Evenementen

 • Het was volle bak op 25 april in het historische Fort Vreeswijk. Wij organiseerden hier de bijeenkomst ‘Buurtinitiatief met groeispurt’. Ruim 70 deelnemers kregen deze middag via masterclasses, workshops en snelcursussen praktische tips en handvaten voor hun bewonersinitiatief. 

  De bijeenkomst wordt geopend door Thijs van Mierlo van het LSA.DSC_0680 “Deze bijeenkomst is voor actieve bewoners met groeiende buurtinitiatieven.  Er wordt veel voor professionals georganiseerd, maar vandaag is speciaal voor jullie.” Monique de Beer van Fort Vreeswijk heette vervolgens iedereen van harte welkom in Fort Vreeswijk. Dit buurthuis is recent in eigen beheer van de bewoners gekomen en ze organiseren hier vele activiteiten. Daarnaast biedt het wijkcentrum onderdak aan verschillende organisaties, je vindt er onder meer een huisarts en een peuterspeelzaal. Een mooie plek voor deze bijeenkomst!

  Samen met de gemeente

  In de masterclass: zo werk je samen met de gemeente, vertelde Rosalie Smit over het samenspel tussen actieve bewoners, ambtenaren en politiek en welke invloed je hier als bewoner op kunt hebben. Een deelnemer verwoordde wat hij heeft opgestoken: “Houd rekening dat de leden van de gemeenteraad elke vier jaar opnieuw gekozen moeten worden en dat de samenstelling dus elke vier jaar kan veranderen. Zorg daarom dat je meer dan één contactpersoon bij de gemeente hebt. En onthoud, dé gemeente bestaat niet.”

  Alles over open begroting en buurtbegroting kwam aan bod in de infosessie van Mikis de Winter van Open Overheid. Wil je als buurt publieke diensten overnemen van de overheid? Dan moet je daar een goed plan van aanpak voor maken en weten wat de vragen en wensen zijn uit je wijk. Maar aan de andere kant wil je weten hoeveel de diensten kosten en hoe dit gefinancierd wordt. Je hebt dus inzicht nodig in de gemeentelijke portemonnee. De menukaart laat zien welke manieren hiervoor zijn.

  Je plan presenteren

  P1080888In de schrijfsessie: hoe maak ik een plan van aanpak was een belangrijke vraag: voor wie en met welk doel schrijf je je plan van aanpak? De deelnemers kregen tips over de inhoud van het plan van aanpak en over hoe je het goed op papier krijgt. Inzicht van een deelnemer: “Als je een projectidee hebt, schrijf eerst een plan van aanpak voor jezelf. Wat wil je precies bereiken en hoe?”

  Mirjam Murre organiseerde de sessie: leer je verhaal pitchen. Dat was spannend voor veel mensen, maar uiteindelijk heeft iedereen het aangedurfd om een pitch te doen. Je verhaal goed kunnen vertellen is belangrijk. Bereid je voor, zorg dat je een pitch klaar hebt. Want als bewonersinitiatief kan je ineens gevraagd worden wat je precies gaat doen. Dan moet het spontaan, to the point, snel en uit het hoofd. Zorg ervoor dat je dit voorbereid hebt zodat je geen kansen misloopt.

  Rechtsvorm en de tender

  Nicole Estéjé benoemde in haar infosessie over rechtsvormen wat de voor- en nadelen zijn van de DSC_0691verschillende rechtsvormen. Wat is de meest geschikte vorm voor een bewonersinitiatief? Een van de deelnemers achteraf: “Ik vond het leerzaam om te horen dat je heel weldoordacht moet kiezen welke rechtsvorm je kiest. Er zitten veel consequenties aan vast. Denk goed na voor je naar de notaris gaat en alles vast laat leggen. Bereid je goed voor, en neem hier de tijd voor.”

  ‘Hoe organiseer ik een buurtaanbesteding?’  was de vraag van de expertsessie van Fenneke van der Deijl van Urban Villagers.  Een buurtaanbesteding of tender geeft bewoners meer regie over wat er gebeurt in hun buurt. En het zorgt voor een grotere betrokkenheid bij het vaststellen van prioriteiten en de besteding van budget voor de buurt. Een buurtaanbesteding doen bewoners met elkaar, samen met andere belanghebbenden in de buurt, zoals ondernemers en gemeente.

  Leren netwerken

  Leren netwerken was het onderwerp van de snelcursus van Mellouki Cadat. Hij gaf tips over hoe je je netwerk in beeld kan brengen en hoe je kunt bepalen welke contacten belangrijk voor je zijn. Er zijn verschillende technieken om je netwerk inzichtelijk te maken en te bepalen wie invloed heeft in de wijk. Eye-opener voor een van de deelnemers: “Met mensen die belangrijk zijn, moet je regelmatig contact onderhouden! Bel je wethouder bijvoorbeeld elke twee maanden even.”

  Ervaring uit de praktijk

  DSC_0727Als gastheer verzorgde Fort Vreeswijk ook een sessie,  over zelfbeheer van een buurthuis. Hier kregen de deelnemers praktische tips over hoe je een buurthuis beheert, hoe je omgaat met vrijwilligers en met zeggenschap. Een belangrijke tip: investeer in je vrijwilligers, zij zijn goud waard!

  Hoe je als bewoners je park kunt ontwerpen en beheren vertelde Yvonne Verver, buurtbewoner uit Biddinghuizen. Hier heeft een groep bewoners, verenigd in Buurtinitiatief Wingerdpark, zelf een park ontworpen en ze beheren het.

  Eigen kracht organiseren

  Aan het eind van de dag deelden de deelnemers  hun inzichten van de dag met elkaar.  Er was veel enthousiasme, mensen hebben geleerd en zijn geïnspireerd. Wethouder Martijn Stekelenburg van Nieuwegein sloot de dag af. “Er is geen standaardoplossing voor wat werkt in de wijk. Je moet je eigen kracht organiseren en daarbij is draagvlak belangrijk. Het helpt als je de wegen kent en je je relevantie kan aantonen bij de gemeente. Geef vooral aan wat je nodig hebt én wat je niet wil.”

  Bekijk meer foto’s van de bijeenkomst

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >