Evenementen

 • Om eenzaamheid te voorkomen zijn sociale contacten van groot belang. Als je érgens je buurtgenoten kan tegen komen of nieuwe contacten kan opdoen is dat wel in het dorps- of buurthuis. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zich hier welkom voelt en gemakkelijk de drempel over stapt? Hoe ziet een welkomstcultuur in een ontmoetingsplek eruit, waar écht iedereen welkom is en zich thuis voelt?

  “Een voorbeeld uit de prakijk: Annemarie kwam het buurthuis aarzelend binnen, maar wist al na een paar bezoeken, hier kan ik mijn ei kwijt en met mijn ideeën aan de slag, hier voel ik me thuis. En dat was ook na twee jaar nog zo. Hans kwam fluitend binnen, nieuwsgierig en vol goede moed, maar kreeg niet zo veel aansluiting en haakte steeds meer af na het meedoen bij een aantal activiteiten.”

  Programma

  In deze online bijeenkomst bespreken we met elkaar waar het hem in zit als mensen zich wel of niet thuis voelen in je buurt- of dorpshuis? Wat kun je er aan doen om te zorgen dat mensen zich welkom voelen én blijven voelen? Welke taal spreek je, welke vaardigheden heb je nodig, hoe is de inrichting, over welke schaduw moet je soms zelf springen als beheerder of maker van het buurthuis? We hebben het ook over dilemma’s als het bieden van een plek voor een hechte vaste groep versus open staan voor nieuwe mensen.

  We wisselen tips en ervaringen uit dus je kunt actief meedoen en van andere actieve bewoners en hun ideeeën leren. Na deze bijeenkomst heb je handvatten voor het organiseren van een ontmoetingsplek zonder drempels waar iedereen zich prettig voelt. Lees ter inspiratie alvast deze blog die Philip Booth schreef over de herontdekking van welkom heten. 

  De bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit het project Betrokken Buurten waarin we met bewonersinitiatieven leren wat je in je dorp of buurt kan doen om eenzaamheid te voorkomen of verminderen. De sessie wordt begeleid door Lidy Noorman en Birgit Oelkers, beide als coaches van bewonersinitiatieven verbonden aan dit project.

  Verslag van de bijeenkomst

  Het verslag van de bijeenkomst komt binnenkort online.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Als je je aanmeldt, houden we je op de hoogte over betrokken buurten en ander LSA-nieuws zoals artikelen met tips en voorbeelden uit de praktijk en uitnodigingen voor (online) bijeenkomsten.

   

   

 • Meer van onze leden

  Samen Sterk in Holy

  Samen Sterk in Holy

  Samen Sterk in Holy is een met, voor en door bewonersinitiatief in de wijk Holy in Vlaardingen. Samen met bewoners ...

  Lees meer >
  Bewonersorganisatie Gilden

  Bewonersorganisatie Gilden

  Bewonersorganisatie Gilden verbindt de bewoners uit de Gildenwijk in Spijkenisse door activiteiten te organiseren ...

  Lees meer >
  Door Achterveld Voor Achterveld / DAVA

  Door Achterveld Voor Achterveld / DAVA

  DAVA is de afkorting van Door Achterveld Voor Achterveld. Deze vereniging van vrijwilligers heeft als doel ervoor ...

  Lees meer >