Evenementen

 • Hoe maken we van de wijk een ecosysteem waar bewoners echte macht hebben? Een WijkBV helpt om bewoners in de wijk aan de hand van eigenaarschap en zeggenschap zoveel mogelijk zelf te laten bepalen hoe hun wijk eruit ziet. Het kan lokaler, eerlijker, duurzamer en krachtiger.

  Met ondernemerschap, door het verkrijgen van assets zoals grond en gebouwen, het aanboren en behouden van geldstromen binnen de wijk en een sterke ambitie om je te begeven op terreinen die het dichtste bij mensen in de wijk staan, zoals wonen, werk en zorg. In deze bijeenkomst nemen we verschillende routes naar een WijkBV onder de loep. Hoe kan een initiatief zich ontwikkelen, hoe bepaal je je ambitie, hoe kun je bouwen aan macht en welke vraagstukken kom je zo al tegen?

  Direct aanmelden >

   

  Plenair: macht van bewonerscollectieven

  Dorpscoöperatie Esbeek won in 2019 de dorpsvernieuwingsprijs. Voorzitter Piet Verhoeven deelt hoe de dorpscoöperatie van het overnemen van de lokale kroeg doorgroeide naar o.a. een coöperatie waarmee ze starterswoningen bouwen, het kerkgebouw herbestemmen, duurzame energie opwekken, maar bijvoorbeeld ook een dorpsondersteuner inzetten.

  dr. Steven de Waal stelt: “Burgerkracht wordt in woord omarmd, maar hoe organiseer je als bewonerscollectief echte macht in een omgeving waar overheid en instellingen met hun ‘polderpaternalisme’ de macht bij zichzelf houden?” In andere woorden: “De WijkBV: Burgerkracht met Burgermacht”. Steven de Waal is voorzitter van de Public Space Foundation: een onafhankelijk denknetwerk ter bevordering van actief burgerschap en maatschappelijk ondernemerschap.

  Deelsessies

  Experts en deelnemers van het WijkBV project delen tijdens deze LSA-bijeenkomst hun ambities, ervaringen en vraagstukken.

  Zo heeft het Wijkpaleis nu de beschikking over een gebouw van 2000m2, maar hoe zorg je dat je de financiering rondkrijgt voor de aankoop van het pand en de buurt ook echt gezamenlijk eigenaar is?

  Wijkbedrijf Selwerd is ontzettend gegroeid. Zo is er een pand vol startende ondernemers en ruimte voor initiatief en een wijkwerkbedrijf van waaruit mensen in de wijk aan de slag kunnen.  Die groei zie je in impact en omzet, maar hoe zorg je er nou voor dat je zelf geen institutie wordt, echt van de wijk bent en toch goed georganiseerd blijft?

  Het Ecodorp Boekel heeft grond en de financiering om 36 duurzame woningen zelf te bouwen.  Ze willen ook een plek creëren waar mensen samen komen, kunnen leren en ondernemen, hoe ontwikkel je zo’n plek van en voor de gemeenschap.

  De Lucas Community heeft nu succes met het Right to Challenge in Amsterdam en is bijna zover om aan de slag te gaan met rattenbestrijding in de wijk, een mooi succes. Voor de duurzaamheid van de organisatie hebben ze ook een fysieke plek nodig voor de community, hoe krijg je in een stad met zulke hoge vastgoedprijzen ook een gebouw in eigendom?

  Pieter Buisman neemt ons mee in de wereld van geldstromen door de wijk. Er stroomt veel geld door de wijk. Maar wat erin gaat stroomt er even snel weer uit. Hoe kunnen die stromen meer voor de wijk opleveren, aan werk, gezondheid, een prettige omgeving en woongenot? En hoe kun je daar als bewoners een rol in spelen?

  Meer deelsessies volgen.

  Praktische informatie

  Voor wie: actieve bewoners die graag op een ondernemende manier in hun wijk aan de slag willen en beroepskrachten die deze beweging graag willen ondersteunen
  Datum:  vrijdag 1 november 2019
  Tijd: 10.30 – 15.30 uur
  Locatie: de Creatieve Coöperatie, Esdoornstraat 3, 8021 WB Zwolle

  Ik meld me aan voor de bijeenkomst

   In onze nieuwsbrieven kondigen we ook altijd nieuwe evenementen zoals deze aan.

  Het WijkBV project: ook iets voor jou?

  Heb je met jullie initiatief de ambitie om door te groeien naar een WijkBV en zie je concrete kansen om daar in de komende twee jaar mee aan de slag te gaan? Neem dan even contact op met Kristel (kristel@lsabewoners.nl). Er is nog ruimte voor 1 of 2 initiatieven om aan te sluiten bij het WijkBV project, een programma van LSA. Over het programma lees je hier meer.  De plannen van de huidige WijkBV pioniers vind je hier.

 • Meer van onze leden

  Vereniging van Wijkeigenaren Regentes / Valkenbos,  Wij Weimar

  Vereniging van Wijkeigenaren Regentes / Valkenbos, Wij Weimar

  WijWeimar wil meehelpen de Weimarstraat en omgeving te verbeteren, want zij vinden dat de straat en de buurt wel een ...

  Lees meer >
  De Flatmakers Rode Kruislaan

  De Flatmakers Rode Kruislaan

  Naar aanleiding van een gezamenlijk initiatief van de gemeente Diemen, Rochdale, de Huurdersvereniging en het bureau ...

  Lees meer >
  Stichting Lokaal

  Stichting Lokaal

  Stichting Lokaal wil bouwen aan een inclusieve samenleving door het creëren en ondersteunen van levendige, gastvrije ...

  Lees meer >