Evenementen

 • Op 4 Oktober waren we op bezoek in Kronenburg, Arnhem. Hier vond de regionale bijeenkomst plaats en leerden we van bewoners over hun stichting ‘Grrroen in Kronenburg’. ‘Grrroen in Kronenburg’ staat voor: ergens je tanden in zetten, je vastbijten in iets. In dit geval in het aanbrengen van meer kleur en groen in de wijk. Dat vinden de bewoners hard nodig, want onderzoek laat zien dat zij dit in de wijk erg missen.

  In stichting ‘Grrroen in Kronenburg’ heeft een aantal partijen de krachten gebundeld: het Bewonersoverleg Kronenburg & Appelgaard, woningcorporaties, de gemeente Arnhem en de welzijnsorganisatie. Samen helpen zij bewoners bij het realiseren van hun ideeën voor de openbare ruimte, van zelf aangelegde tuintjes tot muurschilderingen. Voorwaarden voor realisatie zijn o.a. dat het project meer kleur brengt in de wijk, het project draagvlak heeft in de buurt, dat andere bewoners willen meehelpen en dat er een duidelijke toekomstvisie met een beheerplan voor is.

  IMG_0010

  Helaas was de voorzitter van de stichting zelf, buurtbewoner Jeroen Reussing, deze dag door ziekte afwezig. Jeroens enthousiasme om met buurtprojecten aan de slag te gaan in de wijk heeft mede geleid tot de oprichting van de stichting in 2012. Zo vertelt Lieke Fransen, projectconsulent leefbaarheid van woningcorporatie Vivare, over de precieze reden van de oprichting van de stichting. In 2012 hoorde de buurt dat de beroemde televisie-tuinman Rob Verlinden op verzoek van Reussing naar Kronenburg wilde komen. Samen met bewoners zou hij een aantal tuinen willen inrichten en tevens hiervan opnames maken voor de nationale televisie. Jeroen Reussing klopte vervolgens aan bij meerdere bewoners, organisaties en instellingen in de buurt. Niet alleen moest er financiering geregeld worden, ook moest er draagvlak, betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid ontstaan bij bewoners, zodat deze buurttuinen ook in de toekomst onderhouden zouden worden. Dit lukte en de oprichting van ‘Grrroen in Kronenburg’ was een feit.

  Patroon doorbreken

  Inmiddels hebben sinds de oprichting van de stichting vele projecten plaatsgevonden. Telkens met het doel het saaie grijze stratenpatroon te doorbreken met kleur en groen. Bij elk project wordt er dan een coach van Grrroen toegewezen die vervolgens helpt om een bewoner te helpen bij zijn/haar projectplan. Zo zijn er in Kronenburg meerdere tunnels geverfd met verschillende kunstenaars, op vele locaties bloemenmanden opgehangen, is er mos-graffiti op wijkmuren aangebracht en hebben er al verschillende plantenmarkten plaatsgevonden. Stichting Grrroen kenmerkt zich telkens weer door allianties aan te gaan met creatieve mensen en organisaties die hen verder kunnen helpen om hun saaie ‘bloemkolenwijk’ op te fleuren.

  IMG_0020

  Vandaag, tijdens deze regiodag, hadden we zelfs de mogelijkheid om van dichtbij een bijzonder nieuw project van Grrroen te bewonderen. Lies Joosten, één van de coaches van Grrroen in Kronenburg en actief met haar ‘Stichting Kunstbedrijf Arnhem’, vertelt over buurtbewoonster Sonja Klein die geholpen werd om één van haar ontwerpen op een buurtmuur te schilderen. Sonja kan dit namelijk niet helemaal zelf, want zij is na een hersenbloeding gedeeltelijk verlamd geraakt en zit in een rolstoel. Lies Joosten wist vervolgens als coach van het project de kunstenares Mimi van Bindsbergen, die ook in de buurt woont, te koppelen aan Sonja. Op deze manier ontstond er een mooie samenwerking en vriendschap. Van omwonende buurtbewoners horen we tijdens de buurtwandeling veel enthousiaste geluiden over dit project. Ze vonden het een prettige ervaring dat tijdens het schilderen mensen weer in contact kwamen met elkaar. Niet alleen fysiek een mooi project dus, maar ook sociaal van waarde.

  Veiliger en groener

  Tijdens de buurtwandeling maken we ook kennis met een aantal actieve bewoners binnen de stichting ‘Grrroen in Kronenburg’. Zo vertelt Will Bijloo ons over het gevaarlijkste kruispunt in Gelderland dat bij hen in de wijk ligt. We kunnen het met eigen ogen aanschouwen, automobilisten razen inderdaad onoplettend voorbij. Mankementen zitten in de landschappelijke ordening rondom het kruispunt en de bewegwijzering. Aan de bewoners in de stichting wordt momenteel gevraagd om mee te denken over de herinrichting van deze gevaarlijke locatie, niet alleen moet het veiliger worden, het kan ook groener. Zij worden in dit proces begeleid door landschapsarchitect Albertjan van Buuren, die woont ook bij hen in de buurt.

  IMG_0015

  Marie Louise Hermans en Peter Heinsz ontvangen ons vervolgens op het Croydonplein. Peter is in eerste opzicht niet herkenbaar als bewoner en lijkt meer op een professionele straatveger van de gemeente. Oranje hesje aan, handschoenen, vegers en alles. Peter vertelt ons dat hij het opruimwerk in de buurt vrijwillig doet, soms wel 40 uur per week. Dan gaat hij de straat op en ruimt hij het rondslingerende afval op, daar voelt hij zich goed bij. Soms schrikt hij weleens van bewoners die voor zijn neus dingen op straat gooien, omdat ze denken dat hij dat dan toch wel weer opruimt. Als mensen vragen waarom hij dit doet dan zegt hij soms ‘… ik heb een taakstraf’, dan hoeft hij het verder niet uit te leggen. Peter weet wel beter, hij vindt het gewoon leuk en belangrijk om te doen voor de buurt.

  Fonteinen en strandstoelen

  Marie Louise vertelt ons op het plein wat we om ons heen zien en wat stichting Grrroen daarbij heeft betekent. De fonteinen waarbij strandstoelen zijn geregeld, zodat je daar in de warme zomer lekker bij kunt gaan zitten.  En het kleurige kunstwerk waar we naast staan dat naast een plantenbak met kruiden ook straatmeubilair vormt waaraan je kunt zitten.Dit kunstwerk is in de vorm van het woord ‘hoi’ geplaatst. Bewoners van de omliggende flats vertellen dat je het van boven goed kan lezen en dat ze er blij van worden. Overal om ons heen hangen hier ook ‘hanging baskets’, kleurige plantenbakken aan lantarenpalen die worden onderhouden door bewoners. Samen met een prachtig aangelegde tuin bij het buurtontmoetingsruimte vormt het Croydonplein een mooie eenheid. Delen van het plein zijn mede ontworpen, ingericht en onderhouden door bewoners en dat is erg leuk om te zien.

  IMG_0017Na de buurtwandeling gaf Edgar Kampers van Stichting Qoin een introductie over ‘community currencies’. Dit zijn vormen van ruil- spaar- en beloningssystemen waarmee bewoners, samen met andere wijkpartners, een rol kunnen spelen in het verbeteren van hun buurt. Na een korte presentatie van Kampers deden we gezamenlijk een rollenspel. Fictief gingen we op zoek naar welke hulp- en zorgvragen er eigenlijk nog liggen in de wijk Kronenburg, welke bewoners deze vragen zouden willen beantwoorden, welke beloning ze daarvoor interessant en gepast vonden en welke organisaties deze beloning (financieel) zouden kunnen en willen realiseren. Door dit spel te spelen kwamen we erachter hoe zo’n nieuw ruilsysteem kan werken als naast de bewoners ook andere partijen aansluiten die bepaalde doelen in de wijk willen bereiken, zoals woningcorporaties, gemeente en de welzijnsinstelling.

  IMG_0028Tot slot dronken we met z’n allen een borrel en konden we nog even met elkaar napraten en om meer informatie vragen. Het was echt een bijzondere dag in Kronenburg, heel leuk om te zien hoe bewoners en professionals zich samen inzetten voor een duurzame, groene en vooral meer kleurrijke wijk. We willen alle mensen die deze dag mogelijk hebben gemaakt nogmaals hartelijk danken voor alle moeite en de gastvrijheid. Tot een volgende keer, blijf  vooral je tanden erin zetten en hopelijk is het dan nog veel grrrroener!

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >