Evenementen
Wind- en zonneparken worden steeds vaker geheel of gedeeltelijk in lokaal eigendom gerealiseerd. Zeggenschap en opbrengsten landen zo grotendeels lokaal. Maar als eigendom ook betekent mee investeren, kunnen mensen met een smalle beurs buiten de boot vallen. Wat kunnen energiecoöperaties, gemeenten en andere betrokken partijen doen zodat íedereen de vruchten kan plukken van het lokaal opwekken van nieuwe energie?
Deze bijeenkomst is al geweest. Wil je het verslag ontvangen en op de hoogte blijven van ander LSA-nieuws? Meld je onderaan de pagina aan voor de nieuwsbrief!
Een inclusieve energietransitie
Voor het webinar, georganiseerd door de participatiecoalitie, hebben we drie sprekers uitgenodigd die betrokken zijn bij ‘inclusieve aanpakken’ voor het lokaal opwekken van duurzame energie:
- Piet van Veen van De Werkmakers betrokken bij Zutphen Energie. Zij ontwikkelen een zonnepark van zesduizend zonnepanelen, met een aantrekkelijk aanbod speciaal voor huishoudens met een bijstandsuitkering of in de schuldhulpverlening.
- Miranda Scheffer is bestuurslid van Stichting Duurzame Energie Wierden Enter, zij lieten Zonnepark de Groene Weuste bouwen met lokaal opgeleide werklozen, die zo allemaal weer de weg vonden naar een regulieren baan.
De twee sprekers presenteren verschillende initiatieven die zij ontwikkelen om energietransitie toegankelijk te maken voor iedereen. Ze beschrijven hun inclusief financieringsmodel en de meest essentiële stappen om tot een goede organisatie te komen. Ook welke vormen in samenwerking met de doelgroep waardevol zijn. De derde spreker zal hier specifiek aandacht aan besteden:
- Zoe Otterloo, ‘social designer’ bij Stichting Zet, is verbonden aan het project Energie Voor Iedereen. In dit project voeren vier Brabantse gemeenten momenteel pilots uit om samen te ontdekken wat wel of juist niet werkt bij het betrekken van de doelgroep bij het verduurzamen van hun eigen huis.
Inlezen voor webinar?Natuur en Milieufederaties en LSA bewoners organiseren dit webinar samen. Zij zijn allebei aangesloten bij de participatiecoalitie. Ter voorbereiding op het webinar kun je deze concept-publicatie lezen. Momenteel verzamelen we nog reacties op de tekst. Ook het webinar zullen we benutten voor aanpassingen en aanvullingen. Daarna wordt de uitgave klaargemaakt voor publicatie. |
Verslag van de bijeenkomst
Deze bijeenkomst is al geweest. We maken een verslag zodat iedereen alles goed kan nalezen, zeker handig als je er niet bij kon zijn! Wil je het verslag niet missen? Meld je dan hieronder aan voor de LSA-nieuwsbrief, zodat je het ziet wanneer dit verslag online komt.
Gerelateerde evenementen
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
SDG's voor bewonersinitiatieven
Veel bewonersinitiatieven dragen met hun activiteiten op een of andere manier bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Een heel aantal gebruiken ze ook al in impact metingen en ...
Lees meer>
Evaluatie R2C in Rotterdam – oefenen in bescheidenheid
Sinds 2015 kent gemeente Rotterdam haar inwoners het Right to Challenge toe. Daarmee krijgen inwoners de mogelijkheid om de gemeente uit te dagen een gemeentelijke taak over te nemen. Right to ...
Lees meer>
Right to Challenge ‘op z’n Rotterdams’
Rotterdam heeft een uitgebreid experiment ontwikkeld om een eigen en succesvolle werkwijze voor Right to Challenge ‘op z’n Rotterdams’ te ontwikkelen. Dit heeft geresulteerd in een uitvoeringsplan ...
Lees meer>
Meer van onze leden

- Oost
- Wezep
De Huiskamer is een inloophuis. Opgericht door de burger voor de burger. Er ...
Lees meer >
- Midden
- Amersfoort
Bewoners033 is een onafhankelijke netwerk organisatie gerund door vrijwilligers. Bewoners033 ondersteunt alle ...
Lees meer >
- Midden
- Utrecht
Indekerngezond heeft als ambitie om van de wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern een zesde Blue Zone gebied te ...
Lees meer >