Evenementen

 • Het is tijd voor een andere kijk op wijkaanpak. Van onderop, met nieuwe manieren om te investeren en samen te werken in wijken. Meer dan vijf jaar is er geen echt rijksbeleid meer gevoerd. In de tussentijd is een aantal gemeenten zelf wel door gegaan met een wijkaanpak. Wij keken over de landsgrenzen heen om alternatieve vormen van wijkaanpak te vinden, waaronder Community Wealth Building.

  Deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden. Bekijk de agenda om te zien welke bijeenkomsten we nog meer organiseren.

  Wil je er de volgende keer bij zijn, als we nog een bijeenkomst organiseren over community wealth building? Vul dan het formulier in onderaan de pagina (klik hier).

  Community Wealth Building is een strategie voor economische ontwikkeling gebouwd op de lokale gemeenschap en die werkt voor de lokale gemeenschap. Dat betekent dat de waarde die gecreëerd wordt, behouden blijft voor de wijk en dat meer mensen profiteren van die economische ontwikkeling.

  De kracht van sterke economisch ankers

  Community wealth building bouwt onder andere op de kracht van ankerinstituties. Ankerinstituties zijn bijvoorbeeld gemeentes, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, zorginstellingen. Deze organisaties zijn stevig verbonden met hun omgeving en zullen en kunnen niet zomaar hun biezen pakken. Daardoor kunnen ze blijvend een positieve invloed hebben op de lokale economie, als ze ervoor kiezen in de eigen omgeving en regio samen te werken met ondernemers en organisaties met sociale impact zoals bewonersinitiatieven.

  Grote instituties zoals ziekenhuizen, gemeentes, scholen en woningcorporaties drukken een grote stempel op economische activiteit. Zo zijn zij vaak gezamenlijk de grootste werkgevers binnen een gemeente en kunnen sturen op wie ze aannemen en met welke voorwaarden. Ze hebben vaak grote vastgoedportefeuilles die ze in kunnen zetten of over kunnen dragen als motor voor economische ontwikkeling en sociale impact. Ze kopen veel goederen en diensten waarmee ze door lokaal in te kopen geld veel langer in de regio kunnen laten circuleren.

  Gigantische ommekeer in Preston, V.K.

  Plekken als Cleveland, Manchester, Mondragon en Preston zijn de boegbeelden van de community wealth building. Neem het Engelse Preston, waar industrie verdween en de crisis in 2011 ook de laatste investeringen liet opdrogen. Deze stad in het noorden van Engeland gooide het roer om. Ze zagen bijvoorbeeld dat van elke 20,- die de publieke sector uitgaf, maar 1,- lokaal bleef hangen. De meeste investeringen kwamen terecht bij Londense bouwbedrijven, multinationals in catering of groenonderhoud.

  Een aantal organisaties heeft zich er nu op toegelegd om lokaal in te kopen waar mogelijk. Ook al lijkt dat een logische stap, het is en was de standaard om bij aanbestedingen vooral op de (laagste) prijs te selecteren en grond in grote kavels uit te zetten. Met name die laatste gewoonte was een groot obstakel voor onder andere het MKB om mee te doen in aanbestedingen. In 2013 gaven zij samen nog 38 miljoen uit binnen Preston, 292 miljoen in de regio en de rest buiten de regio. In 2017 was dat 111 miljoen binnen Preston en 486 miljoen in de regio. Een gigantische ommekeer. Zeker als je bedenkt dat van elke lokaal uitgegeven pond (bij een organisatie die lokaal geworteld is), ook weer 0,63 lokaal wordt uitgegeven, terwijl dat anders maar 0,40 is.

  Community wealth building in Nederland

  Om deze beweging in Nederland meer op gang te brengen, heeft LSA het Centre for Local Economic Strategies uitgenodigd. Tom Goodwin gaf een introductie workshop over community wealth building.

   

   

  Deze bijeenkomst is helaas al afgelopen, maar…

  …we willen graag nog een training organiseren over dit onderwerp in het voorjaar als daar veel animo voor is. Vul dus alsnog het formulier in als je daar interesse in hebt. We houden je op de hoogte!

  Inschrijven

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >