Evenementen

 • Wil of ben je ook aan de slag met eenzaamheid in je buurt? We organiseerde de landelijke inspiratiemiddag voor bewonersinitiatieven die werken aan een betrokken buurt voor meer verbondenheid.

  De afgelopen jaren hebben we veel geleerd over het verminderen van eenzaamheid door buurtinitiatieven. Vooral dat het draait om het werken aan een betrokken buurt. Meer dan 40 initiatieven in het land zijn geholpen door coaches en meedenkers. Deze dag hebben we met elkaar ervaringen en geleerde lessen gedeeld. Het was een programma vol ervaringsverhalen en inspiratie, met praktische tips, en waardevolle voorbeelden.

  Programma

  Start om 12:00 uur met een lunch 
  Tijdens de lunch staan gespreksstarters centraal; wat hebben initiatieven in het land gemaakt om met elkaar in gesprek te gaan? Met creatieve werkvormen van praatplaat tot kaartensets.

  12:45 Gezamenlijke opening onder leiding van Melanie Berends -Vermaak
  Met de première van de Betrokken Buurten film. Bekijk de film hier.
  En een inleiding over: Wat doen bewonersinitiatieven om een betrokken buurt te worden? Een overzicht van initiatieven, hun vragen en oplossingen door projectleider Marieke Koot van Betrokken Buurten tegen eenzaamheid.

  13:15 – 14:15 workshops
  Initiatieven delen hun ervaringen en samen verkennen we het thema.

  • Een warm welkom in je buurt(huis) – wat is het welkomst DNA van jouw buurt(huis)? Woubrugge verbindt organiseert een inloop en ontmoetingsmiddagen. Oog voor elkaar, en een warm welkom is belangrijk juist voor de mensen die niet zo gemakkelijke de drempel over stappen. Hoe doen ze dat?
  • Aan de slag blijven ondanks corona. Wat kan wel? –  Verschillende initiatieven delen hun ervaringen en samen wisselen we ideeën uit in het licht van de huidige maatregelen.
  • Hoe bereik je de mensen die echt eenzaam zijn? –  Het lijkt wel één van de lastigste vragen. Hoe pak je dit aan? Ontmoetingswerkplaats de Jojo vertelt hoe mensen die eenzaam zijn op een logische manier bij hen binnen komen en hoe ze hier ook terug blijven komen.

  14:15 – 15:15 2e ronde workshops

  15:15 afsluiting met een borrel

  Praktische informatie

  Datum: vrijdag 19 november
  Tijdstip: 12:00 tot 15:15 uur
  Locatie: buurthuis de Witte Vlinder in Amersfoort
  Doelgroep: bewonersinitiatieven die met dit thema in hun buurt aan de slag zijn of die hiermee willen starten

   

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >