Evenementen

 • In de bijeenkomst op woensdag 27 oktober duiken we in de wereld van de aanbestedingen. Een kans om geld te krijgen voor het werk dat je vanuit de buurt zelf kunt doen. Maar ook een wereld vol ingewikkelde eisen en protocollen en tijdrovende procedures. Ben je daar als bewonerscollectief op de juiste plek of moet je er ver weg van blijven? We gaan het samen ontdekken. Na deze bijeenkomst weet je meer over hoe een aanbesteding werkt, hoe je als bewonersgroep een serieuze kans kan maken en wat punten van aandacht zijn.

  We trappen af met de praktijkervaringen van initiatiefnemers Robbert van Delfshaven Coöperatie en Tutku en Elsje van Thuis Wageningen.

  Delfshaven Coöperatie zit midden in een aanbestedingsprocedure. Ze hebben zich georganiseerd met een aantal andere bewonersclubs en hebben de ambitie een serieuze speler in het welzijn in de buurt te worden. Robbert vertelt je alles over hoe dat tot nu toe verloopt. Maar ook waarom ze als bewoners geldstromen in de buurt beter willen benutten en een stempel willen drukken op alle ontwikkelingen in de wijk.

  Thuis Wageningen won al eens een aanbesteding in het sociaal domein samen met een aantal andere organisaties. Ze kregen budget voor vier jaar en runnen nu een ontmoetingsplek in de binnenstad, ondersteunen initiatieven van bewoners en organiseren activiteiten en vrijwilligersplekken. Uit eigen ervaring delen ze wat van de successen en knelpunten in de aanloop naar die aanbesteding. Maar ook over het nu gaat en ze de toekomst voor zich zien als de vier jaar voorbij zijn.

  Daarna zoeken we met elkaar de verdieping op en bespreken dilemma’s die om de hoek komen kijken als je als bewonerscollectief mee wil doen in een aanbestedingstraject. Of als je daar al ervaring mee hebt en zoekt naar een vervolg op een eerdere succesvol gegunde opdracht.

  Samen met een paar pioniers werken we al een tijd aan de WijkBV. Ondernemende bewonerscollectieven werken een een economische machtsbasis, bijvoorbeeld door het verkrijgen van assets zoals grond en gebouwen, het aanboren en behouden van geldstromen binnen de wijk of het winnen van een aanbesteding. Zo heeft een WijkBV een grote impact op terreinen die het dichtst bij mensen in de wijk staan, zoals wonen, werk en zorg. En worden ze als serieuze partner erkend als onmisbare schakel in het verbeteren van de leefbaarheid.

   

  Praktische informatie

  Datum: Woensdag 27 oktober 2021
  Tijdstip: 14:30 tot 17:00 uur met aansluitend de mogelijkheid aan te sluiten bij de aanschuifmaaltijd
  Locatie: Het Wijkpaleis in Rotterdam
  Doelgroep: bewonersinitiatieven die zich serieus oriënteren op een aanbesteding of opdrachtnemerschap

   

  Aanmelden

 • Meer van onze leden

  Haven 5

  Haven 5

  Haven 5 is een gastvrije ontmoetings­plek voor mensen (met ideeën) in Huizen. In Huizen wemelt het van de mensen ...

  Lees meer >
  Seniorenbelang Ulft

  Seniorenbelang Ulft

  Seniorenbelang Ulft  behartigt de belangen van 50-plussers in Ulft en omstreken en heeft het initiatief genomen om ...

  Lees meer >
  Wijkhuis de Haard

  Wijkhuis de Haard

  Wij(k)huis de Haard in Oss is een gastvrij thuis voor en door wijkbewoners. Een gezellige plek waar jong en oud zich ...

  Lees meer >