Evenementen

 • Wind- en zonneparken worden steeds vaker geheel of gedeeltelijk in lokaal eigendom gerealiseerd. Zeggenschap en opbrengsten landen zo grotendeels lokaal. Maar als eigendom ook betekent mee investeren, kunnen mensen met een smalle beurs buiten de boot vallen. Wat kunnen energiecoöperaties, gemeenten en andere betrokken partijen doen zodat íedereen de vruchten kan plukken van het lokaal opwekken van nieuwe energie?

  Deze bijeenkomst is al geweest. Wil je het verslag ontvangen en op de hoogte blijven van ander LSA-nieuws? Meld je onderaan de pagina aan voor de nieuwsbrief!

  Een inclusieve energietransitie

  Voor het webinar, georganiseerd door de participatiecoalitie, hebben we drie sprekers uitgenodigd die betrokken zijn bij ‘inclusieve aanpakken’ voor het lokaal opwekken van duurzame energie:

  • Piet van Veen van De Werkmakers betrokken bij Zutphen Energie. Zij ontwikkelen een zonnepark van zesduizend zonnepanelen, met een aantrekkelijk aanbod speciaal voor huishoudens met een bijstandsuitkering of in de schuldhulpverlening.
  • Miranda Scheffer is bestuurslid van Stichting Duurzame Energie Wierden Enter, zij lieten Zonnepark de Groene Weuste bouwen met lokaal opgeleide werklozen, die zo allemaal weer de weg vonden naar een regulieren baan.

  De twee sprekers presenteren verschillende initiatieven die zij ontwikkelen om energietransitie toegankelijk te maken voor iedereen. Ze beschrijven hun inclusief financieringsmodel en de meest essentiële stappen om tot een goede organisatie te komen. Ook welke vormen in samenwerking met de doelgroep waardevol zijn. De derde spreker zal hier specifiek aandacht aan besteden:

  • Zoe Otterloo, ‘social designer’ bij Stichting Zet, is verbonden aan het project Energie Voor Iedereen. In dit project voeren vier Brabantse gemeenten momenteel pilots uit om samen te ontdekken wat wel of juist niet werkt bij het betrekken van de doelgroep bij het verduurzamen van hun eigen huis.

  Inlezen voor webinar?

  Natuur en Milieufederaties en LSA bewoners organiseren dit webinar samen. Zij zijn allebei aangesloten bij de participatiecoalitie. Ter voorbereiding op het webinar kun je deze concept-publicatie lezen. Momenteel verzamelen we nog reacties op de tekst. Ook het webinar zullen we benutten voor aanpassingen en aanvullingen. Daarna wordt de uitgave klaargemaakt voor publicatie.

  Verslag van de bijeenkomst

  Deze bijeenkomst is al geweest. We maken een verslag zodat iedereen alles goed kan nalezen, zeker handig als je er niet bij kon zijn! Wil je het verslag niet missen? Meld je dan hieronder aan voor de LSA-nieuwsbrief, zodat je het ziet wanneer dit verslag online komt.

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Buurtorganisatie Trompstraat 2a

  Buurtorganisatie Trompstraat 2a

  De Eindhovense buurtorganisatie Trompstraat 2a vergadert elke maand met elkaar. Bijvoorbeeld over de kleinschalige ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >