Evenementen

 • Door de coronacrisis leven en werken mensen nog meer langs elkaar in plaats van met elkaar. Hoog tijd om te kijken naar nieuwe en andere mogelijkheden om bewoners en wijken te ondersteunen. Misschien zijn sociale coöperaties en BewonersBedrijven wel de oplossing. Dat gaan we onderzoeken.

  Wat zijn sociale coöperaties en BewonersBedrijven nu precies?

  BewonersBedrijven zijn ondernemingen in handen van bewoners om hun wijk beter, leuker en veiliger te maken. Samen werken de bewoners op een ondernemende manier aan een sociale, duurzame en inclusieve wijk. Een sociale coöperatie richt zich vooral op het bevorderen van zelfredzaamheid van mensen met een uitkering. Het ondernemerschap van een sociale coöperatie staat in het teken van activiteiten ontplooien. De leden van een sociale coöperatie kunnen sámen doelen bereiken die voor ieder apart veel moeilijker te bereiken zijn. Mensen die tijdelijk of langer aan de kant staan in het arbeidsproces kunnen binnen een coöperatie weer toewerken naar het opzetten van activiteiten, een betaalde baan of zelfstandig ondernemerschap.

  Concrete voorbeelden uit het hele land

  In deze bijeenkomst hebben we een aantal inspirerende voorbeelden. Jessica de Ruijter van de Blauwe Paraplu en mede-oprichtster van LaNSCo (Landelijk Netwerk Sociaal Coöperatief Ondernemen) vertelt over de bestaansreden van deze initiatieven. Eugene van den Hemel van Scope (Stichting Stunt) neemt ons mee in de ontstaansgeschiedenis van deze eerste sociale coöperatie in Delft. Hij laat zien hoe de leden van Scope in een uitdagende omgeving hun talent inzetten om een onderneming te starten. We sluiten de presentaties af met Theo Vreugdenhil uit Nieuwegein van sociale coöperatie StekUp, waarbij ook migranten zijn aangesloten. Theo vertelt niet alleen over het reilen en zeilen van leden, maar ook over de kringloop en professionele keuken, waarmee ze goede doelen als de coöperatie ondersteunen. Na deze inspirerende voorbeelden, verkennen we de mogelijkheden om als Bewonersbedrijf samen te werken met een sociale coöperatie.

  Geïnteresseerd? Geef je op!

  Ben jij benieuwd hoe je als BewonersBedrijf kunt samenwerken met een sociale coöperatie? Wil je weten hoe je sociale cohesie, werk en ondernemerschap kunt versterken in je wijk? In deze bijeenkomst krijg je antwoord op deze vragen. Het LSA organiseert deze bijeenkomst samen met het Landelijk Netwerk voor Sociaal Coöperatief Ondernemerschap.

 • Meer van onze leden

  Stichting Huis vóór de Wijk

  Stichting Huis vóór de Wijk

  Huis vóór de Wijk in de wijk Imerloo in Arnhem heeft als motto: Actief (voor) Immerloo. Zij faciliteren activiteiten ...

  Lees meer >
  Stichting Buurtgroep Schenkel

  Stichting Buurtgroep Schenkel

  • West
  • Capelle aan den IJssel

  Stichting Buurtgroep Schenkel in Cappelle aan den Ijssel organiseert samen met diverse organisaties in de wijk ...

  Lees meer >
  Stichting Leeszaal Vreewijk

  Stichting Leeszaal Vreewijk

  Leeszaal Vreewijk in Rotterdam is een stichting met een mooi professioneel winkelpand die wekelijks van ...

  Lees meer >