Evenementen

 • Om eenzaamheid te voorkomen zijn sociale contacten van groot belang. Als je érgens je buurtgenoten kan tegen komen of nieuwe contacten kan opdoen is dat wel in het dorps- of buurthuis. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zich hier welkom voelt en gemakkelijk de drempel over stapt? Hoe ziet een welkomstcultuur in een ontmoetingsplek eruit, waar écht iedereen welkom is en zich thuis voelt?

  Deze bijeenkomst is al geweest. Bekijk onze agenda om te zien welke (online) bijeenkomsten eraan komen. Lees hier het verslag van de bijeenkomst. 

  5 tips voor een warm welkom in je buurthuis

  1. De welkomstcultuur moet in je DNA zitten

  Het woord welkom komt van het oude Engelse woord: Wilcuma en betekent zoveel als: “de vreemdeling met plezier accepteren”. In die betekenis van het woord is verwelkomen niet alleen goed voor de ander, de vreemdeling in dit geval, maar ook voor ons eigen welzijn. We worden zelf emotioneel rijker als we meer werken aan verwelkomen. Het verwelkomen verschaft ons plezier en verruimt onze horizon.

  Verwelkomen is geen middel om problemen te voorkomen, maar het DNA of anders gezegd, de levensader, van je organisatie. Het doel van een buurtinitiatief is immers dat mensen zich welkom voelen en worden geaccepteerd zoals ze zijn. Mensen accepteren zoals ze zijn, is niet altijd makkelijk, maar als je als buurtinitiatief elke dag blijft werken aan een welkomstcultuur, wordt dat een stuk makkelijker. Activiteiten organiseren is geen doel op zich van een buurthuis. De activiteiten zijn een middel om mensen bij de buurt en elkaar te betrekken, om ze welkom te laten voelen in hun eigen omgeving.

  “Zoals ons lichaam voedsel, water en de rest nodig heeft om te overleven, zo kloppen onze harten alleen als we ons gezien weten door anderen.” – Sophie Sabbage

  2. Werk samen, met alle vrijwilligers, als team aan de welkomstcultuur van je bewonersinitiatief

  De welkomstcultuur draag je uit als team. Probeer daarom alle positieve én negatieve aspecten van je organisatie op tafel te krijgen. Een welkomstcultuur gedijt alleen in een buurthuis met een open sfeer. Zijn er onderling spanningen tussen vrijwilligers, dan is dat al dan niet bewust ook merkbaar voor bezoekers. Kunnen bepaalde vrijwilligers niet goed met elkaar overweg? Probeer als team boven tafel te krijgen wat de oorzaken zijn en wat je eraan kunt doen. Zijn de spanningen al te hoog opgelopen, overweeg dan ook eens om als team een training te volgen, of om een coach te zoeken. Misschien woont er wel een coach in jouw buurt, die zich graag wil inzetten voor de wijk.

  3. Hecht belang aan het kleine gebaar

  Een welkomstcultuur creëer je niet alleen door een manifest met grote woorden op je muur te prikken. Vaak zit de aandacht voor de ander in het kleine gebaar. We kregen vanuit allerlei bewonersinitiatieven tips voor kleine acties. Zorg dat bezoekers van je buurthuis een persoonlijke ontvangst krijgen. Vaak is een glimlach of een persoonlijke begroeting bij de deur al genoeg om mensen over de drempel te helpen. Mensen willen gezien worden. Vertelt iemand iets over zichzelf, zelfs al is het maar heel bescheiden, probeer dan bij het gesprek aan te haken om oprechte belangstelling te tonen. Denk bij het kleine gebaar bijvoorbeeld ook aan naambadges, die de vrijwilligers opspelden. Vraag iemand die koffie bestelt aan de bar naar zijn of haar naam, zodat je iemand de volgende keer persoonlijk kan aanspreken. Zorg ervoor dat je buurthuis ook qua inrichting een open uitstraling heeft en geen donkere gangen en geblindeerde ramen. Zet de deur open als het weer het toelaat. Zorg voor zoveel mogelijk ramen. Voorkom dat je met je rug naar de deur zit, zodat je iemand bij binnenkomst direct een glimlach kan geven. Het kan ook helpen om een geveltuin aan te leggen voor je deur. Het tuintje oogt vriendelijk en uitnodigend. Als je bezig bent met de plantjes, heb je weer grote kans dat voorbijgangers nieuwsgierig komen kijken. Dan kun je weer een praatje maken en van het een komt het ander.

  4. Zorg voor eigenaarschap als groep

  Als je je realiseert dat je de sfeer van het buurthuis als individu kunt maken en breken, ben je eerder bereid om over je eigen schaduw heen te springen. Denk dus niet: ach, mijn inbreng doet er niet zoveel toe, het maakt niet uit of ik wel of niet enthousiast ben. Het teamgevoel is een optelsom van alle individuele inzet samen. Zorg dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de welkomstcultuur van het bewonersinitiatief, of je nu voor of achter de schermen werkt.

  5. Heb het leuk met elkaar

  Tot slot, de leukste opdracht: heb het leuk met elkaar. En dan bedoelen we niet: ga in polonaise de straat op. We bedoelen, voorkom dat je het idee hebt dat je corveediensten draait. Doe leuke dingen, maak plezier en geniet van elkaar en de mooie momenten. Plezier werkt aanstekelijk. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

  De bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit het project Betrokken Buurten waarin we met bewonersinitiatieven leren wat je in je dorp of buurt kan doen om eenzaamheid te voorkomen of verminderen. De sessie werd begeleid door Lidy Noorman en Birgit Oelkers, beide als coaches van bewonersinitiatieven verbonden aan dit project.

   

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Als je je aanmeldt, houden we je op de hoogte over betrokken buurten en ander LSA-nieuws zoals artikelen met tips en voorbeelden uit de praktijk en uitnodigingen voor (online) bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >