Evenementen

 • Deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden. Bekijk de agenda om te zien welke bijeenkomsten we nog meer organiseren

  Op de schaal van de wijk werken veel bewonersinitiatieven – vaak zonder het zelf door te hebben – dagelijks aan het realiseren van een of meer ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelen’ – vaak aangeduid met de Engelse term SDG’s. Dat werd 18 januari duidelijk tijdens de bijeenkomst ‘Bewoners Werken aan een Duurzame Wereld’. Zo’n 180 mensen lieten zich die dag inspireren door sprekers, workshops, discussies en een markt waar bewonersinitiatieven zich presenteerden.

  Om maar even te beginnen met onze conclusie na deze dag: bewonersinitiatieven dragen al heel sterk bij aan het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen, maar daar zijn ze zich nog lang niet altijd van bewust. Thijs van Mierlo (LSA) sloot de dag af met een boodschap voor alle aanwezige actieve bewoners: “Het is goed om je te realiseren aan welke duurzame ontwikkelingsdoelen jouw initiatief bijdraagt. Het helpt  je om beter te kunnen uitleggen wat je impact is, in een taal die iedereen begrijpt. En waar je de komende jaren nog veel van zult horen.”

  “Het is goed om je te realiseren aan welke duurzame ontwikkelingsdoelen jouw initiatief bijdraagt. Het helpt  je om beter te kunnen uitleggen wat je impact is, in een taal die iedereen begrijpt.” – Thijs van Mierlo (LSA)

  Panel van bewoners, overheden, ondernemers en organisaties

  Ger Pepels (Breda University of Applied Sciences) en Rutger van Weeren (LSA) leidden een panelgesprek waaraan vertegenwoordigers uit alle hoeken van het maatschappelijke speelveld deelnamen. Actieve bewoners, overheden, ondernemers en organisaties uit de regio gingen met elkaar in gesprek over SDG 11: De Duurzame Stad. Thema’s die aan de orde gesteld werden waren inclusie (SDG 10, minder ongelijkheid en SDG 8, fatsoenlijke banen) en leefomgeving (SDG 13, klimaatverandering aanpakken en SDG 3, gezondheid en welzijn).

  “Cocreatie en samenwerken is een belangrijke sleutel om succesvol te kunnen werken aan de SDG’s.” – Ger Pepels (BUAS)

  Het maatschappelijke speelveld
  Het maatschappelijke speelveld. Fragment uit de presentatie van Ger Pepels (BUAS) tijdens Bewoners Werken Samen aan een Duurzame Wereld.

  De conclusie na afloop van het gesprek was dat cocreatie en samenwerken een belangrijke sleutel is om succesvol te kunnen werken aan de SDG’s. Elke actor op het speelveld heeft unieke kwaliteiten en door die optimaal te benutten kun je samen meer bereiken. Op de vraag hoe je dat dan precies doet, kwamen verschillende antwoorden. Zoals:

  • De invoering van de Omgevingswet verplicht je om goed samen te werken. Dit biedt kansen voor het werken aan de SDG’s. Voorwaarden daarvoor zijn dat we goed naar elkaar moeten luisteren en elkaar moeten helpen om vanuit gemeenschappelijke doelstellingen op lokaal niveau slagen te maken.
  • Benut de ’tussenruimte’. Tussen de verschillende groepen op het totale speelveld ontstaan zogenoemde tussenruimte. Die kun je benutten door uit je eigen vertrouwde hokje te stappen. Daardoor kom je vaak sneller verder en kan je samen grotere stappen zetten. En het kan zorgen voor nieuwe inzichten.
  • Het is belangrijk dat initiatieven nadenken over hun continuïteit. Met andere woorden: hoe ze toekomstbestendig(er) kunnen worden. Denk eens na over andere waardemodellen. De Social Handprint van MAEX vormt daarvoor een goed uitgangspunt.  Dit model kijkt anders naar de definitie van waarde en maakt inzichtelijk aan welke SDG’s jouw initiatief bijdraagt.
  paneldiscussie
  Beeld van de paneldiscussie. Bewoners, overheden, organisaties en ondernemers nemen plaats op het maatschappelijke speelveld in het theatercafé van het Parktheater.

  Oplossingen voor de uitdagingen van morgen

  Tijdens de diverse presentaties tijdens het gemeenschappelijke gedeelte van de bijeenkomst werd ook al goed duidelijk dat er van alle kanten flink ingezet wordt op de SDG’s. Zo heette Giel Pastoor – directeur van het Parktheater, maar noemt zichzelf ‘beweegstrateeg’ – de bezoekers welkom met de stelling “Theater heeft de functie om met nieuwe verbeelding oplossingen te vinden voor de uitdagingen van morgen.” Een belangrijke functie dus, als het om het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen gaat. Concreet doet Parktheater dat onder meer door mensen fitcoins te laten sparen, die je krijgt als beloning voor duurzaam gedrag. Met die fitcoins kan je je dan met korting naar het theater.

  “Ik wil met nieuwe verbeelding oplossingen vinden voor de uitdagingen van morgen.” – Giel Pastoor (Parktheater)

  De Eindhovense wethouder Marcel Oosterveer heeft de SDG’s in zijn portefeuille. En zeker niet tegen wil en dank; hij heeft er zelf om gevraagd, zo vertelt hij de zaal. De gemeente Eindhoven heeft 4 speerpunten in het werken aan de SDG’s. Twee daarvan staan al vast: meisjes wereldwijd toegang geven tot onderwijs en economie vertalen in duurzame oplossingen. De andere twee wil hij dit jaar samen met de stad gaan bepalen.

  Giel Pastoor
  Giel Pastoor (Parktheater) en Marcel Oosterveer (wethouder gemeente Eindhoven) op het podium.

  Marcel Oosterveer

   

   

   

   

   

   

   

  En de bewoners?

  Die waren er natuurlijk ook! Op het podium vertelt Elly Rijnierse over de energietransitie in ‘haar’ wijk, Mariahoeve in Den Haag. Bewoners stelden zichzelf de vraag: willen we een snelle of een rechtvaardige transitie? De gemeente wilde vooral snel. Maar de bewoners kozen voor rechtvaardig. Helemaal in lijn met SDG 11, de Inclusieve en Duurzame Stad. ‘Rechtvaardig’ betekent volgens de wijkbewoners dat de uitdagingen op energiegebied in samenhang met andere uitdagingen bekeken worden. En natuurlijk mét bewoners aan tafel en door gebruik te maken van ieders capaciteiten. Aldus Elly: “oriënteer, organiseer en overleg vooraf!” Voor andere initiatiefnemers heeft ze een aantal tips:

  • Pak de Energietransitie op als aanleiding voor inclusieve & integrale ontwikkeling van een gebied.
  • Bepaal gezamenlijk prioriteiten voor een gebied.
  • Organiseer je.
  • Bereid je voor: wat moet je weten en kunnen?
  • Ga aan tafel met de gemeente en financiële partijen.
  Elly Reinierse
  Elly Rijnierse: een snelle én rechtvaardige energietransitie.

  Ook Parkinson2Beat en LSA lid Stichting Ik Wil vertelden de zaal over hun initiatieven. Van deze initiatieven maakte het Eindhovens Dagblad mooie portretten.

  “Snelle én rechtvaardige energietransitie? Kán, via de band van bewoners!” – Elly Rijnierse (actieve bewoner uit Den Haag)

  Allemaal duurzame ontwikkelingsdoelen

  Petra Ligtenberg
  Petra Ligtenberg.

  “Wat hebben energietransitie, ongelijkheid en integratie met elkaar gemeen? Het zijn allemaal SDG’s. Een ding is duidelijk: jullie doen al ontzettend veel!” Die terechte constatering deed Petra Ligtenberg van SDG Nederland. Voor initiatieven die nog niet zo ver zijn, maar wel graag aan de slag willen met de doelen, heeft ze enkele tips.

  • Check welke SDG’s bij jouw initiatief passen. Kijk daarvoor naar jouw missie, doel en de werkzaamheden die je verricht.
  • Maak je netwerk groter: zoek uit wie er in de omgeving werken aan ‘jouw’ SDG’s.
  • Doe inspiratie op!

  Werken met de SDG’s in je achterhoofd heeft volgens Petra veel voordelen. “Je krijgt een groter netwerk, je kunt meer partijen aan je initiatief koppelen en zo wordt je ook serieuzer genomen. Bovendien wordt je onderdeel van een wereldwijde beweging.”

  “Jullie doen al ontzettend veel!” – Petra Ligtenberg (SDG Nederland)

  Inspiratie opdoen en het vergroten van het netwerk is deze dag uitstekend gelukt. Tijdens de diverse workshops en op de markt met tientallen initiatieven en ondersteuners van actieve bewoners werd volop genetwerkt en kennis gedeeld. Hieronder geven we een korte impressie van een inspirerende dag!

  markt
  De SDG markt.
  stand
  Bezoekers in gesprek bij de stand van het LSA.
  dagvoorzitter
  Dagvoorzitter Roland Kleve, directeur academy for leisure and events van BUAS, in gesprek met de zaal.
  workshop
  Bezoekers luisteren aandachtig naar Luuk van Term tijdens de workshop ‘Start je Eigen Lokale Fonds’.
  studenten
  Studenten van BUAS namen de organisatie voor hun rekening. Vlnr: Ruben, Bjorn, Romy, Larissa en Eva.

  Geen bijeenkomsten missen en elke maand een overzicht in je mail? Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan hier. Het LSA organiseert het hele jaar door bijeenkomsten voor actieve bewoners. Wist je bijvoorbeeld al dat het We Doen het Samen! Festival 2020 er weer aan komt? We zien je graag op zaterdag 28 maart in Amersfoort!

  De presentaties

  Hieronder de presentaties van de sprekers tijdens het gezamenlijk gedeelte:

  Hier de presentaties van de workshops (de anderen volgen zsm!):

  ‘Bewoners Werken Samen aan een Duurzame Wereld’ in de media

  • Lees de blog op de website van het Parktheater.
  • Bekijk een fotoverslag van bezoeker Rien Valk op de website van DSE.
  • Een journalist van het Eindhovens Dagblad maakte deze reportage.
  • De aftermovie op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=z2pSlQ7p9dg

  Dit was het programma

  10:30 – 11:00 uur ontvangst in het Parktheater, Elzentlaan 50 in Eindhoven.

  11:00 – 12:00 uur Gemeenschappelijke gedeelte:

  • Welkomstwoord – Door de organisatoren van de bijeenkomst, dagvoorzitter Roland Kleve (de nieuwe directeur van de Academy for Leisure & Events, BUAS) en Marcel Oosterveer, wethouder financiën en bedrijfsvoering gemeente Eindhoven.
  • Opening – door Maresa Oosterman (directeur SDG Nederland). Waar komen de SDG’s vandaan, wat is het belang en waarom zijn ze ook voor bewonersinitiatieven belangrijk?
  • Bewoners als actieve speler in het maatschappelijke debat – Door Elly Rijnierse (Den Haag Mariahoeve). De link tussen de internationale en lokale context, een rol die je als bewoners moet pakken of veroveren.
  • Interview met 2 bewonersinitiatieven die de SDG’s in de praktijk brengen: Stichting Ik Wil en Parkinson2Beat.

  12:00 – 13:00 uur Lunchen en netwerken. Het moment om te genieten van een heerlijke lunch en tegelijk hét moment om te netwerken en verbindingen te leggen met andere deelnemers.

