Evenementen

 • De Participatiecoalitie (een samenwerking tussen HIER, Energie Samen, Buurkracht, de Natuur en Milieufederaties en LSA bewoners) organiseert een masterclass bewonersparticipatie voor gemeenteambtenaren die werken aan de Transitievisie Warmte of wijkuitvoeringsplannen. De Participatiecoalitie begeleidt inmiddels bijna 200 bewonersinitiatieven om ze beter samen te laten werken met hun gemeente. In deze masterclass delen we lessen uit de praktijk. We gaan daarbij specifiek in op hoe je als lokale overheid zorgt dat de motivatie die aanwezig is bij een deel van de wijkbewoners een vliegwiel wordt voor de warmtetransitie. Hoe zorg je samen met bewoners dat de Transitievisie Warmte sterker wordt? En welke rollen kunnen bewonersinitiatieven spelen in de ontwikkeling en uitvoering van een wijkuitvoeringsplan? Welke uitdagingen kom je tegen, en hoe ga je daarmee om?

  Er ontstaan steeds meer initiatieven van georganiseerde bewoners die een rol willen spelen in de warmtetransitie. Veel gemeenten juichen dit toe. Maar in de praktijk blijkt het niet altijd makkelijk om zulke initiatieven een duidelijke positie te geven in het lokale beleid. Daarnaast is een van de belangrijkste uitdagingen van de warmtetransitie; zorgen dat uiteindelijk iedereen in een wijk, buurt of dorp meedoet. De urgentie is duidelijk, maar de vraag hoe je het voor elkaar krijgt leeft in iedere gemeente. Want hoe dichter je bij de woning van mensen komt, hoe gevoeliger het onderwerp blijkt. In deze masterclass speciaal voor ambtenaren (maar iedereen is welkom) delen we lessen uit de praktijk.

  Doelgroep: gemeenteambtenaren (maar iedereen is welkom)

  Datum en tijd: 25 maart 15:00 – 16:30

  Aanmelden kan via de website van de Participatiecoalitie.

  Op 8 april organiseert de Participatiecoalitie ook een masterclass speciaal voor bewonersinitiatieven: ‘Serenade of stormram; hoe breek je door de barricades van de gemeente?’. Meer informatie hierover volgt via deze website.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >