Evenementen

 • Okay, hij staat al op je bucketlist… de ABCD Popeldag.  Dus waarom niet dit jaar? Op 12 juni, via Zoom. Een volle middag over community building. Over de ins en outs, over gouden verhalen en hete hangijzers, over stille momenten en wilde feesten, over anderen en jijzelf.

  Deze bijeenkomst is al geweest. Bekijk de agenda voor andere bijeenkomsten.

  Verslagen van de ABCD-popeldag 2020 op een rij

  Nieuwe vormen van gemeenschapskracht

  Het thema van deze Popeldag 2020 is ‘ontkiemen’. Want we zien dat er opeens overal in buurten en dorpen nieuwe vormen van gemeenschapskracht ontkiemen. Hele kleine soms dat zich in de straat afspeelt, hele spectaculaire op balkons en in parken, hele nieuwe netwerken die snel groeien. Hoe ziet dat er concreet uit, welke mensen zitten erachter? Welke nieuwe buurtgemeenschappen zijn daardoor ontstaan? Wat maakt dat het opeen zo swingt? Wat betekenen ze voor de buurten en dorpen?

  Het grote programma

  Ronde 1: Een welkom met aftrap, kennismaking ‘Heel Holland zwaait’ en even oefenen achter het beeldscherm.

  Ronde 2: Drie praktijkonderwerpen. Veel praktijk:

  • A) De nieuwe Lief en Leedstraten. Naar voorbeeld van Rotterdam starten Gouda en Utrecht nu ook met Lief en Leedstraten. Hoe organiseer je dit en wat is de rol van aanjagers en gangmakers?
  • B) Premiere van de Corona/monologen. Peter Meijer is theatermaker en maakt community-theater in de omgeving Gouda. Nu alle producties stil kwamen te liggen heeft hij een monoloog geschreven en gevraagd wie er zin en tijd had om hiereen mee te werken. Hij regisseerde online 10 amateurspelers. Deze corona-monologen gaan in het begin van de sessie in premiere. Ook Erik en Harmen brengen mensen op een bijzondere manier ‘samen’, en daar hoeven mensen niet eens de deur voor uit. Het BuurtBoekje is een idee van Harmen van PrintPlezier, een sociale drukkerij. Hoe brengen buurtverhalen en schrijven met de hele wijk mensen bij elkaar?
  • C) Nieuwe buurteconomie in de kiem. In het Drentse Bovensmilde begon het vijf jaar geleden al, en ook de laatste weken kregen ze honderden bewoners en bedrijven in de benen. Bij De Pomp, een restaurant in de Utrechtse Dichterswijk, kunnen bewoners zich opladen in corona-tijd. Elke 10e maaltijd van hun corona-drive-in doneren ze aan de buurt. De verbondenheid met de buurt gaat nog verder dan deze een warme goededoelen-actie.

  Ronde 3: Weer drie community building onderwerpen. Veel meedoen:

  • A) Het bouwen aan je buurt kan gewoon door gaan.Met mensen van De Plekkenmakers gaan we kijken en meemaken hoe je online -en samen met je andere buren- gewoon je buurtplan kunt blijven ontwerpen en ontwikkelen. Verschillende werkvormen en tools (zoals QANDR en Miro) komen aan bod.
  • B) Met bewoner Jacomine uit Arnhem gaan we kijken hoe ze in 2 dagen tijd een wel werkend hulpplatform van de grond kreeg met 200 mensen uit alle wijken van de stad. En overal in de stad komen de ‘nieuwe Jacomines’ bij elkaar, wekelijks spreken ze elkaar…. Online.
  • C) Uit Gloucestershire in Engeland komt onze bijna vaste bezoeker en vriend van de show, Philip Booth. Daar zie je vele nieuwe community-initiatieven. Hoe komt dat nu dat het daar meer kan, dan op andere Engelse plekken. Wat kiemt daar?

  Ronde 4: Finale met:

  • Popel-doe opdracht
  • Cormac Russel (directeur ABCD Europe) in huis, over wat hij ziet aan communitydynamiek. En de waaromvraag: waarom gaat het nu zo zoals het gaat?
  • Een ABCD Pubquiz. Dynamisch, cultureel en met grote prijzen.
  • Een eerste kennismaking met vier Doorpopelbijeenkomsten: de eerste donderdag tot de vakantie zijn er ABCD Popelsessies online. Special guests, speciale onderwerpen.

   

 • Meer van onze leden

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >
  Haven 5

  Haven 5

  Haven 5 is een gastvrije ontmoetings­plek voor mensen (met ideeën) in Huizen. In Huizen wemelt het van de mensen ...

  Lees meer >