Evenementen

 • In de Community of Practice Right to Challenge kijken we bij elke bijeenkomst naar een ander onderwerp. Soms met een specifiek thema, of een technische vraag, maar ervaringen uit de praktijk staan altijd centraal. Vanuit het perspectief van ambtenaren, bewoners en andere betrokkenen. In deze sessie op woensdag 7 juli kijken we naar het Right to Challenge binnen 'Welzijn'. Dat komt nog minder vaak voor, maar in Stadsdorp Elsrijk doen ze het. Daar sturen bewoners nu de buurtcoach aan. We kijken naar het proces; hoe is het gelukt. Maar ook zeker naar de praktijk; hoe loopt het nu?

  In de afgelopen jaren hebben veel gemeenten ervaring op gedaan met het Right to Challenge. Eén van de dingen die daarin dus opvalt is dat er relatief weinig challenges binnen het domein van welzijn zijn. Enerzijds begrijpelijk, want andere domeinen zijn soms wat overzichtelijker. Denk bijvoorbeeld aan groenonderhoud, of het schoonhouden van de wijk. Daar wordt het ook complexer als er andere domeinen aan gekoppeld worden, zoals toeleiding naar werk, of duurzaamheid. Welzijn is in sommige gevallen compexer, maar juist wel een onderwerp waar bewonersinitatieven zich heel sterk mee bezighouden en daarmee een logisch onderwerp voor een challenge zou zijn. Hoog tijd dus om een challenge waar dat wel is gelukt is eens onder de loep te nemen.

  Stadsdorp Elsrijk

  Stadsdorp Elsrijk legt de nadruk op nabuurschap; wat kan ja als buurt zelf, met en voor elkaar doen? En dat gaat goed. Allerlei clubs, van bridgen, tot wandelen, tot vogelen, bewoners doen het samen en zelf. Op basis van wat bewoners zelf willen en kunnen. Maar het vlammetje van dat nabuurschap verder aanwakkeren met de wijkcoaches verliep niet goed. In 8 jaar tijd ‘versleet’ Stadsdorp Elsrijk 5 coaches. Ze zaten niet op één lijn en trokken de conclusie dat ze het zelf wilden proberen. De gemeente gaf 150.000 per wijk uit aan een wijkcoach en buurthuizenbeheer, maar in de praktijk betekende dat slechts 13 uur per week voor de wijkcoach. Een mooie kans om in Amstelveen gebruik te maken van het uitdaagrecht waar toen ook over gesproken werd. De wijkcoach wordt nu aangestuurd door Stadsdorp Elsrijk.

  Wat gaan we doen?

  In deze sessie vertellen initiatiefnemer Hans Steenvoorden, betrokken ambtenaar Marijke Bergh en wijkcoach Sacha de Ruiter over het proces en de praktijk. Wat was er voor nodig om uberhaupt te komen tot deze challenge, wat hielp en wat remde af? En…hoe gaat het nu in de praktijk? Werkt het zoals bedacht of zijn er verrassingen op het pad gekomen? Naast het voorbeeld van het Stadsdorp Elsrijk, nodigen we deelnemers uit om eigen ervaringen en ambities te delen. Loop je ergens tegenaan, of gaat het juist voor de wind? Waar kun je anderen mee helpen, of zou je zelf mee geholpen zijn?

  Praktisch

  Voor wie: voor ambtenaren, bewoners, welzijnswerkers en anderen met een interesse in het Right to Challenge

  Datum: woensdag 7 juli

  Tijd: 13.00 – 14.30

  Locatie: Online via zoom

  Aanmelden

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  In Leeuwarden ligt het eerste BewonersBedrijf van Nederland: BewonersBedrijf Heechterp Schieringen. Op 30 november ...

  Lees meer >