  13:00 – 14:00 uur Verdiepingsgedeelte met workshops:

  • Workshop 1 Participatie!
   Participatie zegt het al zelf, actief deelnemen! Dat staat in deze workshop centraal. Maar hoe pak je dat aan, waar begin je? En wat gebeurt er al in Eindhoven al op dit gebied? Door Jean-Paul Close (oprichter Stichting Stad van Morgen).
  • Workshop 2 Voorbij SDG-washing met Economy for the Common Good (ECG)
   In deze workshop verkennen we hoe je als organisatie of bedrijf op een integrale manier kunt werken aan de SDG’s. De methodiek van ECG kan je ondersteunen om tot een geïntegreerde aanpak van de SDG’s te komen en zo te voorkomen dat je weliswaar aan één of enkele doelen werkt, maar op andere doelen duidelijk minder scoort. Het Parktheater komt als voorbeeld aan de orde. Door Ger Pepels en Jasper Box (Breda University of Apllied Scioences, BUAS) in samenwerking met ‘Ware Winst Brabant’.
  • Workshop 3 Samenleven is een werkwoord
   In deze workshop gaan we gebruik maken van een kaartspel, De kaarten bevatten vragen over aspecten van samenleven, geïnspireerd door stappen van de waarderende dialoog (ervaring delen, dromen, doen). De workshop is een coproductie van Sjaak Evers (Eindhoven in Dialoog) en de G1000 Eindhoven werkgroep Samenredzaamheid.
  • Workshop 4 Start je eigen Lokale Fonds
   Lokale fondsen zijn opgericht door actieve bewoners en/of bedrijven om de leefbaarheid in de lokale samenleving te verbeteren. Met tijd, betrokkenheid, ideeën, advies en geld realiseert of initieert een lokaal fonds uiteenlopende lokale initiatieven. Je hoort hoe je zo’n fonds opzet en hoe je lokaal het verschil kunt maken. Door Luuk van Term (Lokale Fondsen Nederland).

  14:10 – 15:10 uur Tweede ronde workshops en paneldiscussie:

  • Workshop 5 Sociale cohesie door middel van storytelling en augmented reality (AR)
   In deze workshop ga je interactief rondlopen naar buiten en open je een zoektocht naar samenhang, SDG’s en mooie initiatieven om je heen. Door Gudule Martens (Krachtgroen).
  • Workshop 6 Samen op ontdekking naar je persoonlijke SDG affiniteit
   Wat is nu jouw doel? Begin je groot, begin je klein? Wat bestaat er al? Door Elke van der Valk (Fontys Hogescholen). Lees ook deze blog over de SDG’s binnen Fontys!
  • Panel
   Gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties gaan met elkaar in gesprek over de rol van bewoners in de stedelijke ambities rond de SDGs.

  Doorlopend:

  • Dialoogtafels: Carina Verhulst en studenten van Breda University faciliteren op een creatieve manier een dialoogtafel.
  • Markt: Tijdens de dag zal er in het Parktheater een markt georganiseer worden waar verschillende (bewoners)initiatieven zichzelf presenteren. Van een duurzame educatiefiets
   naar een sportvereniging voor mensen met Parkinson: alle 17 duurzame ontwikkelingsdoelen worden op de markt getoond.
  • Boom: Tijdens deze dag is er een fysieke boom aanwezig. Het doel is om deze boom te laten reizen ‘zoals zijn wortels’. Het begin wordt gemaakt in Eindhoven. Dit kan groeien door de
   boom te verplaatsen naar andere delen van Nederland zoals in een gemeentehuis, theater of andere ontmoetingsplek. De boom staat voor verbinding. Als deelnemer kun je jouw badge in de boom achterlaten. De organisatie achter de boom legt verbindingen, zorgt voor contact en een vervolg.

  15:15 uur Dagafsluiting met terugblik en de vraag: “Hoe nu verder?”.

  15:30 uur Borrel & netwerken.

  Bewoners werken samen aan een duurzame wereld

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >