Evenementen

 • Als je nu aan de slag wilt met het Right to Challenge als gemeente of initiatiefnemer hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. In de afgelopen jaren zijn er pioniers die geëxperimenteerd hebben met de invoering en het gebruik. In deze online sessie leer je van hun lessen en is er veel tijd om jullie vraagstukken voor te leggen om samen handen en voeten te geven aan Right to Challenge in jullie gemeente.

  Ik meld me direct aan

  Tuin op de Hofbogen: ervaringen van een initatiefnemer

  Daniël Opbroek van GroenGoed en de Tuin op de Hofbogen neemt ons mee in hun ervaring in samenwerken met de gemeente. Zij maken van een voorheen kale plek een eetbare oase. Een lokale voedselvoorziening voor iedereen in de buurt die daar aan mee wil werken. Dat is an sich natuurlijk al een mooi streven, maar zoals je dat bij andere initiatieven ook ziet, gaat het hier niet alleen om het resultaat. Mensen in de buurt komen buiten, zijn in beweging, maken contacten, leren iets nieuws of delen juist hun eigen kennis. Kortom dit initiatief loopt ook dwars door allerlei beleidsvelden.

  Right to Challange: de succesfactoren

  Een aantal koploper gemeenten zoals Rotterdam, Utrecht, Tilburg en Amsterdam hebben jaren ervaring opgedaan met het Right to Challenge. Uit al die ervaringen blijkt enerzijds dat elke gemeente anders is, maar ook dat er veel vergelijkbaar is. Hoe zorg je dat je uitnodigend bent naar initiatieven en dat je collega’s meekrijgt wanneer de challenges binnenkomen. Hoe overbrug je de verschillende beleidsterreinen en dat de beslissingen op het juiste moment gemaakt worden. Hoe vind je de capaciteit om het proces te begeleiden en de middelen om de challenge te financieren. Er is niet één antwoord op deze vragen, maar Ines Balkema heeft al deze vragen vaker voorbij zien komen en deelt welke succesfactoren zij en haar collega’s in andere gemeenten gevonden hebben.

  Durf te vragen: aan de slag met het Right to Challenge

  Jullie willen of zijn als gemeente aan de slag met het Right to Challenge, maar komen dilemma’s tegen? Als initiatief wil je dat er in jouw gemeente ook werk gemaakt wordt van het Right to Challenge, maar het wil nog niet vlotten? Leg je vraagstuk voor aan de right to challenge pioniers en andere deelnemers. Je bent verzekerd van nieuwe ideeën, invalshoeken en voorbeelden om verder handen en voeten te geven aan het Right to Challenge. Heb je nu al vraagstukken paraat, mail ze dan vooral naar kristel@lsabewoners.nl, dan plannen we het alvast in. Ter plekke kun je natuurlijk ook nog vraagstukken voorleggen.

   

  Praktische informatie

  Voor wie: iedereen die vanuit (bijvoorbeeld) een gemeente of een bewonersinitiatief aan de slag wil met het Right to Challenge

  Datum: dinsdag 29 september

  Tijd: 13:00 – 15:00

  Locatie: Online

  Kosten: deelname is gratis, meld je wel aan zodat we je de login informatie kunnen sturen

   

  Meld je aan

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >