Evenementen

 • Deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden.

  Op de schaal van de wijk werken veel bewonersinitiatieven – vaak zonder het zelf door te hebben – dagelijks aan het realiseren van een of meer ‘Duurzame Ontwikkelingedoelen’ – vaak aangeduid met de Engelse term SDG’s. Dat werd 18 januari duidelijk tijdens de bijeenkomst ‘Bewoners Werken aan een Duurzame Wereld’. Zo’n 180 mensen lieten zich die dag inspireren door sprekers, workshops, discussies en een markt waar bewonersinitiatieven zich presenteerden. Onze conclusie: bewonersinitiatieven dragen al heel sterk bij aan het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen, maar daar zijn ze zich nog niet altijd van bewust. Thijs van Mierlo (LSA) sloot de dag af met een boodschap voor alle aanwezige actieve bewoners: “Het is goed om je te realiseren aan welke duurzame ontwikkelingsdoelen jouw initiatief bijdraagt. Het helpt  je om beter te kunnen uitleggen wat je impact is, in een taal die iedereen begrijpt. En waar je de komende jaren nog veel van zult horen.”

   


  Geen bijeenkomsten missen en elke maand een overzicht in je mail? Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan hier. Het LSA organiseert het hele jaar door bijeenkomsten voor actieve bewoners. Wist je bijvoorbeeld al dat het We Doen het Samen! Festival 2020 er weer aan komt? We zien je graag op zaterdag 28 maart in Amersfoort!

  De presentaties

  Hieronder de presentaties van de sprekers tijdens het gezamenlijk gedeelte:

  Hier de presentaties van de workshops (de anderen volgen zsm!):

  ‘Bewoners Werken Samen aan een Duurzame Wereld’ in de media

  Dit was het programma

  10:30 – 11:00 uur ontvangst in het Parktheater, Elzentlaan 50 in Eindhoven.

  11:00 – 12:00 uur Gemeenschappelijke gedeelte:

  • Welkomstwoord – Door de organisatoren van de bijeenkomst, dagvoorzitter Roland Kleve (de nieuwe directeur van de Academy for Leisure & Events, BUAS) en Marcel Oosterveer, wethouder financiën en bedrijfsvoering gemeente Eindhoven.
  • Opening – door Maresa Oosterman (directeur SDG Nederland). Waar komen de SDG’s vandaan, wat is het belang en waarom zijn ze ook voor bewonersinitiatieven belangrijk?
  • Bewoners als actieve speler in het maatschappelijke debat – Door Elly Rijnierse (Den Haag Mariahoeve). De link tussen de internationale en lokale context, een rol die je als bewoners moet pakken of veroveren.
  • Interview met 2 bewonersinitiatieven die de SDG’s in de praktijk brengen: Stichting Ik Wil en Parkinson2Beat.

  12:00 – 13:00 uur Lunchen en netwerken. Het moment om te genieten van een heerlijke lunch en tegelijk hét moment om te netwerken en verbindingen te leggen met andere deelnemers.

  13:00 – 14:00 uur Verdiepingsgedeelte met workshops:

  • Workshop 1 Participatie!
   Participatie zegt het al zelf, actief deelnemen! Dat staat in deze workshop centraal. Maar hoe pak je dat aan, waar begin je? En wat gebeurt er al in Eindhoven al op dit gebied? Door Jean-Paul Close (oprichter Stichting Stad van Morgen).
  • Workshop 2 Voorbij SDG-washing met Economy for the Common Good (ECG)
   In deze workshop verkennen we hoe je als organisatie of bedrijf op een integrale manier kunt werken aan de SDG’s. De methodiek van ECG kan je ondersteunen om tot een geïntegreerde aanpak van de SDG’s te komen en zo te voorkomen dat je weliswaar aan één of enkele doelen werkt, maar op andere doelen duidelijk minder scoort. Het Parktheater komt als voorbeeld aan de orde. Door Ger Pepels en Jasper Box (Breda University of Apllied Scioences, BUAS) in samenwerking met ‘Ware Winst Brabant’.
  • Workshop 3 Samenleven is een werkwoord
   In deze workshop gaan we gebruik maken van een kaartspel, De kaarten bevatten vragen over aspecten van samenleven, geïnspireerd door stappen van de waarderende dialoog (ervaring delen, dromen, doen). De workshop is een coproductie van Sjaak Evers (Eindhoven in Dialoog) en de G1000 Eindhoven werkgroep Samenredzaamheid.
  • Workshop 4 Start je eigen Lokale Fonds
   Lokale fondsen zijn opgericht door actieve bewoners en/of bedrijven om de leefbaarheid in de lokale samenleving te verbeteren. Met tijd, betrokkenheid, ideeën, advies en geld realiseert of initieert een lokaal fonds uiteenlopende lokale initiatieven. Je hoort hoe je zo’n fonds opzet en hoe je lokaal het verschil kunt maken. Door Luuk van Term (Lokale Fondsen Nederland).

  14:10 – 15:10 uur Tweede ronde workshops en paneldiscussie:

  • Workshop 5 Sociale cohesie door middel van storytelling en augmented reality (AR)
   In deze workshop ga je interactief rondlopen naar buiten en open je een zoektocht naar samenhang, SDG’s en mooie initiatieven om je heen. Door Gudule Martens (Krachtgroen).
  • Workshop 6 Samen op ontdekking naar je persoonlijke SDG affiniteit
   Wat is nu jouw doel? Begin je groot, begin je klein? Wat bestaat er al? Door Elke van der Valk (Fontys Hogescholen). Lees ook deze blog over de SDG’s binnen Fontys!
  • Panel
   Gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties gaan met elkaar in gesprek over de rol van bewoners in de stedelijke ambities rond de SDGs.

  Doorlopend:

  • Dialoogtafels: Carina Verhulst en studenten van Breda University faciliteren op een creatieve manier een dialoogtafel.
  • Markt: Tijdens de dag zal er in het Parktheater een markt georganiseer worden waar verschillende (bewoners)initiatieven zichzelf presenteren. Van een duurzame educatiefiets
   naar een sportvereniging voor mensen met Parkinson: alle 17 duurzame ontwikkelingsdoelen worden op de markt getoond.
  • Boom: Tijdens deze dag is er een fysieke boom aanwezig. Het doel is om deze boom te laten reizen ‘zoals zijn wortels’. Het begin wordt gemaakt in Eindhoven. Dit kan groeien door de
   boom te verplaatsen naar andere delen van Nederland zoals in een gemeentehuis, theater of andere ontmoetingsplek. De boom staat voor verbinding. Als deelnemer kun je jouw badge in de boom achterlaten. De organisatie achter de boom legt verbindingen, zorgt voor contact en een vervolg.

  15:15 uur Dagafsluiting met terugblik en de vraag: “Hoe nu verder?”.

  15:30 uur Borrel & netwerken.

  Bewoners werken samen aan een duurzame wereld

 • Meer van onze leden

  Stichting Kleinbedrijf

  Stichting Kleinbedrijf

  De Stichting Kleinbedrijf stelt zich ten doel een 'ondernemerschapsmodel' te ontwikkelen dat voldoet aan 3 ...

  Lees meer >
  Stichting LeefbaarheidsTeam Achtse Barrier

  Stichting LeefbaarheidsTeam Achtse Barrier

  De leefbaarheid in de wijk Achtse Barrier, Eindhoven, in de ruimste zin van het woord, te analyseren, te ...

  Lees meer >
  DriveToConnect

  DriveToConnect

  DriveToConnect zet zich in voor het realiseren van een inclusieve samenleving en brengt daarvoor "Mensen en ...

  Lees meer >