Evenementen

 • Dé meet-up voor zelfbeheer van buurt- en wijkhuizen

  Overal in het land nemen bewoners de verantwoordelijkheid voor hun eigen ontmoetingsplek. Zij openen een buurthuis in zelfbeheer in hun wijk of dorp. Een mooi ideaal, maar ook een enorme uitdaging! Want hoe doe je dat eigenlijk: een buurthuis opzetten, overnemen, exploiteren en programmeren? Wij organiseerden op 8 april een bijeenkomst waar ruim 100 mensen op af kwamen. 

  Er bestaat geen handboek zelfbeheer. Elke wijk en ieder gebouw heeft zijn eigen kansen en obstakels. Er valt veel van elkaar te leren. Toch lopen veel bewonersinitiatieven tegen dezelfde vragen aan: hoe krijg ik mijn exploitatie sluitend? Welke activiteiten moet ik organiseren om de wijk aan te spreken? Hoe ziet een goed vrijwilligersbeleid eruit? En is het niet veel slimmer om een pand te kopen in plaats van huren? Tijdens de bijeenkomst gingen we samen aan de slag en bespraken we met elkaar wat het buurthuis van de toekomst nodig heeft. We leerden van de lessen die het LSA trok uit drie jaar project Beheer je buurthuis.

  De workshops

  Er waren vele workshops op het gebied van zelfbeheer. Hier vind je ze allemaal op een rij. Lees en klik door op powerpoints en pdf’s.

  Sluit je aan

  Het project Beheer je Buurthuis is officieel afgerond. Natuurlijk blijft alle online kennis bestaan en we nodigen iedereen uit om zich aan te sluiten bij het Trendbureau buurt- wijk- en dorpshuizen. Lees meer.

  Publicatie Beheer je Buurthuis – drie jaar pionieren

  LSA heeft op de bijeenkomst ook een boekje uitgebracht: Beheer je Buurthuis – drie jaar pionieren. Actieve bewoners hebben in crisistijd, al dan niet noodgedwongen, de regie overgenomen in hun buurthuis. LSA volgde hen en bracht hun verhalen bijeen, deed onderzoek en liet experts aan het woord. Lees hier meer over deze unieke publicatie.

 • Meer van onze leden

  Samen Sterk in Holy

  Samen Sterk in Holy

  Samen Sterk in Holy is een met, voor en door bewonersinitiatief in de wijk Holy in Vlaardingen. Samen met bewoners ...

  Lees meer >
  Bewonersorganisatie Gilden

  Bewonersorganisatie Gilden

  Bewonersorganisatie Gilden verbindt de bewoners uit de Gildenwijk in Spijkenisse door activiteiten te organiseren ...

  Lees meer >
  Door Achterveld Voor Achterveld / DAVA

  Door Achterveld Voor Achterveld / DAVA

  DAVA is de afkorting van Door Achterveld Voor Achterveld. Deze vereniging van vrijwilligers heeft als doel ervoor ...

  Lees meer >