Evenementen

 • De wijk doet er weer toe! We ontdekken de schaal van de wijk weer als de plek waar we maatschappelijke uitdagingen het hoofd kunnen bieden. Jarenlang was er weinig landelijke aandacht voor wijken, laat staan dat er in geïnvesteerd werd. De samenwerking die voorheen in de wijkaanpak werd opgebouwd is helaas niet overal overeind gebleven. Maar de wijk is weer terug van weggeweest! Met opgaves als de energietransitie, de invoering van de omgevingswet, de focus op de sociale basis is het tijd voor nieuwe een creatieve vormen van wijkaanpak. Kom ook op 6 december naar de bijeenkomst om je te laten inspireren en mee te bouwen aan krachtige wijken met weerbare bewoners.

  Direct aanmelden >

  Het programma

  10:00 – 10:30 uur ontvangst in het Het Klooster, Afrikaanderplein 7 (Rotterdam)

  10:30 – 12:15 uur Gemeenschappelijk gedeelte
  Energietransitie als vliegwiel voor wijkontwikkeling – Hoogeleraar Anke van Hal
  We horen steeds vaker dat de energietransitie behalve een technische opgave ook een sociale opgave is. Naast een opgave is het ook juist een kans om samen te werken en te investeren in de ontwikkeling van de wijk. Lees hier ook een interview met haar over de succesfactoren voor duurzaamheid in het Aedes magazine.
  Community Wealth Building – Centre for Local Economic Strategies (UK)
  Hoe kunnen ‘ankerinstituties’ zoals gemeente, woningcorporaties, ziekenhuizen en scholen bijdragen aan opbouw en behoud van lokale welvaart in samenwerking met bewoners en MKB? benieuwd wat Community Wealth Building is? Bekijk hier een interessant filmpje over dit onderwerp.

  12:15 – 13:00 uur Lunchen en netwerken

  13:00 – 14:15 uur Verdiepingsgedeelte met workshops en wandeling:
  Op pad met de Afrikaanderwijk Coöperatie: wijkeconomie
  Door in te zetten op het talent in de wijk zwengelt de Afrikaanderwijk Coöperatie de wijkeconomie aan. Juist de mensen die niet snel een plek vinden op de arbeidsmarkt kunnen hier ondernemen en aan de slag. Zij vormen de motor voor de ontwikkeling van de wijk.
  Bouwen aan ‘Agenda Wijk’
  De herwaardering van de wijk als schaalniveau. De wijk als plek waar we hedendaagse uitdagingen het hoofd bieden. Maar hoe geven we daar handen en voeten aan? Welke coalities moeten we smeden? Op welke kansen moeten we inspringen. Samen bouwen we aan een nieuwe agenda voor de wijk.

  14:15 uur Dagafsluiting met terugblik en opstellen nieuwe agenda voor de wijk.

  14:45 uur Borrel & netwerken.

  Praktische informatie

  Voor wie: Iedereen die graag wil werken aan een nieuwe agenda voor de wijk.
  Waar: Het Klooster, Afrikaanderplein 7, 3072 EA Rotterdam
  Datum: vrijdag december
  Tijd: 10.30 – 15.00 (inclusief lunch)

  Meld je hier aan

   In onze nieuwsbrieven kondigen we ook altijd nieuwe evenementen zoals deze aan.
 • Meer van onze leden

  Vereniging van Wijkeigenaren Regentes / Valkenbos,  Wij Weimar

  Vereniging van Wijkeigenaren Regentes / Valkenbos, Wij Weimar

  WijWeimar wil meehelpen de Weimarstraat en omgeving te verbeteren, want zij vinden dat de straat en de buurt wel een ...

  Lees meer >
  De Flatmakers Rode Kruislaan

  De Flatmakers Rode Kruislaan

  Naar aanleiding van een gezamenlijk initiatief van de gemeente Diemen, Rochdale, de Huurdersvereniging en het bureau ...

  Lees meer >
  Stichting Lokaal

  Stichting Lokaal

  Stichting Lokaal wil bouwen aan een inclusieve samenleving door het creëren en ondersteunen van levendige, gastvrije ...

  Lees meer >