Evenementen

 • Op 30 januari was het een bruisende boel in Denksportcentrum Zwolle. Zo’n 90 bewoners en professionals bezochten een bijzondere LSA themadag over het Right to Challenge. Dat het thema leeft is duidelijk; jong en oud dachten mee met de vraagstukken van zes pitchers en wisselden concrete tips, netwerksuggesties en acties uit. De dag stond in het teken van onderlinge kennisdeling en meedenken over elkaars vraagstukken.

  Ritselen voor een bruisende wijk

  Dagvoorzitter Gerlinda Tijhuis opende de middag met een inspirerende inleiding over haar visie als ritselmanager in de gemeente Deventer. Ze vertelde over een nieuwe benadering van buurtinitiatieven aan de hand van zeven basisprincipes, terug te vinden in haar boekje ‘Ritselmanagement voor dummies’. Hierin beschrijft ze aan de hand van voorbeelden op een leuke manier hoe in Voorstad Oost met deze werkwijze haast miraculeuze resultaten werden bereikt. “Geen onnodige bestuursopdrachten, langdurig uitgekiende budgetten of plannen van aanpak meer, maar liever een permanente anti-bureaucratische blik om overal mogelijkheden en verbindingen te zien”. Goed doorvragen en respect en begrip opbrengen voor elkaars positie als gemeente en bewoners spelen een belangrijke rol volgens Gerlinda. Deze thema’s kwamen deze dag ook herhaaldelijk terug.

  Handreiking voor bewoners én professionals

  Gerlinda 1Samen met Vilans en Movisie werkt het LSA hard aan een Kompas Right to Challenge Wmo. LSA- directeur en medeauteur Ties de Ruijter vertelde over de totstandkoming van dit kompas en de bruikbaarheid voor actieve bewoners en gemeenten. “Right to Challenge leidt zowel bij bewoners als gemeenten tot veel vragen, deze vragen hebben we in kaart gebracht en vormen de richtlijn voor het kompas. Het kompas staat vol met inspirerende voorbeelden en unieke interviews die als wegwijzers dienen over welke richting je allemaal kunt kiezen,” aldus Ties. Zo kan iedereen in Tilburg een voorstel doen voor alle gemeentelijke taken onder de naam ‘dat kan ik beter’. En vervult BewonersBedrijf Beien uit Enschede uiteenlopende taken op het gebied van moestuinieren, catering en buurtenergie. Tijdens het maken van het kompas werd duidelijk dat de vragen én de toepassingsmogelijkheden ervan veel breder liggen dan alleen binnen de Wmo. Het kompas wordt binnenkort gepubliceerd dus houd onze website in de gaten.

  Pitchers

  Amber spreekt aan tafelDaarna gingen we echt aan de slag. Drie bewonersinitiatieven en drie gemeentes uit verschillende plekken in Nederland presenteerden zichzelf en stelden een concrete vraag aan het publiek, dat werd uitgenodigd om actief mee te denken. De gemeente Utrecht vroeg bijvoorbeeld hoe zij het best om kunnen gaan met het begrip ‘kwaliteit’. ‘Stellen wij dezelfde strenge eisen aan een bewonersinitiatief dat het gras maait? Kijken we ook naar meer sociale cohesie als we het over de kwaliteit hebben?’ De deelnemers gaven inzichten als ‘met het overnemen van taken, neem je ook de verantwoordelijk voor de kwaliteit over’ en ‘is kwaliteit niet vooral klanttevredenheid?’. Klik hier voor de vragen en inzichten van deze en de vijf andere pitchers.

  Ervaringen

  Na de energieke gesprekken waren de lege posters omgetoverd tot een kleurenspel van post-its waarmee de zes pitchers mee vooruit kunnen. “Wij vonden het fantastisch dat iedereen zo goed meedacht en willen jullie hartelijk bedanken. We gaan met een hoop huiswerk weer naar Leeuwarden,” aldus Ida van BewonersBedrijf Heechterp Schieringen.

  Input gesprekken met minister Plasterk

  Plasterk met gongLSA sloot vorig jaar een BewonersDeal met Minister Plasterk. In het voorjaar van 2016 gaan we met de minister samen nadenken over een goede en passende vorm voor Right to Challenge. We hebben uit alle gesprekken, posters en vragen van het publiek zeer waardevolle input gehaald voor de gesprekken met minister, dat dit voorjaar zal plaatsvinden. Meer hierover lees je hier.

  We roepen iedereen op om te helpen bij de voorbereiding van dit gesprek. Het standpunt van de minister is bekend. Hoe denk jij dat het Right to Challenge vastgelegd moet worden? Welke knelpunten zie je in de manier waarop aanbesteden en gunning nu gaan? Mail naar LSA@LSAbewoners.nl.

  Vergeet je ook niet de BewonersAgenda te onderschrijven en te verspreiden? Hoe meer mensen hem onderschrijven, hoe sterker we staan! Onderschrijven doe je hier.

  Bekijk voor meer beeldmateriaal en citaten ook ons Twitterverslag, via Storify. Heb je deze bijeenkomst gemist? Word dan lid van onze nieuwsbrief en krijg alle uitnodigingen op tijd!

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >