Evenementen

 • BewonersBedrijven hebben een grote economische impact en voegen iets unieks toe aan de sociale infrastructuur van de wijk. Het LSA heeft in kaart gebracht hoe BewonersBedrijven het doen op financiële en maatschappelijke indicatoren. Op vrijdag 12 april presenteerden we de resultaten van ons onderzoek. Ondernemende bewonersinitiatieven deelden in workshops hun praktijkkennis over rendabele horeca, werken met gemeentebudget, vastgoed en het vergroten van bereik en impact.

  Een omzet van 3,5 miljoen euro en bijna 1.000 vrijwilligers

  De deelnemende BewonersBedrijven hebben in 2017 samen maar liefst 3,5 miljoen euro omzet gedraaid. Minder dan tien procent van die omzet kwam uit subsidies of giften. Het grootste deel van de omzet kwam uit verhuur, opdrachten voor gemeenten en horeca. Steeds meer BewonersBedrijven maken inmiddels winst en ze investeren die opbrengsten weer terug in de wijk. Ze slaagden er ook in om nieuwe werkgelegenheid te creëren en bij de BewonersBedrijven zijn inmiddels bijna 1.000 (!) vrijwilligers actief. In juni publiceren we alle resultaten.

  Wil je het onderzoek naar BewonersBedrijven ontvangen? Mail dan even naar info@lsabewoners.nl en dan zorgen wij dat je het magazine in juni ontvangt.

  Tussen de workshops door trokken we onze zevenmijlslaarzen aan. De hamvraag: hoe ziet de sector er over vijf jaar uit? We keken met alle deelnemers naar de toekomst van BewonersBedrijven in Nederland. Welke ontwikkelingen verdienen extra aandacht en welke prioriteiten stellen we? Waar zijn startende BewonersBedrijven mee geholpen? Wat hebben de koplopers nodig? Dat resulteerde in een agenda voor BewonersBedrijven. De eerste handtekeningen staan er al onder! Sta je ook vierkant achter deze toekomstplannen voor BewonersBedrijven en wil je dat laten zien? Mail even je naam naar marieke.boeije@lsabewoners.nl.  

  1. Een sterke eigen identiteit
  2. Meervoudige maatschappelijke impact
  3. Motor voor participatie en inzet
  4. Toegankelijk maatschappelijk vastgoed
  5. Gefaciliteerd en ontzorgd 

   

   

  Download de toekomstagenda van BewonersBedrijven. En deel ‘m gerust in je omgeving, op je website of Facebookpagina.

  Praktijkkennis delen in workshops

  Uit het onderzoek naar BewonersBedrijven bleek hoeveel ervaring de initiatiefnemers, medewerkers en vrijwilligers bij BewonersBedrijven hebben opgebouwd. Niks mooier dan die praktijkkennis met elkaar te delen. Het financiële plaatje rond krijgen is voor veel initiatieven een uitdaging. Soms kan horeca zó rendabel zijn dat het een extra inkomstenbron wordt of kun je aanspraak maken op gemeentelijke budgetten. Ook workshops over het verkrijgen van vastgoed, een belangrijke asset, en het creëren van werkgelegenheid stonden op het programma. Als je graag een groot (of nóg groter) bereik in je wijk wil en je impact ook eens wil meten, kon je deze middag ook veel opsteken. Klik hier voor een overzicht van de workshops die je 12 april kon volgen. 

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Stichting De Meevaart

  Stichting De Meevaart

  In De Meevaart staan meedoen, elkaar ontmoeten, leren, jezelf verder ontwikkelen en het in de praktijk brengen van ...

  Lees meer >