Evenementen

 • Steeds minder mensen kunnen deelnemen aan de samenleving in de stad omdat het wonen er te duur is geworden en de publieke voorzieningen niet toegankelijk genoeg zijn. Ze vallen buiten de boot. Ben jij stadmaker, buurtmaker, initiatiefnemer of werkzaam bij een maatschappelijke organisatie? Praat met ons mee over hoe we de toegankelijkheid van onze steden voor alle bewoners kunnen verbeteren. Want de stad is van iedereen!

  Toegang tot de stad?

  Onlangs bracht de Raad voor de Leefomgeving (RLI) het rapport Toegang tot de stad uit. In het rapport staan een aantal interessante aanbevelingen voor een toegankelijke stad voor alle inwoners. Aanleiding is dat veel inwoners steeds moeilijker deelnemen aan de samenleving aan de stad. Dat komt bijvoorbeeld door de lange wachtlijsten voor woningen maar ook door het beperkte aanbod van maatschappelijke voorzieningen. Het rapport is op 1 oktober aangeboden aan de ministers Kajsa Ollongren en Cora van Nieuwenhuizen. Benieuwd naar het rapport over de toegang tot de stad? Je vindt het hier

  Wat willen actieve bewoners?

  Eén van de adviezen van RLI aan het Rijk en gemeenten is: Creëer ruimte voor initiatieven van burgers die de toegang verbeteren. Bijvoorbeeld door te experimenteren en regelruimte te bieden. Wij onderschrijven dat advies natuurlijk van harte! Veel actieve bewoners hebben baat bij wat rek in de regels en een flexibele opstelling van de gemeente.

  Niels Koeman van het RLI was nauw betrokken bij de totstandkoming van het rapport en vertelt in deze bijeenkomst meer over de invloed van bewonersinitiatieven op het toegankelijker maken van de stad. Arie Lengkeek van het Rotterdams Woongenootschap deelt met ons zijn visie op het wonen en hoe bewoners daar zelf veel meer invloed op zouden kunnen uitoefenen. Meer ruimte en eigenaarschap voor bewoners zelf, daar wordt de stad ook toegankelijk van. Elsje van de Weg van Thuis Wageningen vertelt over het belang van toegang tot ruimte en faciliterende wetgeving voor maatschappelijke initiatieven in de stad. Voor veel groepen bewoners is het nemen van initiatief überhaupt niet vanzelfsprekend. Heel belangrijk dus, om aan te moedigen en te faciliteren.

  Graag praten we vervolgens met jullie in kleine groepen over hoe die ruimte voor bewonersinitiatieven eruit zou moeten zien. Wat is er nodig om onze steden toegankelijk te maken voor iedereen? Hoe verkleinen we de drempels en vergroten we ons bereik? Hoe zorgen we ervoor dat kwetsbare bewoners mee blijven doen? Succesvoorbeelden inspireren andere actieve bewoners én geven gemeenten handvaten om ruimte te geven en experimenten aan te durven.

  Voor wie?

  Iedereen op zijn eigen manier bijdraagt aan het mooier, veiliger en socialer maken van de stad.  Stadmakers, buurtmakers, bewonersinitiatieven en maatschappelijke organisaties. Denk met ons mee! Samen hebben we een berg aan goede voorbeelden, tips en aandachtspunten mee te geven. Jullie inbreng verwerken we in een ‘Advies +’. Waardoor dit rapport nog meer gaat leven en ervoor zorgt dat er echt dingen veranderen en de stad weer van ons allemaal is!

  Deze bijeenkomst is al geweest, je kan je niet meer aanmelden. Meld je aan voor onze nieuwsbrief als je op de hoogte wil blijven.

   

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >