Evenementen

 • Deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden.

  Over door bewoners gestuurde gebiedsontwikkeling
  Actieve bewoners worden steeds ambitieuzer. Ze hebben meer en meer een aandeel in complexe ruimtelijke ordeningsprojecten. De aanleg van een zonnepark, de inrichting van gezamenlijke sportvelden of een nieuwe indeling van een stadshart zijn daar voorbeelden van. Zulke grote opdrachten werden altijd gerealiseerd door de overheid en de markt. We zien nu dat bewoners vaker een serieuze partij zijn. Bewoners bewegen zich daardoor in toenemende mate tussen de politiek, het openbaar bestuur en de markt. Hoe bemachtig je als bewonersinitiatief een gelijkwaardige positie in het ruimtelijke ordeningsproces?

  Masterclass door de Ruimtemaker
  In deze masterclass bekijken we vanuit theorie, maar vooral uit vanuit praktijk de rol van actieve bewoners in het samen stad maken. En welke kansen en uitdagingen brengt de Omgevingswet met zich mee? KNHM en LSA hebben Frans Soeterbroek gevraagd om een masterclass te geven als inleiding op dit thema.

  Frans Soeterbroek alias de Ruimtemaker is socioloog, adviseur en lokale stadmaker in Utrecht. Hij heeft zich gespecialiseerd in maatschappelijke gebiedsontwikkeling en ’samen stad maken’. Hoe kunnen bewoners en lokale initiatiefnemers volwaardige partner zijn bij het ontwikkelen van gebieden in stad en land? En hoe je hen kunt mobiliseren bij het bedenken en uitvoeren van plannen? Op zijn website www.deruimtemaker.nl kun je blogs en publicaties vinden over zijn werk en benadering. Voor de LSA heeft hij ook het essay geschreven over de omgevingswet: De omgevingswet, bewonersinitiatief en lokale politiek

  Stadsmaken in de praktijk
  Aansluitend maken we een lunchwandeling door de Buurt Rotsoord in Utrecht waarbij Ron Buiting ons een aantal plekken laat zien in de wijk, waar bewoners al het heft in eigen handen hebben genomen en interessante initiatieven op lokaal niveau zijn ontplooid. Ron Buiting is initiatiefnemer van de Rotsoordbrug en betrokken bij de Utrechtse Ruimtemakers, een collectief van initiatiefnemers dat werkt aan een vruchtbare bodem voor initiatieven in de stad door kennis te delen en meer ruimte, invloed en verantwoordelijkheid te creëren voor initiatiefnemers. Daarnaast werkt Ron Buiting als adviseur en projectmanager op het gebied van wonen, gebiedsontwikkeling en participatie.

  Deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden. 


  Krijg een bericht als er nieuwe bijeenkomsten zijn

  We sturen je met plezier het hele jaar nieuws over LSA. Zo zie je wat voor een moois bewonersinitiatieven bereiken.
  Hier abonneer je je op onze nieuwsbrief.

  Ik wil ook lid worden!

  Wees welkom! Je kunt je hier aanmelden als lid van LSA of onze vriend worden.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  In Leeuwarden ligt het eerste BewonersBedrijf van Nederland: BewonersBedrijf Heechterp Schieringen. Op 30 november ...

  Lees meer >