Evenementen

 • Op welke manieren kunnen sociale coöperaties en BewonersBedrijven elkaar versterken? Hoe bieden zij samen mogelijkheden om bewoners in wijken en buurten te ondersteunen? In de bijeenkomst van 24 november hebben we samen met LaNSCO en de leden van het LSA onderzocht.

  First things first: wat zijn sociale coöperaties en BewonersBedrijven nu precies? Jessica de Ruijter – één van de initiatiefnemers van de Blauwe Paraplu uit Amersfoort en mede-oprichtster van Landelijk Netwerk Sociaal Coöperatief Ondernemen– ging daar uitgebreid op in.

  Zij ziet de sociale coöperatie als een constructie waarin mensen met een uitkering kunnen werken aan hun passies en kwaliteiten. Ze kunnen binnen de coöperatie bijvoorbeeld met behoud van hun uitkering onderzoeken wat zij graag doen en ondernemend bezig gaan met hun ideeën. De sociale coöperatie is ook een juridische vorm waarbij de deelnemende ondernemers mede-eigenaar en -drager van de coöperatie zijn.

  De Blauwe Paraplu uit Amersfoort is in 2016 ontstaan bij StadsLAB033, een coöperatie uit Amersfoort. StadsLAB033 bood in de eerste fase een mooie basis voor de coöperatie, doordat coöperatieleden mee konden doen met projecten van het stadslab. Begin 2020 verhuisde de Blauwe Paraplu naar een Bewonersbedrijf in de Amersfoortse wijk Kruiskamp. Bewonersbedrijf  De Witte Vlinder bezit niet alleen mooie ruimtes om te werken. Je vindt er veel andere maatschappelijke projecten met mogelijkheden tot samenwerken, en er komen op natuurlijk wijze veel mensen uit de buurt binnen. Dat draagt allemaal bij aan hoe succesvol een sociale coöperatie kan worden.

  Het mooie aan de wisselwerking is is dat de diensten en ideeën vanuit coöperatie De Blauwe Paraplu ook voor Bewonersbedrijf De Witte Vlinder en de wijk laagdrempelig toegankelijk zijn. Zoals je ook kunt nalezen in Jessica’s presentatie, geven zulke coöperaties  BewonersBedrijven de kans om actieve inwoners met een uitkering inkomsten te geven, die ze kunnen gebruiken om te investeren in hun kansen op werk.

  Andere sprekende voorbeelden uit het land

  Eugene van den Hemel van SCOPE, (de eerste sociale coöperatie in Delft)  deelde voorbeelden van mensen die via SCOPE hun weg in de maatschappij vonden. Neem de Syrische vluchteling die stage ging lopen bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en daar nu een baan heeft. Wat hielp in Delft is dat de wethouder goed zag welke maatschappelijk waarde bij SCOPE wordt gecreëerd. Dat lukt SCOPE te doen doordat de organisatie voortkomt uit de praktijk van Doel (onderdeel van GGZ Delfland), de werkbedrijven en werkplaatsen van Stichting Stunt en sociaal cateringbedrijf Firma van Buiten. Hiermee biedt SCOPE een levendige diverse plek met verschillende werk- en maakplaatsen waar mensen aan de slag kunnen. En een plek waar het fijn is om te zijn.

  Ook in Nieuwegein is een bijzonder initiatief en slimme constructie ontstaan onder de naam StekUp. Oprichter Theo Vreugendenhil vertelde dat de sociale coöperatie samen met een kringloopwinkel onder en dak zit. Ze hebbende beschikking over een professionele keuken. De kringloopwinkel biedt hierbij onder andere financiële ruimte aan de sociale coöperatie omdat onder andere de inkomsten uit de kringloopwinkel worden gebruikt voor het financieel gezonden van de hele coöperatie . En ook de keuken heeft zijn bestemming gevonden bij de aanwezige ondernemers die onderdeel zijn van de coöperatie. Zie ook dit YouTube filmpje van StekUp.

  Het is niet moeilijk te bedenken hoe faciliteiten van sommige BewonersBedrijven en kwaliteiten van deelnemers van sociale coöperaties onderling benut kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een kok die werkt vanuit een sociale coöperatie en het wijkrestaurant in het bewonersbedrijf bedient, waar mensen goedkope maar gezonde maaltijden kunnen eten met groeten uit de moestuin.

  Natuurlijke partners

  Ben jij ook benieuwd hoe je als BewonersBedrijf kunt samenwerken met een sociale coöperatie, stuur ons dan je vraag. LaNSCO is daarnaast te bereiken via jessica@lansco.nl en heeft een eigen nieuwsbrief waarop jullie je kunnen abonneren.

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >