Evenementen
Energie besparen moet voor iedereen mogelijk en betaalbaar zijn. Bewonersinitiatieven kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Zo ontwikkelde ze in Wageningen een lokale valuta waarmee klusdiensten betaald kunnen worden, zetten ze in Amsterdam de Fixbrigade op om energie te besparen bij mensen met weinig geld en bouwt Energie van Rotterdam zonnedaken waarvan het rendement in een wijkfonds belandt. Op 30 september brengen wij deze ervaring en kennis bij elkaar om te kijken naar de kansen in de energietransitie (zowel op sociaal als economisch vlak) voor jouw buurt.
Voor wie? Actieve bewoners en betrokken lokale partners.
Adres: De Duurzaamheidswinkel in Woerden. Voorstraat 75, 3441 CH Woerden. Je loopt er in 5 minuten vanaf het station naartoe.
Kosten: 15 euro voor bewoners en 50 euro voor professionals. Ben je lid van LSA Bewoners of Social Enterprise NL? Dan is deelname gratis.
Programma
13:30 Inloop met koffie, thee en lokale lekkernijen
14:00 Marcel Bouwhuis trapt de bijeenkomst af. Hij is één van de oprichters van de Twentse Noabers, een Twents netwerk van maatschappelijke initiatieven. Marcel heeft jarenlange ervaring in het internationale bedrijfsleven, de zorg en inmiddels ook in de energietransitie. Hij ziet kansen voor lokale gemeenschappen en biedt handvatten om ze te verzilveren. Mét maximale sociale én economische opbrengsten voor de buurt.
14:30 Een inclusieve energietransitie: drie verhalen uit de praktijk.
- Cor Kooij is sociaal ondernemer bij het buurtbedrijf NudeToekomst in Wageningen en coördineert het klusbedrijf. De renovatie van de wijk biedt kansen. Hij ziet mogelijkheden om bewoners te betrekken bij de (her)inrichting van de buurt. Met de Nudemunten (lokaal geld) kunnen bewoners lokale producten of diensten aanschaffen zoals klushulp van het buurtbedrijf na oplevering van een woning. De aannemer stond niet te trappelen en wilde de inzet van de sociaal ondernemer helemaal niet betalen. Toch is de samenwerking gelukt, beproefd en geslaagd. Hoe doe je dat?
- Jannekee Jansen op de Haar is uitvoerend directeur bij de duurzaamheidscentrum De Jungle in Amsterdam. Zij startten de FIXbrigade, omdat ze zien dat mensen met een laag inkomen in de problemen komen door de stijgende energiekosten. De fixers komen bij bewoners van Amsterdam Oost thuis. Ze geven informatie over energiebesparing en voeren ook kleine energiebesparende maatregelen uit. Sinds kort is het project uitgebreid met een leerwerktraject. Jongeren en statushouders kunnen als ‘fixer’ aan de slag om werkervaring op te doen. Wat zijn de geleerde lessen? En welke kansen hebben zij benut?
- Yvette Prinsen is medeoprichter van Energie van Rotterdam, een platform voor energiecoöperaties in Rotterdam. Het platform brengt krachten en kennis bij elkaar om energiecoöperaties sneller te professionaliseren. Niet alle bewoners in Rotterdam kunnen op eenzelfde manier deelnemen aan de energietransitie. Daarom heeft het platform een model voor een inclusief zonnedak ontwikkeld. Dit zonnedak, met de naam Het Rotterdamse Model, is niet alleen voor iedereen toegankelijk, maar brengt ook geld op voor het wijkfonds. Dat wil je toch overal?
15.15 Een energiek gesprek. We gaan in een aantal rondes in op lokale vragen. Hoe komt een aanpak van de grond in jouw buurt?
16.00 Kansen in kaart. Welke kansen kan jij verzilveren in je buurt? Waarmee kan je starten? Wat is nog nodig?
16:30 Borrel
We zijn te gast bij de Duurzaamheidswinkel in Woerden. Oók een voorbeeld van ondernemende bewoners. Ze hebben van een leegstaand winkelpand een fijne ontmoetingsplek gemaakt die volledig wordt gerund door bewoners. Zij willen zoveel mogelijk mensen informeren, zorgen voor ontmoetingen en verbinden initiatieven samen met lokale partners. Een aanrader om eens binnen te stappen.
Credits foto: Hannelore Smilde namens Frank Hanswijk
Aanmelden
Deze bijeenkomst is in samenwerking met de Participatiecoalitie en is onderdeel van ons programma Ondernemen met je Buurt
Deze sessie is onderdeel van 
Een programma van
Mede mogelijk gemaakt door
Gerelateerde evenementen
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
Maatschappelijk vastgoed: essay Woekerruimte
Er zijn van die onderwerpen waar je écht niet zomaar over uitgedacht bent. Maatschappelijk vastgoed hoort zeker in het rijtje van lastige onderwerpen thuis. Dat weten burgerinitiatieven maar al te ...
Lees meer>
SDG's voor bewonersinitiatieven
Veel bewonersinitiatieven dragen met hun activiteiten op een of andere manier bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Een heel aantal gebruiken ze ook al in impact metingen en ...
Lees meer>
Evaluatie R2C in Rotterdam – oefenen in bescheidenheid
Sinds 2015 kent gemeente Rotterdam haar inwoners het Right to Challenge toe. Daarmee krijgen inwoners de mogelijkheid om de gemeente uit te dagen een gemeentelijke taak over te nemen. Right to ...
Lees meer>
Meer van onze leden

Wijkvereniging De Leest, Veghel
- Zuid
- Veghel
Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...
Lees meer >
- Midden
- Wageningen
Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...
Lees meer >
Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer
- West
- Haarlem
"Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...
Lees meer >