Evenementen

 • Actieve bewoners geven energie aan de wijk. Het LSA brengt deze bewoners al 25 jaar samen en natuurlijk ook dit jaar. Op de Landelijke Bewonersdag op 23 november in het Evoluon in Eindhoven knetterde het van de energie van achthonderdvijftig deelnemers.

  ‘Nou ‘Eindhoven de gekste’, zet je maar schrap, bus met nog gekkere tukkers on the loose.’ De eerste tweets kwamen al heel vroeg zaterdagochtend 23 november. Vrijwilligers uit stadswijken uit het hele land kwamen naar de Landelijke Bewonersdag. Het Evoluon in Eindhoven stroomde dan ook snel vol.

  131123_185_LBD2013_LR

  Karin Bruers, de komische rasbrabantse dagvoorzitter, weet meteen sfeer te maken in de koepel vol mensen. Er zijn dan ook weinig mensen die ermee wegkomen minister Stef Blok ‘Stefke’ te noemen. De Eindhovense wethouder Torunoglu krijgt de handen op elkaar met de uitspraak: ‘Delen is vermenigvuldigen’ en wanneer hij voor het jarige LSA gaat zingen wordt het echt een feestje.

  Faciliteer vrijwilligers!!

  Dat is ook wat LSA wil van deze dag, vertelt voorzitter Joke Bakker, lekker feesten, maar ook kennisdelen en netwerken en een indringende vraag stellen aan de minister. Volgens Bakker kan de wijkaanpak van de afgelopen jaren nog een goed vervolg krijgen als Blok op korte termijn met maatregelen komt. ‘Er is nu 25 jaar wijkenbeleid. In die 25 jaar is gebleken dat de energie van actieve bewoners het verschil maakt in de wijken. De energie is nu nog hoog. Wij, vrijwillige actieve burgers, vragen van het Rijk: faciliteer dit alles door buurtrechten in te voeren, met een stofkam door alle overbodige regels heen te gaan, en mee te helpen met de invoering van een maatschappelijke bank, zodat wij tegen een kleine rente kunnen lenen en daardoor beter aan de slag kunnen in onze wijken.’

  131123_109_LBD2013_LR

  Minister Stef Blok hoort het aan, maar gaat liever in op het eerste certificaat aan de Woonbond Energiecoach dat hij uit mag reiken aan Liesbeth van Dijk en op het verhaal van Sjoerd Slaaf van bewonersplatform Woensel Noord die vertelt over de adviesnota die actieve Eindhovenaren hebben geschreven: Nieuwe Koers Burgerparticipatie. De minister deelt gul complimenten uit. Ook aan het LSA: ‘Ik vind het ontzettend stoer wat LSA en alle actieve mensen in de wijk doen en ik hoop dat hier over 25 jaar weer jonge actieve bewoners staan om de 50ste verjaardag te vieren van het LSA.’

  Tja

  Op het podium gaat hij nog even kort in op het idee een maatschappelijke bank in het leven te roepen, naar het voorbeeld in Engeland, waar deze bank gefinancierd wordt met geld van zogeheten slapende rekeningen. Geld dat op een bankrekening staat waarvan de eigenaar overleden of verdwenen is en dat door niemand wordt opgeëist. Het LSA pleit ervoor om zo’n zelfde bank in Nederland in te stellen, waar sociale ondernemingen leningen kunnen afsluiten. Lachend zegt Blok dat leningen wel moeten worden terugbetaald en dat dat lang niet altijd makkelijk is…  tja.

  131123_483_LBD2013_LR

  Het is alsof de aanwezige mensen al weten dat er niks te halen valt bij deze minister. Ze laten zich niet kennen: de energie blijft hoog. Opvallend hoog. Het enthousiasme van actieve bewoners voor de Landelijke Bewonersdag werd deze lente al duidelijk. Toen kwamen de eerste telefoontjes al binnen bij het LSA. Wanneer is de Landelijke Bewonersdag? We willen namelijk samen met de buurt afreizen en met een bus komen, kunnen jullie een datum en een locatie noemen? Het was duidelijk. Mensen hadden er zin in. En dat in een tijd van economische crisis die ervoor zorgt dat vele beloftes die gemaakt zijn aan actieve vrijwilligers uit aandachtswijken, niet worden waargemaakt. Buurthuizen gaan dicht, bewonersbudgetten slinken, welzijnswerkers worden bij bosjes ontslagen, om niet te spreken van het huurbeleid en de stagnerende herstructureringsprojecten.

  Uitverkocht

  Hoe houden vrijwilligers de energie hoog? Hoe blijven ze gemotiveerd om zich in te zetten voor hun omgeving? Het LSA bestaat al net zo lang als dat er wijkgericht overheidsbeleid is: 25 jaar. Al 25 jaar zijn we voor en van bewoners. En al die tijd zien we dat mensen de bron van energie zijn. De bron van energie van veranderingen en verbeteringen in hun buurt, van feest en gezelligheid, van sociale cohesie, van wijkeconomie.

  De organiserende partners werden het snel eens, dit werd de naam van de dag: Bron van energie. En dat die energie hoog was, bleek ook uit de massale aanmeldingen. Ruim een week van te voren was de Landelijke Bewonersdag 2013 uitverkocht. Dik 850 deelnemers waren ingeschreven, meer kon er echt niet in. Het zijn veelal mensen die een stap verder gaan dan participatie, mensen die niet wachten op de overheid maar zelf aan de slag gaan door een BewonersBedrijf of wijkonderneming op te zetten, door een buurthuis in zelfbeheer over te nemen of door van dat verloederde braakliggende stuk grond een buurttuin te maken.

  131123_344_LBD2013_LR

  Bewoners Beweging Eindhoven

  Of door zichzelf te verenigen en de gemeente te adviseren, zoals in gaststad Eindhoven gebeurt. Hier hebben bewonersbelangenverenigingen uit zeven stadsdelen de handen ineen geslagen. Vandaag op de Landelijke Bewonersdag presenteren ze hun nieuwe platform: Bewoners Beweging Eindhoven. Ze geven de gemeente meteen een manifest-achtig advies mee Nieuwe koers voor bewonersparticipatie. Het is een soort mini-congres binnen de landelijke dag. Een groot deel van actief Eindhoven is erbij aanwezig!

  Een deel van de aanwezigen op deze Landelijke Bewonersdag kijkt weemoedig terug naar de tijd dat Ella Vogelaar in charge was. Dat blijkt ook als zij door de zaal loopt om deel te nemen aan een van de programmaonderdelen: het politiek café met spoken en engelen uit het verleden. ‘Ella, ken je mij nog?’ En: ‘Wat ze ook zeggen, we vonden jou de beste’. Ze blijkt nog steeds de koningin van haar eigen vogelaarwijken te zijn.

  Nog steeds tegenwerking

  In dit politiek café wordt al snel duidelijk dat er nog veel is om over te klagen, ondanks het feit dat host Anne-Marie Fokkens graag positieve verhalen wil horen, is er zeker geen hosanna stemming. Er is veel onvrede over het huurbeleid, veel ambtenaren hebben nog steeds te weinig vertrouwen in bewoners en hun initiatieven en de belofte van 10 jaar wijkenaanpak is botweg verbroken. Gelukkig komt er een aantal verhalen uit de zaal van mensen die in deze tijd wel dingen hebben bereikt: van overgenomen wijkhuizen tot eindelijk gerealiseerde speeltuinen. Maar de boodschap lijkt toch dat er nog heel veel tegenwerking is, van regels, van niet willende ambtenaren en door geldtekort.

  131123_310_LBD2013_LR

  Juist daarom pleit het LSA voor het pakket aan maatregelen. Waaronder die vastgelegde rechten voor bewonersgroepen, een maatschappelijke bank, minder beperkende regels en een groep community workers. Nu ben je afhankelijk van een welwillende ambtenaar of wethouder, betoogt directeur van LSA Henk Cornelissen, en dat betekent dat je moet hopen dat je de mogelijkheid krijgt om je initiatieven uit te voeren. In de ene gemeente gaat dat wel goed en in de andere niet. Terwijl de hele samenleving er iets aan heeft als vrijwilligers met goede ideeën en een enorme dosis passie mogelijkheden hebben om hun projecten uit te voeren. Let wel: we vragen niet om geld, maar om rechten en mogelijkheden.

  Bewonersmarkt

  Ondertussen wordt er op de bewonersmarkt ontzettend veel kennis en inspiratie gedeeld. Meer dan 60 projecten, groepen en organisaties laten zien waar zij mee bezig zijn, wat ze hebben gedaan en wat ze gaan doen. Terwijl er dankzij de Nationale Postcodeloterij heerlijke Ben & Jerry ijsjes worden uitgedeeld vertelt een dame met een tas vol folders: ‘Ik doe in een middag meer contacten en ideeën voor mijn buurt op als in het hele jaar hiervoor. Ik ben alle stands langs gegaan en heb iedereen gesproken en hun namen opgeschreven.’ En dan is ze nog niet eens bij de experts langs geweest, ook heeft ze nog geen hulp gevraagd van de superheld die aanwezig is. ‘Er is nogal veel te doen vandaag, nu moet ik snel naar de wijkenquizz. Dat is beneden toch?’ Er staat al iemand klaar om haar de weg te wijzen. Via het Summacollege zijn er namelijk 50 studenten aanwezig die helpen om de dag een succes te maken. De vriendelijke jonge studenten facilitaire dienstverlening en beveiliging zijn een enorme aanwinst voor de dag.

  131123_532_LBD2013_LR

  De wijkenquizz is lekker luchtig, hier kan Karin Bruers dollen met het publiek. Er komt van alles voorbij, gedichten van Nico Dijkshoorn, een door verenigingsleden geschreven lied over het LSA, een vetplant en een slagroomtaart.

  Power to the people

  Na deze vrolijkheid is er tijd en ruimte voor en behoefte aan visie. Terwijl in het energie café van de Woonbond  kennis gemaakt kan worden met de Energiecoaches gaat ook het onderdeel Power to the People van start. Hier wordt je van je sokken geblazen door visionaire betogers met bevlogen toekomstvisies, zo belooft het programma. En het onderdeel werkt. Zes zeer verschillende mensen die hun toekomstvisie geven op de veranderende rol van de burger in de maatschappij. Het zijn verschillende visies, maar dat is logisch. De Landelijke Bewonersdag wil ruimte bieden aan verschillende visies en geluiden. Daarnaast willen we actieve bewoners bij elkaar brengen om samen sterk te staan, om samen te kijken wat er moet gebeuren en vooral om samen van elkaar te leren.

  Kom maar op!

  Want er verandert veel en de veranderingen gaan hard. Het LSA verandert ook. Tijdens het slot vertelt LSA-bestuurslid en actieve bewoner uit Eindhoven Marion van Beurden dat de aandachtswijken uit de naam worden geschrapt. ‘Het maakt ons niet uit of je uit een krachtwijk, prachtwijk, impulswijk, Ortegawijk, 40+wijk, aandachtswijk, vogelaarwijk of probleemwijk komt: alle actieve verenigde personen die energie geven aan hun stadsbuurt kunnen zich bij onze vereniging aansluiten. Voortaan heten we Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners.’ Deze boodschap wordt met luid gejuich ontvangen. Terwijl er geborreld wordt informeren de eerste mensen al of zij zich nu ook kunnen aansluiten. Nou kom maar op: alle actieve clubs, verenigingen, groepen en groepjes die zich druk maken om hun stadsbuurt: samen zijn we sterk. En jullie zijn en blijven de bron van energie!

  Kijk hier het item dat op het NOS Journaal verscheen.

  Praktische informatie

  Wat: Landelijke Bewonersdag 2013

  Wanneer: 23 november 2013, van 10:30 tot 16:00

  Waar: Evoluon, Noord Brabantlaan 1A, 5652 LA, Eindhoven

  Vragen over de dag:
  LSA, Oudkerkhof 13b
  3512 GH Utrecht, 030 231 75 11
  info@lsabewoners.nl

  Twitter: #LBD13

  Organisatie: De Landelijke Bewonersdag 2013 werd georganiseerd door het LSA in samenwerking met het ministerie van BZK, de Nederlandse Woonbond, de gemeente Eindhoven, bewonersplatform Woensel Noord en woningcorporaties Trudo en ‘Thuis.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >