Evenementen

 • Je gaat naar Schiedam Centrum, dan loop je rechts het station uit tot daar waar de slingers hangen. Dat waren de aanwijzingen om naar de Popeldag te komen, de dag voor community builders (actieve bewoners en beroepskrachten) die werken of willen werken vanuit de ABCD-aanpak. Een aanpak die nooit uitgaat van problemen, maar van talenten en capaciteiten. Een aanpak waar het glas nooit halfleeg is, maar altijd halfvol. Een aanpak waar slingers bij horen!

  De slingers hangen bij de loods van Buurtwerkplaats de Buren en de loods van de school waar deze werkplaats voor de buurt nauw mee samenwerkt. De enorme loods van de school is voor de gelegenheid omgebouwd tot een stadsstrand met opblaasballen, matjes en al.

  Hier komen mensen samen voor de derde Popeldag. Een dag  waar community builders mooie verhalen en hun worstelingen delen. Er zijn veel mensen op afgekomen die al jaren werken met de ABCD-aanpak (Asset Based Community Development) maar ook velen die daar mee willen beginnen of pas op de dag doorhebben dat ze eigenlijk altijd al ABCD werken, zonder dat zo te benoemen. “ABCD komt feitelijk neer op het gebruik maken van alle talenten, kracht en energie van bewoners zelf om hun wijk en elkaar te verbeteren. Eigenlijk doen wij dit van ‘nature’ al, vanaf het begin van ons initiatief,” zegt Mary Brokken van het prachtige initiatief De Buren van Oost.

  Strategie die werkt

  En zo is het ook. ABCD, de op de kracht van bewoners gebaseerde wijkaanpak, is helemaal niet zo ingewikkeld. Het gaat erom dat je meer macht aan buurtbewoners geeft en wat minder aan beroepskrachten met een overheidsagenda. En het gaat erom dat je uitgaat wat mensen wél kunnen en dat je verbindingen zoekt en legt. Het is een simpele strategie die werkt. Het grappige is dat dit voor actieve bewoners die zichzelf hebben georganiseerd veel logischer en natuurlijker is dan voor beroepskrachten. Die krijgen wel vaak een opdracht mee, vanuit de gemeente of een welzijnsorganisatie. En die hebben veelal geleerd te denken in negatieve aspecten van een wijk (deze wijk kent dit percentage misdaad, dit percentage tienerzwangerschappen, dit percentage analfabetisme etc.).

  Hoe zorg je ervoor dat je de vrijheid hebt om zonder agenda te werken, dat je de agenda echt laat bepalen door de buurtbewoners? En hoe werk je goed samen met mensen en organisaties die anders denken werken, faciliteren en financieren? Het zijn een aantal essentiële vragen die aan bod komen op deze Popeldag.

  Nog steeds heeft de community te weinig macht

  Tijdens mooie welkomstwoorden krijgen we te horen waarom de ondertitel van deze dag ‘Maak Magt’ is. Fimke Zwerink legt het uit. “Nog steeds heeft de community te weinig macht. Nog steeds is de community vaak de sluitpost bij beleid, ‘oh ja we moeten nog even de bewoners betrekken’. Dat moet en zal veranderen en met deze dag hopen we dat jullie nog meer kracht en macht krijgen om dat te doen!”

  Nadat gastheer Joost Krop vertelt over de kracht van de Buurtwerkplaats De Buren waar we zijn (lees hier een interview met Joost) en Eric Hendriks aankondigt dat we later op de dag een wereldrecordpoging Asset Mapping gaan doen voor het Guinnes Book of records (!!) krijgen we uitleg over alle Maakplaatsen die we kunnen volgen. De 120 gepassioneerde community builders gaan uit elkaar om kracht en macht op te doen.

  Maakplaatsen:

  Geweldige energie

  Na de Maakplaatsen loopt iedereen kletsend de loods weer binnen, Geen tijd om te luieren nu, het is tijd voor de wereldrecordpoging Asset Mapping. Iedereen moet zijn buurvrouw of buurman ondervragen: welke assets heb jij die je zou willen inzetten voor de gemeenschap? Het levert een geweldige energie op. Iedereen blijkt ontzettend veel te kunnen! Mensen zijn als mallen de gele notitiepapiertjes aan het invullen. We hebben precies 15 minuten.

  Dan is het tijd voor lekkere lunchpakketten die worden uitgedeeld op de middelbare school die naast de werkplaats ligt: het Lentiz | LIFE College. Als we terugkomen staat de grote Taart die gemaakt is in een van de Maakkamers te pronken. De You Tube-vlogger SchiedamsGlorie staat de taart likkebaarden te filmen. Hij legt de dag trouwens volledig vast in heel veel korte filmpjes, ga eens naar zijn kanaal!

  Dansen, knuffelen en banden plakken

  Indrukwekkend veel papiertjes heeft Eric Hendriks van mijnbuurtje.nl opgehangen. Dit zijn onze assets, vertelt hij. Dit kunnen wij met zijn allen. Mensen met zeer fijne competenties worden naar voren geroepen. “jullie kunnen alle drie goed dansen”, “jullie zijn goed in knuffelen”. Maar er staan ook veel praktische assets tussen, van banden plakken, tot administreren, naar Nederlandse taallessen geven. Het is duidelijk hoe goed dit werkt. Als je dit in je buurt doet, weet je zo snel zo veel talenten van je eigen community: nuttig! Maar is het ook een wereldrecord? Jawel, met 672 assets binnen 15 minuten met 100 mensen hebben we een wereldrecord, een klein detail is dat wij ook de eersten zijn die dit record vastleggen in het Guiness Book of Records, maar wie weet pakt iemand de uitdaging op! Lees hier het persbericht over de wereld record asset mapping.
  En bekijk hier een filmpje!

  Stokje doorgegeven

  Dan is het tijd om de hele organisatie naar voren te roepen en heel hard te klappen. Want het was een geweldige inspirerende dag. Als het stokje traditiegetrouw overgegeven moet worden twijfelt  Jack van Gelooven van het buurtnetwerk Tip Top Mariaberg uit Maastricht dan ook niet (lang). Hij is de gastheer van de volgende Popeldag!

  Het waren niet alleen de slingers, het was niet alleen de taart, het waren de ontmoetingen, de verbindingen, de verrassingen en bovenal de mensen die deze dag machtig mooi hebben gemaakt.

   

  Het team van de Popeldag:
  Joost Krop, Eric Hendriks, Fimke Zwerink, Wendy Horsthuis, Thijs van Mierlo, Joop Hofman, Birgit Oelkers en Paula van Oeveren.
 • Meer van onze leden

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard behartigt de belangen van alle bewoners in de wooncomplexen voor senioren Koornhorst ...

  Lees meer >
  Hart voor de K-buurt

  Hart voor de K-buurt

  In Amsterdam Zuidoost Samen is een brede coalitie van Amsterdammers uit de K-buurt (metrostation Kraaiennest) ...

  Lees meer >
  Kracht van Zuilen

  Kracht van Zuilen

  Stichting Kracht van Zuilen is een bewonersinitiatief in Utrecht. De Stichting werkt aan ontmoeting, verbinding, ...

  Lees meer >