Evenementen

 • Wil je met jouw bewonersinitiatief ook eenzaamheid verminderen terwijl je werkt aan een sterk sociaal netwerk in een betrokken buurt?  Hoe weet je dat iemand eenzaam is?  En hoe weet je waar mensen mee geholpen zijn? In het dagelijks leven zijn er maar weinig mensen die zomaar een gesprekje aanknopen met iemand die ze nog niet kennen. Toch is dat de eerste stap naar een betrokken buurt. Hoe organiseer je dat als initiatief? En hoe voer je zo’n gesprek eigenlijk? Deze vragen staan centraal op de bijeenkomst.

  Huis aan huis gesprekken
  We leren van de aanpak van de buurtcoöperatie Zuid Doet Samen. Ze zetten buurtassistenten in die huis aan huis gesprekken aanknopen met buurtgenoten. Ze bellen bij iedereen aan en spreken je aan als buurtgenoot op je interesse of talent. Niet op wat je nodig hebt en wat iemand anders voor jou kan doen, maar juist op wat zou je zelf wil en kan doen. Daardoor creëren ze een betrokken buurt waar ook mensen die zich eenzaam voelen onderdeel vanuit gaan maken.

  Aan de slag!
  De bijeenkomst is er voor inspiratie én actie. Je gaat met inspiratie naar huis omdat je hoort hoe andere initiatieven te werk gaan. Actie is er genoeg omdat je deze middag zelf gaat oefenen met het aanknopen van een gesprek. Hoe spreek je zomaar iemand aan op straat of aan de deur? Je experimenteert met verschillende manieren om een praatje op gang te brengen én deelt ervaringen met anderen. Hoe kom je te weten wat iemand te bieden heeft in de wijk of juist even hulp nodig heeft? Hoe zorg je ervoor dat het niet bij één gesprek blijft? Hoe bespreek je eenzaamheid? Zo kun je na deze bijeenkomst verbindingen leggen binnen de wijk.

  Klik hier om je direct aan te melden

  Programma

  12:00 Hallo & welkom & programma

  12:10 Even voorstellen
  We zijn te gast bij Zuid Doet Samen. Deze buurtcoöperatie in Apeldoorn Zuid is opgericht om te helpen bij het opvangen van de gevolgen van de veranderingen in de zorg. Met meer dan 750 leden zijn ze stevig verankerd in de wijk. Naast het succesvol voeren van huis aan huis gesprekken zijn ze een leerwerkbedrijf. Door goed contact met buurtgenoten creëren ze een betrokken buurt. Wat betekent hun aanpak voor de buurt?

  12:45 Lunch
  Smakelijk gelegenheid om alle andere betrokken buurters te leren kennen!

  13:30 Buurtassistenten
  De groeiende groep buurtassistenten van Zuid doet Samen belt huis- aan- huis aan, ieder in hun eigen wijk om “buurt te maken”. Buurtassistenten signaleren, stimuleren en nodigen uit tot betrokkenheid op straat- en buurtniveau. Wat is de impact van buurtassistenten? Wat is hun aanpak en welke rol vervullen ze in de buurt?

  14:00 Tijd voor actie
  Je doet meer ervaring op met gesprekstechnieken. Je gaat zelf oefenen en knoopt gesprekken aan. Daarna is er genoeg tijd om te delen hoe dat ging én te leren hoe je het nog beter kunt aanpakken.

  15:30 Proost!
  Afronding met een drankje tot een uur of vier.

  Praktische informatie

  Datum: vrijdag 21 juni 2019
  Tijdstip: van 12:00 tot 16:00 uur inclusief lunch
  Locatie: Buurtcoöperatie Apeldoorn Zuid, Ons Honk
  Er is een maximum van 30 deelnemers.

  Aanmelden voor de bijeenkomst

   

 • Meer van onze leden

  Tuinenpark Amstelglorie

  Tuinenpark Amstelglorie

  Op het terrein van Tuinenpark Amstelglorie vind je ruim 400 volkstuinen, die bewerkt worden door nog veel meer ...

  Lees meer >
  Hilversum Verbonden

  Hilversum Verbonden

  Hilversum Verbonden stimuleert samenwerking en verduurzaming. Wij willen vernieuwers met constructieve ideeën ...

  Lees meer >
  Huurders Koepel Acantus

  Huurders Koepel Acantus

  Huurderskoepel Acantus vertegenwoordigt de belangen van de 13.000 huishoudens van Woningstichting Acantus in ...

  Lees meer >