Evenementen

 • “Als we het er allemaal over eens zijn dat actieve bewoners zelf meer kunnen en moeten doen in hun buurten en wijken, dan moeten we daar ook de ruimte voor creëren. Daar zijn nu nieuwe spelregels voor nodig, buurtrechten zijn die spelregels.” Tot die conclusie komen actieven bewoners en raadsleden tijdens de bijeenkomst: ‘Buurtrechten: Hoe scoort jouw gemeente?’.

  Maurice Specht schetst waarom we buurtrechten eigenlijk nodig hebben. Nu vieren we nog vooral de pioniers, maar willen we eigenlijk niet dat initiatieven zoals Leeszaal West gemeengoed worden? Dat vergt aanpassingen in de spelregels. In Rotterdam zag je bijvoorbeeld dat het Wijkpaleis verkocht zou worden en het bod van bewoners het niet redde. Niet gek want iets als maatschappelijke waarde werd niet meegenomen in het afwegingskader door de gemeente. Dan mag je ook verwachten dat een commerciële ontwikkelaar het wint van een bewonersinitiatief.

  Met de presentatie van de buurtrechten routekaart is er een schat aan informatie toegankelijk geworden voor actieve bewoners en gemeenten. De routekaart geeft inzicht in het mogelijke proces naar het invoeren van buurtrechten, maar laat ook zien wat er in de rest van het land gebeurt en welke kennis en instrumenten er al beschikbaar zijn.

   

  Download hier de presentatie: effe serieus nu – Maurice Specht

  Bekijk hier de presentatie: Buurtrechten Routekaart

   

 • Meer van onze leden

  THUIS wageningen

  THUIS wageningen

  THUIS is een gezamenlijke woonkamer voor Wageningers. Oud, jong, student, werkend, lokaal en internationaal vinden ...

  Lees meer >
  Beheergroep Pit en Partner

  Beheergroep Pit en Partner

  De Partner is een club van vrijwilligers. Onze stichting beheert een voormalig buurthuis  in Nieuwegein, waar o.a. ...

  Lees meer >
  De Nieuwe Banier

  De Nieuwe Banier

  De Nieuwe Banier is een bewonersorganisatie die het gebouw De Nieuwe Banier exploiteert. Ze zitten in de ...

  Lees meer >