Evenementen

 • We hebben besloten deze bijeenkomst te verplaatsten in verband met de zorgen rondom het coronavirus. We zullen zo snel mogelijk met een nieuwe datum komen. 

   

  Nederland kent enorm veel erfgoed. Steeds vaker kijken we naar de sociale waarde van erfgoed. Hoe het mensen samenbrengt, verbindt en ons een gedeelde identiteit geeft. De minister van OCW is van plan om right to challenge toe te passen op het behouden en gebruiken van erfgoed. In deze Community of Practice gaan we met elkaar in gesprek over (on)mogelijkheden, goede voorbeelden en inzichten voor right to challenge en erfgoed.

  Erfgoed staat voor alles wat we overerven van vorige generaties en wat we het bewaren waard vinden voor de volgende generaties. Dat gaat over gebouwen en monumenten, archeologische vondsten, kunstwerken, etc. Maar ook de niet materiële zaken als verhalen, tradities, feesten, liederen of dialecten.

  Wie bepaalt wat erfgoed is?

  Toegankelijkheid van erfgoed is een van de kernpunten van het cultuurbeleid. Toegankelijkheid betekent ook het betrekken en laten participeren van álle Nederlanders, ook jongeren en mensen met een andere achtergrond. Zo zal erfgoed een rol kunnen spelen als verbindende factor in de samenleving.

  De minister onderzoekt een right to challenge in erfgoed: burgers en lokale verenigingen krijgen de mogelijkheid om zelf voorstellen in te dienen voor het behoud, gebruik en toegankelijkheid van erfgoed in hun directe omgeving. Het gaat om de sociale waarde van erfgoed.

  Erfgoed en het Right to Challenge

  We zijn te gast bij het Spoorpark naast het spoor in het stadshart van Tilburg. De ‘challenge’ was om van een verouderd industriegebied naast het spoor een aantrekkelijk gebied voor de stad te maken. Bewoners en ondernemers pakten de uitdaging op en de aanleg is nu sinds een klein jaar voltooid. In het stadspark komen o.a. een stadscamping, een panorama toren en er gaat een stadsbeek door het gehele gebied stromen.

  De gemeente Tilburg werkt met het right to challenge (ze noemen dat ‘ dat kan ik beter’). En ze hebben een actief erfgoedbeleid. Daarover vertellen initiatiefnemers en gemeente Tilburg. Ook het medewerkers van het Ministerie OCW vertellen hoe zij inwoners actief betrekken bij erfgoed en monumenten. Samen gaan we in gesprek over de toepasbaarheid van right to challenge en erfgoed.

  Aanmelden

   

   

 • Meer van onze leden

  PostaanZee

  PostaanZee

  Ontmoetingscentrum PostaanZee is een initiatief ontstaan vanuit verbondenheid met de Egmondse gemeenschap. ...

  Lees meer >
  Wijkplatform Zuilenstein, Huis de Geer, Blokhoeve

  Wijkplatform Zuilenstein, Huis de Geer, Blokhoeve

  Wijkplatform Zuilenstein, Huis de Geer, Blokhoeve (ZHGB) bevordert en behoudt de leefbaarheid van de wijk in de ...

  Lees meer >
  De Krachtcentrale Hoogkerk

  De Krachtcentrale Hoogkerk

  “Met diverse ondernemers uit Hoogkerk en omstreken een community vormen onder één dak, waarbij maatschappelijke ...

  Lees meer >