkwartier een inclusieve, duurzame en ondernemende wijk te maken. Het realiseren van die droom krijgt al best handen en voeten, maar hoe brengen we de waarde van zulke initiatieven nou in kaart. Daar gaan we met elkaar over in gesprek en delen we ervaringen die we kunnen inbrengen in het landelijke programma Democratie in Actie.

  Deze bijeenkomst vindt plaats in een reeks van vier bijeenkomsten in 2019 en wordt georganiseerd door de Koplopersgroep van Right 2 Challenge gemeenten in samenwerking met LSA, Ministerie BZK en VNG.


  Krijg een bericht als er nieuwe bijeenkomsten zijn

  We sturen je met plezier het hele jaar nieuws over LSA. Zo zie je wat voor een moois bewonersinitiatieven bereiken en wanneer een nieuwe Community of Practice wordt georganiseerd.
  Hier abonneer je je op onze nieuwsbrief.

  Ik wil ook lid worden!

  Wees welkom! Je kunt je hier aanmelden als lid van LSA of onze vriend worden.

 • Meer van onze leden

  Stichting Lokaal

  Stichting Lokaal

  Stichting Lokaal wil bouwen aan een inclusieve samenleving door het creëren en ondersteunen van levendige, gastvrije ...

  Lees meer >
  Spoorpark Tilburg

  Spoorpark Tilburg

  Sinds 21 juni 2019 is Spoorpark Tilburg geopend, een bruisend stadspark wat tot stand is gebracht via ...

  Lees meer >
  Stichting Kruiskamp Ons Buurtje

  Stichting Kruiskamp Ons Buurtje

  Stichting Kruiskamp Ons Buurtje zet zich in om de buurt te verbeteren. Hoe doen ze dat ? Betrokken ...

  Lees meer >