Evenementen

 • Okay, hij staat al op je bucketlist… de ABCD Popeldag.  Dus waarom niet dit jaar? Op 12 juni, via Zoom. Een volle middag over community building. Over de ins en outs, over gouden verhalen en hete hangijzers, over stille momenten en wilde feesten, over anderen en jijzelf.

  Deze bijeenkomst is al geweest. Wil je naar een van de doorpopelavonden? Bekijk de agenda. Het verslag volgt later; meld je aan voor de nieuwsbrief als je dat graag leest.

  En…. Tattaa…. de Popeldag gaat doooorrrrrrrrr.

  Niet live, niet in Almere (doen we volgend jaar), maar online, thuis samen achter je inmiddels vertrouwde beeldscherm.

  Maar wel net zo divers, net zo veel informatie en goed gedoe, net zo veel gesprekken met bekenden en onbekenden, net zo veel nieuwigheden en old stuff, met Nederlandse voorbeelden van community building en overzeese verhalen uit Engeland, …. alleen de lunch moet je dit keer zelf even regelen.

  We doen het in 3 uur. Van 13.30 tot 16.30. Met twee lekkere pauzes voor je eigen thee, koffie, koekjes of pinda’s. Want het blijft vrijdagmiddag.

  Nieuwe vormen van gemeenschapskracht

  Het thema van deze Popeldag 2020 is ‘ontkiemen’. Want we zien dat er opeens overal in buurten en dorpen nieuwe vormen van gemeenschapskracht ontkiemen. Hele kleine soms dat zich in de straat afspeelt, hele spectaculaire op balkons en in parken, hele nieuwe netwerken die snel groeien. Hoe ziet dat er concreet uit, welke mensen zitten erachter? Welke nieuwe buurtgemeenschappen zijn daardoor ontstaan? Wat maakt dat het opeen zo swingt? Wat betekenen ze voor de buurten en dorpen?

  Het grote programma

  Ronde 1: Een welkom met aftrap, kennismaking ‘Heel Holland zwaait’ en even oefenen achter het beeldscherm.

  Ronde 2: Drie praktijkonderwerpen. Veel praktijk:

  • A) De nieuwe Lief en Leedstraten. Naar voorbeeld van Rotterdam starten Gouda en Utrecht nu ook met Lief en Leedstraten. Hoe organiseer je dit en wat is de rol van aanjagers en gangmakers?
  • B) Premiere van de Corona/monologen. Peter Meijer is theatermaker en maakt community-theater in de omgeving Gouda. Nu alle producties stil kwamen te liggen heeft hij een monoloog geschreven en gevraagd wie er zin en tijd had om hiereen mee te werken. Hij regisseerde online 10 amateurspelers. Deze corona-monologen gaan in het begin van de sessie in premiere. Ook Erik en Harmen brengen mensen op een bijzondere manier ‘samen’, en daar hoeven mensen niet eens de deur voor uit. Het BuurtBoekje is een idee van Harmen van PrintPlezier, een sociale drukkerij. Hoe brengen buurtverhalen en schrijven met de hele wijk mensen bij elkaar?
  • C) Nieuwe buurteconomie in de kiem. In het Drentse Bovensmilde begon het vijf jaar geleden al, en ook de laatste weken kregen ze honderden bewoners en bedrijven in de benen. Bij De Pomp, een restaurant in de Utrechtse Dichterswijk, kunnen bewoners zich opladen in corona-tijd. Elke 10e maaltijd van hun corona-drive-in doneren ze aan de buurt. De verbondenheid met de buurt gaat nog verder dan deze een warme goededoelen-actie.

  Ronde 3: Weer drie community building onderwerpen. Veel meedoen:

  • A) Het bouwen aan je buurt kan gewoon door gaan.Met mensen van De Plekkenmakers gaan we kijken en meemaken hoe je online -en samen met je andere buren- gewoon je buurtplan kunt blijven ontwerpen en ontwikkelen. Verschillende werkvormen en tools (zoals QANDR en Miro) komen aan bod.
  • B) Met bewoner Jacomine uit Arnhem gaan we kijken hoe ze in 2 dagen tijd een wel werkend hulpplatform van de grond kreeg met 200 mensen uit alle wijken van de stad. En overal in de stad komen de ‘nieuwe Jacomines’ bij elkaar, wekelijks spreken ze elkaar…. Online.
  • C) Uit Gloucestershire in Engeland komt onze bijna vaste bezoeker en vriend van de show, Philip Booth. Daar zie je vele nieuwe community-initiatieven. Hoe komt dat nu dat het daar meer kan, dan op andere Engelse plekken. Wat kiemt daar?

  Ronde 4: Finale met:

  • Popel-doe opdracht
  • Cormac Russel (directeur ABCD Europe) in huis, over wat hij ziet aan communitydynamiek. En de waaromvraag: waarom gaat het nu zo zoals het gaat?
  • Een ABCD Pubquiz. Dynamisch, cultureel en met grote prijzen.
  • Een eerste kennismaking met vier Doorpopelbijeenkomsten: de eerste donderdag tot de vakantie zijn er ABCD Popelsessies online. Special guests, speciale onderwerpen.

  Niks is meer hetzelfde bij de ABCD Popeldag 2020. En wat ook nog verandert is de deelnameprijs. Geen gedoe met verschillende tarieven. Het is gratis. Namens de organisatie van de ABCD Popeldag: Tukkie, Minke, Kristel, Thijs, Birgit, Margriet, Loog, Eric, Heleen, Joop

  Meld je aan

  Deze bijeenkomst is al geweest. Wil je naar een van de doorpopelavonden? Bekijk de agenda. Het verslag volgt later; meld je aan voor de nieuwsbrief als je dat graag leest.

 • Meer van onze leden

  Samen Sterk in Holy

  Samen Sterk in Holy

  Samen Sterk in Holy is een met, voor en door bewonersinitiatief in de wijk Holy in Vlaardingen. Samen met bewoners ...

  Lees meer >
  Bewonersorganisatie Gilden

  Bewonersorganisatie Gilden

  Bewonersorganisatie Gilden verbindt de bewoners uit de Gildenwijk in Spijkenisse door activiteiten te organiseren ...

  Lees meer >
  Door Achterveld Voor Achterveld / DAVA

  Door Achterveld Voor Achterveld / DAVA

  DAVA is de afkorting van Door Achterveld Voor Achterveld. Deze vereniging van vrijwilligers heeft als doel ervoor ...

  Lees meer >