Evenementen

 • Bomen zorgen voor koele en schaduwrijke plekken in de wijk, en dat is geen luxe. Door bomen en ander groen wordt de buurt frisser, groener en een stuk leefbaarder, zeker ook in hete zomers. Met andere buurtgenoten een plan maken voor groen in de buurt is een goede manier om nieuwe contacten op te doen en het lokale sociale netwerk te versterken. Hoe kun je van start en wat heb je nodig? Om die vraag draait deze bijeenkomst. We hebben ook twee actieve bewoners met ervaring uitgenodigd om uit ervaring tips te delen.

  Deze bijeenkomst is al geweest. Bekijk onze agenda om te zien welke (online) bijeenkomsten eraan komen & meld je aan voor de nieuwsbrief.

  In het onlangs verschenen rapport ‘De hittebestendige stad’ staan aanbevelingen voor gemeenten om serieus werk te maken van meer bomen. Maar actieve bewoners kunnen – en gaan – ermee aan de slag!

  Bij het vergroenen van je buurt komt van alles kijken. Een plan maken bijvoorbeeld, met daarin wat en waar je wil planten en hoe je daarin samen met je gemeente optrekt? En ook, staan je buren achter je plannen en willen ze met je meedenken en werken? Wie gaat het onderhoud voor rekening nemen?

  Groenbudget, bewonersavonden en straatberaad

  Twee leden van LSA hebben al de nodige ervaring met het vergroenen van hun eigen omgeving. Zij sluiten dan ook aan bij de bijeenkomst zodat ze hun kennis kunnen delen. Sander en Jolanda kunnen vanuit hun ervaringen in Arnhem en Rotterdam goed inschatten wat je tegenkomt onderweg, waar je aan kan denken en hoe je een volgende stap kan zetten.

  Sander Hazevoet is als bewoner betrokken bij Verenigde Schepenstraat. De Rotterdamse buurtbewoners zagen de geplande herinrichting van de straat als goed moment om meer invloed te krijgen op de invulling van de openbare ruimte. Ze maakten daarom samen met de gemeente een plan. Daarbij kregen ze veel vrijheid in de keuze voor nieuwe aanplant van groen. Er volgde ook een budget van de gemeente én een gedeelte van de plantsoenen hebben de bewoners nog altijd zelf in beheer. Over het hele proces schreven ze een handboek, zodat anderen hun voorbeeld kunnen volgen.

  De Arnhemse Jolanda van Looij is betrokken bij het Buurtgroenbedrijf in Arnhem. De bewoners van het Spijkerkwartier wilden meer eigenaarschap over de leefomgeving en betrokken zijn bij het groen. Jolanda – tevens landschapsarchitect – ontwikkelde het Straatberaad. Dat is een methode die je kunt gebruiken om als bewoners met gemeenten en andere partijen in gesprek te gaan over vraagstukken in je buurt. Ze organiseerde 24 bewonersavonden waarin bewoners en gemeente samen werkten aan bijvoorbeeld plannen voor het groen in het Spijkerkwartier. Er werden veel enthousiaste bewoners gemobiliseerd en zo kwam het dat maar liefst 75 % van de boomspiegels in de buurt inmiddels zijn geadopteerd door hen.

  Je kunt jouw vragen stellen

  Wil je ook graag bomen planten in je wijk of op een ander manier de buurt vergroenen? En heb je vragen over aanplant, zelfbeheer, samenwerking met de gemeente of enthousiasmeren van je buurtbewoner? Dan past deze bijeenkomst goed, want we hebben genoeg ruimte om vragen te stellen aan Sander en Jolanda. Heb je een specifieke vraag of casus, dan mag je die ook alvast mailen naar marieke.boeije@lsabewoners.nl 

  EEN MILJOEN BOMEN 

  Deze zoom meeting wordt georganiseerd in het kader van Plan Boom. Plan Boom is een samenwerking van de Natuur- en milieufederatiesLandschappen NL en Trees4all. En een aantal andere clubs zoals wij, die met bewoners werken aan fijne stadswijken. Samen willen we ervoor zorgen dat er de komende jaren 10 miljoen nieuwe bomen aangeplant worden. Deze bomen worden geplant in landelijk gebied, de openbare ruimte én in privétuinen. Kan je niet bij de bijeenkomst zijn maar wil je wel graag bomen planten in je straat, speeltuin, park of bij je ontmoetingsplek? Stuur ons een mail!

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Als je je aanmeldt, houden we je op de hoogte over LSA-nieuws zoals artikelen met tips en voorbeelden uit de praktijk en uitnodigingen voor (online) bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >