Evenementen

 • Wat zijn de randvoorwaarden om vrijwilligerswerk te kunnen organiseren? Dat was de dagopdracht die de honderden deelnemers meekregen op het Gratis Goud Festival op 7 december in de mooie Lebuïnuskerk in Deventer.

  p1100454Met onze achterban hebben we vaker knelpunten en successen van maatschappelijk initiatief in kaart gebracht. Denk aan het Manifest van actieve bewoners, denk aan de BewonersAgenda.

  Maar dit was het voor het eerst dat we met drie organisaties gingen crowdsourcen.  Vereniging NOV (hoofdorganisator),  LSA  en Sociaal Werk Nederland organiseerden samen het Gratis Goud Festival. Met actieve bewoners, sociaal werkers, vrijwilligers, maar ook veel beleidsmedewerkers en gemeenteambtenaren gingen we op de Dag van de Vrijwilliger op zoek naar de randvoorwaarden voor sterk vrijwilligerswerk. We hebben elkaar nodig, dat weten we allemaal: alleen in samenwerking komen we tot echte kracht.

  Energie, kennis, inzet en geld

  We slaan de handen ook ineen om een duidelijk signaal te geven aan de politiek en eigenlijk de hele samenleving. Vrijwillige inzet is onbetaalbaar en levert goud op. Maar het is verre van vanzelfsprekend, niet vrijblijvend en ook niet gratis. Er is energie, kennis, inzet en geld voor nodig.  Nederlanders doen altijd al veel vrijwilligerswerk en er is sinds enige jaren ook een spannende beweging te ontwaren van innovatieve doe-het-zelvers. Deze vrijwillige inzet is belangrijk voor Nederland: we willen er niet eens over nadenken hoe kil het land zou zijn als zij er niet waren.

  We maken ons zorgen over de achteloosheid waarmee vaak gedacht wordt dat ‘vrijwilligers’ het wel even doen. Over blinde vlekken en over de vanzelfsprekendheid waarmee bestuurlijk soms verondersteld wordt te kunnen beschikken over ‘vrijwillige inzet’. Over de schade die ontstaat als kinderen met het badwater worden weggegooid.

  Faciliteren, maar hoe?

  p1100426Vrijwilligers moet je koesteren, je moet ze niet dwingen. Je moet ze ruimte geven en niet in een hokje duwen of voor je karretje spannen. Faciliteer gratis goud! Maar hoe? Op het Gratis Goud Festival zijn we op zoek gegaan naar de randvoorwaarden van krachtig vrijwilligerswerk. Met veel enthousiasme, passie en interesse  hebben alle deelnemers overlegd, gekeken, gezocht en geluisterd.

  Zestig verschillende initiatieven in het mooie Deventer werden bezocht door de deelnemers, overal werden workshops gegeven, presentaties gehouden of uitleg over een project gegeven. Voor veel mensen zaten er echte eyeopeners bij: wat gebeurt er ontzettend veel!  En over alle excursies werd getweet en gefacebookt, ge-whatsappt en er werden ouderwets kaartjes ingevuld. Van al die input wordt nog een mooie publicatie gemaakt. Een publicatie die zo volledig mogelijk de randvoorwaarden voor sterk vrijwilligerswerk beschrijft.

  Zonder volledig te zijn, publiceren we hier vast een aantal randvoorwaarden die duidelijk naar voren kwamen gedurende de energieke dag. Met een van de belangrijkste voorwaarden hebben wij samen een grote stap gezet: ga voor samenwerking!

  De eerste gezamenlijke randvoorwaardenp1100424

  • Koester vrijwilligers
  • Maatschappelijk initiatief heeft recht op een thuis
  • Maak scholing en trainingen mogelijk
  • Behandel elkaar met gelijkwaardigheid, wees partners
  • Erken de grenzen van burgerkracht en vrijwillige inzet
  • Maak vrijwilligerswerk mogelijk voor iedereen
  • Zorg ervoor dat vrijwilligerswerk vrijwilligers geen geld kost
  • Voorkom misbruik, overbelasting en verdringing
  • Zorg voor financiële duurzaamheid!
  • Ga voor samenwerking, ook lokaal
  • Sluit aan op nieuwe generaties
  • Maak sterke regionale en landelijke netwerken mogelijk
  • Schrap belemmerende regels!
  • Sta open voor elkaar en leer van elkaar

  Prijzen

  bij-kader-prijzen-meer-dan-handenOp het Gratis Goud Festival werden ook de Meer dan Handen vrijwilligersprijzen uitgereikt. De prijzen zijn een initiatief van het ministerie van VWS en werden voor de zesde keer uitgereikt. De Meer dan handen vrijwilligersprijzen stonden dit jaar in het teken van het goed organiseren met vrijwilligers. DeBroekriem, VoedselLoket  Almere en Flore Brummans van stichting Wilskracht zijn de gelukkige winnaars. De Broekriem viel dubbel in de prijzen, want deze online community voor werkzoekenden, won ook nog de publieksprijs. De andere twee publieksprijzen gingen naar Prachtlint en André Blaauwgeers van stichting Griendtsveenpark.

  Organisaties die zich inschreven voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen maakten bovendien kans gescout te worden door het ING Nederland Fonds. En ook dit fonds maakte op 7 december bekend welke organisaties zij gaat ondersteunen. De winnaars zijn Fier en Het begint met taal.

  Gefeliciteerd allemaal!

   

  Lees of download hier het Gratis Goud Festival Magazine met veel interviews

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >