Evenementen

 • De LSA bijeenkomst Lokaal en sociaal ondernemen – van moestuin tot BewonersBedrijf op 23 januari was druk bezocht. Tijdens deze middag waren er verschillende workshops over de meest uiteenlopende onderwerpen. Deze willen wij graag met jullie delen.

  De opkomst van een nieuwe beweging

  Keynote speakers Monique van Winkel en Mariëlle de Groot openden de middag. Vanuit hun ervaringen bij Stock5 spraken zij over de nieuwe beweging. Bewoners gaan het zelf doen en er komen steeds meer initiatieven van onderop. Ook de mogelijke valkuilen bij het starten van een initiatief zoals een BewonersBedrijf kwamen aan bod.

  Inspiratie uit Engeland: Manor House Development Trust

  LSA heeft in Engeland inspiratie opgedaan en gezien hoe succesvol BewonersBedrijven – in Engeland ‘community enterprise’ of ‘development trust’ – kunnen zijn. Daarom was Simon Donovan, CEO van Manor House Development Trust in Londen, aanwezig om het publiek te inspireren.

  BewonersBedrijf in de startblokken

  Veel deelnemers kwamen naar de bijeenkomst met de vraag: ‘hoe start ik een BewonersBedrijf?’. Rutger van Weeren werkt nu voor Starters 4 Communities en werkte daarvoor bij LSA. In zijn workshop besprak hij wat belangrijk is om te weten en te regelen wanneer je een BewonersBedrijf wil starten

  Crowdfunding

  Voor je Buurt is het platform om een actie in je buurt te starten. Aster van Tilburg gaf een workshop waarbij de deelnemers gericht vragen konden stellen over geschikte acties om geld op te halen voor hun initiatief. Want dat je je eigen geld verdient, betekent niet dat je alles zelf moet doen! Voor je Buurt had hiervoor een handige lijst met tips gemaakt.

  Flexibele vrijwilligers

  BewonersBedrijven en veel andere initiatieven van bewoners werken met vrijwilligers. Als bestuur of initiatiefnemer is het belangrijk om te weten hoe je met hen omgaat. Wat mag je van een vrijwilliger verwachten? Hoe zorg je ervoor dat er altijd genoeg mensen zijn om je BewonersBedrijf draaiende te houden? Hierover gaf Lennart Pilon een workshop. Hij is oprichter van HetRooster.nl, een website waarop vrijwilliger zich zelf kunnen inroosteren. Zij geven zelf aan wanneer zij beschikbaar zijn en het neemt het bestuur of de zakelijk leider veel werk uit handen.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >