Evenementen

 • Buurtinitiatieven spelen een grote rol in  de strijd tegen eenzaamheid. Zij maken wijken gezelliger en brengen bewoners samen. Juist zij staan dicht bij bewoners en weten wat er speelt. Maar echt eenzaamheid tegengaan valt niet altijd mee. Hoe richt je je op eenzame mensen, als mensen niet eenzaam genoemd willen worden? Hoe bouw je duurzame sociale netwerken in je wijk? Dat zijn de vragen die buurtinitiatieven zichzelf stellen.

  Tijdens de bijeenkomst ‘Betrokken Buurten tegen eenzaamheid’ geven we initiatieven handvatten en inspiratie om met het thema eenzaamheid aan de slag te gaan. Je krijgt meer inzicht in eenzaamheid en een mogelijke rol voor bewonersinitiatieven in de bestrijding, preventie of acceptatie van vereenzaming.

  Inspireren en leren

  Inspirerende sprekers en ervaringsdeskundigen vertellen over hun visie op verbondenheid en eenzaamheid en hoe je sociale verbanden kan versterken in je buurt.

  Omgaan met eenzaamheid door Eric Schoenmakers – onderzoeker en docent Fontys Hogeschool
  De vraagstukken rondom eenzaamheid zijn complex. We bespreken hoe je om kunt gaan met eenzaamheid en hoe bewonersinitiatieven daarbij kunnen helpen. Het begint met praten over eenzaamheid en dat is lastig. Is dit taboe te doorbreken?

  Eenzaamheid en het communityframe door Birgit Oelkers – deskundige op het gebied van community building en wijkgericht werken
  Op welke manier kijk jij tegen eenzaamheid aan? Stuur je op minder eenzaamheid in je buurt of stuur je op meer gemeenschapskracht? Birgit laat zien dat sterke sociale netwerken essentieel zijn voor veerkrachtige wijken waar minder mensen eenzaam zijn.
  Lees ook haar blog Eenzaamheid is geen aandoening, maar een gebrek aan gemeenschapszin

  Leer van elkaar
  Natuurlijk is er ook ruim gelegenheid om andere initiatieven te ontmoeten en met elkaar ervaringen uit te wisselen. In een Openspace setting delen we ervaringen over de meest prangende vragen.

  Kom je ook?

  Doelgroep: Bewoners/buurtinitiatieven die met het thema eenzaamheid bezig zijn of aan de slag willen
  Waar: Utrecht (precieze locatie volgt)
  Tijdstip: van 13:30 tot 16:30

  Betrokken Buurten

  Deze bijeenkomst is onderdeel van het project ‘Betrokken Buurten’ dat LSA recent met de Coalitie Erbij is gestart. Met het project ‘Betrokken Buurten’ biedt het LSA buurtinitiatieven de kans om eenzaamheid aan te pakken en sociale netwerken in de buurt te versterken.

   

  Aanmelden

  Inschrijven bijeenkomst Betrokken Buurten

 • Meer van onze leden

  Stichting Onze DROOM

  Stichting Onze DROOM

  De ontmoetingsplek waar iedereen welkom is! Stichting Onze DROOM organiseert ontmoetingen en biedt dagbesteding en ...

  Lees meer >
  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Zorgvrijstaat

  Zorgvrijstaat

  Zorgvrijstaat wil bewoners van Rotterdam West organiseren in het zorgen voor elkaar. In de overtuiging dat de ...

  Lees meer >