Evenementen

 • De wijk staat weer volop in de schijnwerpers. Opgaven zoals de verduurzaming, woningbouw- en verstedelijking en de transformaties in het sociaal domein spelen zich af in onze wijken. Dat vraagt om innovatieve aanpakken. Het landelijke congres Vooruit met de wijk! biedt inspiratie voor succesvolle wijkvernieuwing

  De economische crisis en nieuw rijksbeleid op het terrein van wonen, wijken en sociaal domein drukten hun stempel op het leefklimaat van kwetsbare wijken. Hoewel de wijkaanpak in veel steden in een impasse belandde, is de wijk weer terug op de beleidsagenda. Naast bekende thema’s als leefbaarheid, veiligheid, armoede, eenzaamheid en sociale cohesie, dienen zich nieuwe uitdagingen aan. De verduurzaming van woningen en de transitie naar aardgasvrij lenen zich bij uitstek voor een wijkgerichte aanpak. Maar ook de zorg over ongelijkheid op de woningmarkt, in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, over toenemende concentraties van kwetsbare bewoners (‘verwarde personen’) en de opkomst van ondermijnende criminaliteit zijn vraagstukken die neerslaan in kwetsbare wijken en buurten.

  Steden en hun actieve bewoners zijn aan zet om hun wijken vitaal te maken en te houden. Het verbinden van doelen en middelen is daarbij essentieel. Succesvol werken aan vitale wijken vraagt om ambitie en doorzettingsvermogen, maar ook om coördinatie tussen de partijen in de wijk.

  Vooruit met de wijk!

  Op donderdag 11 oktober organiseren het G40 stedennetwerk, de gemeente Groningen, LSA bewoners en Platform31 het landelijke congres ‘Vooruit met de wijk!’. Met inspirerende sprekers, excursies en praktijkvoorbeelden geven we invulling aan wijkvernieuwing nieuwe stijl. Het congres is interessant voor iedereen die actief of betrokken is bij wijkaanpak: beleidsmakers, bestuurders en raadsleden, vertegenwoordigers van woningcorporaties, bewonersorganisaties en bottom-up initiatieven, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, politie en justitie, ontwikkelaars en bouwers, financiers, adviesbureaus en kennisorganisaties.

  Essay

  Het LSA heeft het afgelopen jaar, verspreid over 5 regio’s, met meer dan 100 betrokkenen gesproken over nieuwe perspectieven op de wijkaanpak. De resultaten van deze gesprekken worden gebundeld en geanalyseerd in een essay. Dit essay bieden we tijdens het congres aan.

  Programma

  Op dit moment werken we hard aan de verdere invulling van het programma. Meer informatie over sprekers en deelsessies volgt binnenkort.  Op de hoogte blijven? Word lid van onze nieuwsbrief of volg ons via Facebook of Twitter.

  Aanmelden

  Meld je aan op de website van Platform 31


  Meer lezen

  Lees Aandacht voor kwetsbare wijken

  Lees  Geef bewoners de regie over de energietransitie

  Lees  “Er moet iets gebeuren in deze wijk, anders wordt het een getto”

 • Meer van onze leden

  Hart voor de K-buurt

  Hart voor de K-buurt

  In Amsterdam Zuidoost Samen is een brede coalitie van Amsterdammers uit de K-buurt (metrostation Kraaiennest) ...

  Lees meer >
  Stichting De Meevaart

  Stichting De Meevaart

  In De Meevaart staan meedoen, elkaar ontmoeten, leren, jezelf verder ontwikkelen en het in de praktijk brengen van ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >