Evenementen

 • Energie besparen moet voor iedereen mogelijk en betaalbaar zijn. Als bewonersinitiatief kan je daarin een belangrijke rol spelen. Zo verbinden ze in Dordrecht hun lokale netwerken om zoveel mogelijk mensen te bereiken, zetten ze in Amsterdam de Fixbrigade op om energie te besparen bij mensen met weinig geld en bouwt Energie van Rotterdam zonnedaken waarmee ook mensen zonder dak of investeringsvermogen eigen energie kunnen opwekken. Op 30 september brengen wij deze ervaring en kennis bij elkaar en halen we samen zoveel mogelijk adviezen op over wat je kan doen om als bewonersinitiatief bij te dragen aan energiebesparing in jouw buurt. En wat de kansen zijn voor de lange termijn.

  Voor wie? Actieve bewoners en betrokken lokale partners.
  Adres: De Duurzaamheidswinkel in Woerden. Voorstraat 75, 3441 CH Woerden. Je loopt er in 5 minuten vanaf het station naartoe.

  Programma 

  13:15 Inloop met koffie, thee en lokale lekkernijen – In de Duurzaamheidswinkel
  13:45 Wandeling naar locatie (3 min lopen)
  14:00 Marcel Bouwhuis
  trapt de bijeenkomst af. Hij is één van de oprichters van de Twentse Noabers, een Twents netwerk van maatschappelijke initiatieven. Marcel heeft jarenlange ervaring in het internationale bedrijfsleven, de zorg en inmiddels ook in de energietransitie. Hij ziet kansen voor lokale gemeenschappen en biedt handvatten om ze te verzilveren. Wat zijn zijn tips om kansen te kunnen pakken als bewonersinitiatief?

  14:30 Inclusieve energietransitie: drie aanpakken uit de praktijk 

  • Zoveel mensen die het juist nodig hebben worden nog niet bereikt met de mogelijkheden om energie te besparen in hun huis. Hoe handig is het dan als je als bewonersinitiatief een koffiehuis hebt waar diverse lokale netwerken en initiatieven samenkomen? Tom Harbers, coördinator van EnergieHulp, zag kansen om lokale netwerken in Dordrecht aan elkaar te verbinden. Daarom komen ze met EnergieHulp nu bij heel veel mensen thuis. Ze geven advies en zorgen voor de uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Hoe kan je als bewonersinitiatief nog meer bouwen op je lokale netwerk?
  • Nu de energieprijzen hoog zijn in het interessant om je eigen energie op te wekken. Maar hoe doe je dat zonder eigen dak of investeringsvermogen? Yvette Prinsen weet het. Ze is medeoprichter van Energie van Rotterdam, een platform voor energiecoöperaties in Rotterdam. Ze bouwen aan een stad waar iedereen kan deelnemen aan een energiecooperatie. Hun aanpak voor een inclusieve zonnedak is niet alleen voor iedereen toegankelijk, maar brengt ook geld op voor het wijkfond. Hoe maak je je energiecoöperatie inclusiever?
  • Hoe zorg je dat iedereen energie kan besparen en dat anderen hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Stefan Hikspoors is directeur van Fixbrigade NL en startten de FIXbrigade op in Amsterdam. De fixers komen bij bewoners thuis en voeren gratis kleine energiebesparende maatregelen uit. Jongeren en statushouders kunnen als ‘fixer’ aan de slag om werkervaring op te doen. Hoe zet je een Fixbrigade op én welke samenwerking is daarbij belangrijk?

  15:30 Wat kan je nu al doen? Een panelgesprek met de sprekers en de zaal. Wat zijn de adviezen, wat kan je nu al doen om als bewonersinitiatief bij te dragen aan energiebesparing in de buurt? En wat zijn de kansen voor de langere termijn? Samen brengen we de kansen in kaart.
  16:30 Afsluiting met een drankje, terug in de Duurzaamheidswinkel! (op de route naar het station)
  – Tijdens de borrel zal een vragenuurtje zijn over BuurtBespaarBudget
  18:00 Einde borrel

  We zijn te gast bij de Duurzaamheidswinkel in Woerden. Oók een voorbeeld van ondernemende bewoners. Ze hebben van een leegstaand winkelpand een fijne ontmoetingsplek gemaakt die volledig wordt gerund door bewoners. Zij willen zoveel mogelijk mensen informeren, zorgen voor ontmoetingen en verbinden initiatieven samen met lokale partners. Een aanrader om eens binnen te stappen.

  Credits foto: Hannelore Smilde namens Frank Hanswijk

  Voor wie? Actieve bewoners en betrokken lokale partners.
  Adres: De Duurzaamheidswinkel in Woerden. Voorstraat 75, 3441 CH Woerden. Je loopt er in 5 minuten vanaf het station naartoe.
  Kosten: 15 euro voor bewoners en 50 euro voor professionals. Ben je lid van LSA Bewoners of Social Enterprise NL? Dan is deelname gratis. Mochten de kosten een belemmering voor je zijn om naar deze bijeenkomst te komen, laat je daar niet door weerhouden, meld je gewoon aan en dan vinden we wel een oplossing.

  Aanmelden

   

  Deze bijeenkomst is in samenwerking met de Participatiecoalitie
  en is onderdeel van ons programma Ondernemen met je Buurt

   

  Deze sessie is onderdeel van

  Een programma van

  Mede mogelijk gemaakt door

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >