Evenementen

 • De tweede community of practice  van 2019 vindt plaats in Arnhem. Actieve bewoners en ambtenaren komen samen om van elkaar te leren over de praktijk van right to challenge en alles wat daarmee samenhangt. Deze keer onderzoeken we in Arnhem hoe het wijkgericht werken leidt tot meer zeggenschap en eigenaarschap bij bewoners. Het right to challenge gaat er vanuit dat bewoners met hetzelfde geld vaak ook meer maatschappelijke waarde kan worden bereikt. Maar hoe toets je die aannames en hoe maak je die waarde inzichtelijk of meetbaar? Direct naar aanmelden.

  Van Wijken Weten

  De gemeente Arnhem wilde de relatie met bewoners op een andere manier vormgeven. Ze kwam tot de conclusie dat de oude vertrouwde manier van werken (planmatig, langs strak afgebakende taakvelden, aanbodgericht en weinig maatwerk) niet meer effectief was. Een nieuwe manier van werken moest ook meer recht doen aan initiatieven van bewoners om zelf vorm te geven aan het publieke domein.

  Van Wijken Weten is een manier van uitvoerings – en wijkgestuurd werken. Zo geeft de gemeente bewoners de gelegenheid om (meer) invloed uit te oefenen op hun eigen leefomgeving, maar ook om hun eigen leefomgeving zelf te organiseren, bijvoorbeeld door publieke taken over te nemen. Het idee is dat dit tot effectievere en efficiëntere oplossingen leidt. Zo zijn mensen in de buurt zelf aan de slag gegaan met een parkeerplan om overlast tegen te gaan en mogen zij  beslissen over de inzet van het extra geld dat door betaald parkeren binnenkomt. Voor de gemeente is dit een fundamenteel andere werkwijze die de gehele organisatie betreft, maar waar de teams leefomgeving de aanjager en de spil is.

  De waarde van bewonersinitiatief

  We zijn te gast in het Spijkerkwartier en deze buurt neemt de uitdaging om zichzelf te organiseren graag aan. Aan de hand van een rondleiding door de wijk en een presentatie van de Blauwe Wijkeconomie nemen ze ons mee in hun droom om van het Spijkerkwartier een inclusieve, duurzame en ondernemende wijk te maken. Het realiseren van die droom krijgt al best handen en voeten, maar hoe brengen we de waarde van zulke initiatieven nou in kaart. Daar gaan we met elkaar over in gesprek en delen we ervaringen die we kunnen inbrengen in het landelijke programma Democratie in Actie.

  Direct aanmelden.

  Datum

  Dinsdag 17 september tussen 12 uur – 17.00 uur

  Waar?

  Dazo 125, Spijkerstraat 125, 6828 DC Arnhem

  Voor wie?

  Alle deelnemers uit de community of practice zijn van harte uitgenodigd. Deze bestaat uit actieve bewoners en medewerkers van gemeenten.

  Aanmelden

  Deze bijeenkomst vindt plaats in een reeks van vier bijeenkomsten in 2019 en wordt georganiseerd door de Koplopersgroep van Right 2 Challenge gemeenten in samenwerking met LSA, Ministerie BZK en VNG.

 • Meer van onze leden

  Stichting Reload the City

  Stichting Reload the City

  De stichting Reload the City is opgericht uit liefde voor Amsterdam Nieuw-West, maar vooral ook uit liefde voor ...

  Lees meer >
  Buurthuis de Hoven

  Buurthuis de Hoven

  Stichting Buurthuis de Hoven is opgericht met als doel het realiseren en exploiteren van een buurthuis dat onderdak ...

  Lees meer >
  Ammeroetoe

  Ammeroetoe

  Ammeroetoe is ontstaan als onderdeel van het project Nieuw Zuid in Harlingen en groeit uit tot een bewonersbedrijf . ...

  Lees meer >