Evenementen

 • Een fietstocht langs vier interessante initiatieven in Amsterdam Nieuw-West over welke invloed zij hebben op hun buurt. Samen met bewoners, gebiedsteams en ondernemers zien we hoe initiatieven bezig zijn met wijkeconomie, leefbaarheid en openbare ruimte. Zie hier een videoverslag van de dag:

  Bewonersinitiatieven in de openbare ruimte

  Welke invloed kunnen bewoners hebben op hun leefomgeving? Fijnere pleinen, verbetering van de leefbaarheid of het winkelaanbod, een economische impuls in de wijk? In Amsterdam Nieuw-West gaan we langs bij vier initiatieven. De Bewonersacademie Amsterdam heet je welkom, samen met het LSA, en de Bewonersacademies Gent en Westervoort. We maken een fietstour met bewoners, gebiedsteams en ondernemers.

  Programma in hoofdlijnen

  We bezochten zagen spraken:

  De Jakoba’s is een groep Amsterdams Marokkaanse vrouwen die samen de wijkeconomie en leefbaarheid bevorderen. Zij zijn een coöperatie in oprichting.

  De Coalitie van Plein 40-45 vertelt hoe zij bijdragen aan de stadsontwikkeling.
  In nauwe samenspraak met buurtbewoners, lokale ondernemers en betrokken vastgoedeigenaren is de gemeente Amsterdam bezig met nadere invulling van het plan voor de revitalisering van Plein ’40-’45 in de wijk Slotermeer. Het winkelcentrum uit de jaren vijftig voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen en is toe aan een grondige opknapbeurt.  Sinds enige tijd is Plein ‘40 – ‘45 de experimenteerruimte voor Laboratory Governance (LabGov) een methode overgewaaid uit Italië. 

  Bij Cascoland Kolenkit werken kunstenaars en bewoners samen aan een fijne wijk
  In de Kolenkitbuurt heeft Cascoland Kolenkit onder andere publieke ruimte geclaimd, ingericht en vergroend, collectieve momenten georganiseerd om een nieuwe identiteit van de buurt te creëeren, en een hele serie deel-economische buurtfuncties ontwikkeld met, voor en door buurtbewoners.

  WestSide Slotermeer is een bewonerscooperatie waar buurtbewoners en bewonersgroepen samenwerken. Westside ontwikkelt samen met de buurt het De Vughtplein.

  Binnen Westside is veel mogelijk: iedereen die bezig is of wil zijn met talentontwikkeling, kunst, cultuur, leren en ondernemen is welkom. Je kunt zelf een activiteit opzetten of meehelpen met wat er al is. Drukbezochte activiteiten zijn onder meer de Geluksdisco, de voedselbank en studiezalen.

   

   

 • Meer van onze leden

  Hart voor de K-buurt

  Hart voor de K-buurt

  In Amsterdam Zuidoost Samen is een brede coalitie van Amsterdammers uit de K-buurt (metrostation Kraaiennest) ...

  Lees meer >
  Stichting De Meevaart

  Stichting De Meevaart

  In De Meevaart staan meedoen, elkaar ontmoeten, leren, jezelf verder ontwikkelen en het in de praktijk brengen van ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >