Evenementen

 • De komende bijeenkomst van de Community of Practice Right to Challenge vindt plaats op 26 november van 20.00 tot 21.30. In deze sessie onderzoeken ambtenaren en raadsleden hoe het geld dat voor taken op de begroting staat inzichtelijk gemaakt kan worden voor bewoners die een challenge overwegen.

  Het omgekeerde right to challenge

  In Groningen werd vorige maand het initiatiefvoorstel ‘Het omgekeerde Right to Challenge’ aangenomen. Het idee om op wijkniveau inzichtelijk te maken waar het geld aan uitgegeven wordt en welk effect dat heeft. Zo kunnen bewoners makkelijker hun idee voor een challenge bedenken en uitwerken. Groningen is niet de enige plek waar ze op zoek zijn naar meer inzicht in te challengen taken. Zo heeft Rotterdam al veel ervaring met challenges, maar willen ze het Right to Challenge nog uitnodigender maken. Zij werken aan een overzicht van te challengen taken en het geld dat daar mee gemoeid is.

  In beide gemeente wordt een pilot gestart in één of twee wijken en begonnen met een beperkt aantal taken.

  Wat gaan we doen?

  We starten met het delen van de ervaringen vanuit gemeenten die begonnen zijn met de zoektocht naar te challengen taken voorzien van budget op wijkniveau. Wieke Paulusma (raadslid en indiener van het voorstel) en Fred Stol uit de gemeente Groningen zal iets vertellen over het initiatiefvoorstel ‘Omgekeerde Right to Challenge’ en wat zij het komend jaar hieraan gaan doen. Lucas Spijkerman zal vanuit Rotterdam kort toelichten waar Rotterdam staat in dit proces.

  Groningen en Rotterdam staan nog aan het begin en daarom nodigen we andere deelnemers actief uit om hun eigen ervaringen te delen om gezamenlijk een slag te maken.

  Met de oogst uit alle ervaringen in het eerste gedeelte, gaan we in het tweede gedeelte aan de slag om vooruit te kijken. Wat zijn kansrijke methoden, waar zouden we mee geholpen zijn, en hoe kunnen we elkaar verder helpen?

  Praktisch

  Voor wie: met name voor gemeente ambtenaren en raadsleden die al actief met dit onderwerp (geldstromen en right to challenge) bezig zijn

  Datum: donderdag 26 november

  Tijd: 20.00 – 21.30

  Locatie: Online via zoom

  Aanmelden

  De aanmelding is gesloten – het verslag volgt. Wil je graag contact over andere ervaringen? Mail dan naar kristel@lsabewoners.nl

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >