Evenementen

 • Deze bijeenkomst is al geweest. Bekijk onze agenda om te zien welke (online) bijeenkomsten eraan komen & meld je aan voor de nieuwsbrief.

  Nederland kent enorm veel erfgoed. Steeds vaker kijken we naar de sociale waarde van erfgoed. Hoe het mensen samenbrengt, verbindt en ons een gedeelde identiteit geeft. De minister van OCW is van plan om right to challenge toe te passen op het behouden en gebruiken van erfgoed. In deze online community of practice gaan we met elkaar in gesprek over (on)mogelijkheden, goede voorbeelden en inzichten voor right to challenge en erfgoed.

  Erfgoed staat voor alles wat we overerven van vorige generaties en wat we het bewaren waard vinden voor de volgende generaties. Dat gaat over gebouwen en monumenten, archeologische vondsten, kunstwerken, etc. Maar ook de niet materiële zaken als verhalen, tradities, feesten, liederen of dialecten.

  Wie bepaalt wat erfgoed is?

  Toegankelijkheid van erfgoed is een van de kernpunten van het cultuurbeleid. Toegankelijkheid betekent ook het betrekken en laten participeren van álle Nederlanders, ook jongeren en mensen met een andere achtergrond. Zo zal erfgoed een rol kunnen spelen als verbindende factor in de samenleving.

  De minister onderzoekt een right to challenge in erfgoed: burgers en lokale verenigingen krijgen de mogelijkheid om zelf voorstellen in te dienen voor het behoud, gebruik en toegankelijkheid van erfgoed in hun directe omgeving. Het gaat om de sociale waarde van erfgoed.

  Erfgoed en het Right to Challenge

  In deze online bijeenkomst gaan we verder met elkaar in het gesprek  over de uitdagingen van het in bezit nemen van cultureel erfgoed als actieve bewoners. Goudasfalt presenteert hoe zij het voor elkaar hebben gekregen om een terrein van 23.000 m2 te herbestemmen. Al het moois van Gouda komt hier samen: de historische binnenstad, karakteristiek industrieel erfgoed, de rivier met eb en vloed en het Hollandsche veenweidelandschap.

  Ook medewerkers van het ministerie OCW vertellen hoe zij inwoners actief betrekken bij erfgoed en monumenten. Samen gaan we in gesprek over de toepasbaarheid van right to challenge en erfgoed.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Als je je aanmeldt, houden we je op de hoogte van LSA-nieuws zoals artikelen met tips en voorbeelden uit de praktijk en uitnodigingen voor (online) bijeenkomsten zoals deze.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >