Evenementen

 • Deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden.

  De Omgevingswet stimuleert integraal werken, roept de samenleving op om kansen te pakken en baseert zich op vertrouwen. Deze drie elementen zitten als van nature in maatschappelijk initiatief. Tijdens de Burgermasterclass Omgevingswet zetten we daarom maatschappelijke initiatiefnemers en burgers in de master-rol. Initiatieven leerden de instituties wat de transitie van de Omgevingswet beoogt. Koppels van initiatiefnemers en ambtenaren/bestuurders gingen op ontdekkingstocht naar een dieper niveau van leren.

  De BurgerMasterclass zocht naar de essentie van de verandering, die de Omgevingswet gaat brengen. Niet in juridische zin, maar in de zin van het samenspel tussen mensen. Een groep van zo’n 50 mensen uit allerlei organisaties, initiatieven en invalshoeken ging samen op expeditie, op zoek naar wederzijds begrip van elkaars kaders, drijfveren, ervaring en vooroordelen. Inzicht hierin en verbeeldingskracht zijn de motoren achter de verandering.

  Burgermasterclass Omgevingswet Eindhoven

  De BurgerMasterclass vond plaats bij ontwerperscollectief Nul Zes (Gasfabriek 3a in Eindhoven) dat al sinds het begin van de gebiedsontwikkeling plaats nam op het NRE terrein. Het terrein is volop in ontwikkeling, met tal van nieuwe plekken en bewoners. Tijdens de expeditie zoomden we in op deze plek, en kon je meer te weten komen over hoe dit boeiende stukje Eindhoven zichzelf ontwikkelt. Met nadruk op zichzelf, want het is goed te zien dat bewoners en gebruikers van het terrein zich vrij voelen zelf invulling te geven aan het maken van een fijne verblijfsplaats. De Omgevingswet in de praktijk!

  Burgermasterclass Omgevingswet Eindhoven

  Het werd met recht een expeditie. Startpunt was station Eindhoven Centraal. Vandaar uit liepen de deelnemers naar Nul Zes. In drietallen in diverse deelsessies en op een creatieve manier ervoeren de deelnemers wat de Omgevingswet voor de eigen situatie betekent. In het reisverslag lees je de highlights van deze ervaring. Bijvoorbeeld: “Alles mag, maar wel samen en alleen
  met initiatiefnemers die zelf ook eindgebruiker zijn” en “Van ‘we wijken niet af van de regels’ naar ‘hoe kunnen we het probleem samen oplossen'” tot “Complex en veel gedoe”.

  De BurgerMasterclass is georganiseerd door RVO (programma DuurzaamDoor), in samenwerking met Jean Eigeman, GreenWish, LSA, en het designersteam: Anne van Strien, Siem Nozza en Axel Coumans.


  Geen bijeenkomsten missen en elke maand een overzicht in je mail? Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan hierHet LSA organiseert het hele jaar door bijeenkomsten voor actieve bewoners.

  Verslag van de dag

  De Omgevingswet stimuleert integraal werken, roept de samenleving op om kansen te pakken en baseert zich op vertrouwen. Deze 3 elementen zitten als van nature in maatschappelijk initiatief. RvO, GreenWish en LSA zetten daarom maatschappelijke initiatieven en de burger in de Master-rol. Initiatieven leren instituties wat de transitie van de Omgevingswet beoogt.

  Dit was het programma

  Op 15 november starten we de Expeditie Omgevingswet op het NRE-terrein in Eindhoven. Een expeditie die je niet iets uitlegt, maar je laat ervaren. Bruggen bouwen tussen leefwerelden doe je niet met kennis alleen, maar ook met wederzijds begrip. Tijdens de expeditie gaan initiatiefnemers en ambtenaren of bestuurders samen op ontdekkingstocht naar een dieper niveau van leren. Alle deelnemers gaan samen met een metgezel uit de andere wereld op avontuur vol verbeeldingskracht!

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >