Evenementen

 • Kom uit je bubbel op de ABCD Popelmanifestatie. Op vrijdag 10 juni verzamelen community builders en community organizers uit het hele land zich fysiek in Amsterdam. Nu misschien wel meer dan ooit, moeten we ons laten zien en horen. Als we echt door bubbels heen willen prikken, dan hebben we community building en community organizing nodig. Dus op 10 juni roepen we op om 'de tent uit' te komen. Wanneer, en voor wie, komen we als communities onze tent uit, reiken we uit naar anderen en wat levert ons dat op? Ons tentenkamp slaan we op bij Hart van de K-buurt in Amsterdam Zuidoost, kampioen bubbelprikker, community building én -organizing.

  Rondom verschillende kampvuurtjes hebben we het samen over gemeenschapsvorming, verder dan je eigen grenzen. Over gemeenschapskracht die bergen kan verzetten als je niet in je bubbel blijft. Over gemeenschapsheling als je diep verdeeld bent.

  Hoe kom je in je buurt bij elkaar en uit de spagaat van tegenstellingen? Hoe ga je ermee om als formele bewonersraden worden ingehaald door de informele wijkcommunities en -initiatieven? Hoe vorm je gemeenschappen als ‘oude’ bewoners te maken krijgen  met een grote groep ‘nieuwe’ bewoners? Hoe blijf je als community jezelf en toch in verbinding met instanties om je heen? Hoe heel je je  community, na traumatische gebeurtenissen of een pandemie zoals corona? Hoe slaan we weer bruggen als we elkaar de tent hebben uitgejaagd? En hoe kan community building ons daarbij helpen?

  Kom je tent uit en ervaar de pogingen, antwoorden en struggles van gemeenschappen uit het hele land tijdens de ABCD-Popeldag!

  Programma in een notendop

  10:30 Iedereen komt de tent binnen; inloop, koffie en thee en gezamenlijke aftrap. We zetten onze tenten op. Laat op een plakkaat even weten wie jullie zijn!

  11:30 De tent uit en de tent in; twee rondes met tentsessies van 11:30-13:00 en 14:30-16:00. Met pauze vol lekker eten en allerlei korte intermezzo’s!

  16:00 -19:00 Ontdek Zuidoost; blijf nog even hangen om lekker te ‘buurten’ bij elkaars tent, samen eten, campingspellen spelen en genieten van muziek. ‘Zuidoost style’.

  Tentsessies 11:30 tot 13.00

  1. Van familieopstelling door naar buurtopstelling
  Cirkel van Harmonie – Lizette Pinas

  Hoe bouw je weer aan je buurtcommunity na de coronalockdowns? Wat als er conflicten zijn? Een buurt- en buren- opstelling geeft helderheid bij situaties waar zich knelpunten in bijvoorbeeld relaties voordoen. Waarom speelt er? Waar moeten we aan werken? De opstelling is een nieuw instrument in de ontwikkeling van mens en omgeving. In deze sessie is het praten en doen.

  2. Syriërs in de polder
  Sociale onderneming Zeewolde, Bayan Kazbor en René van de Lustgraaf

  In Zeewolde draait een groep Syrische vrouwen het café in de bibliotheek als een sociale onderneming. Zo blijven ze in contact met elkaar, leggen ze nieuwe contacten met de dorpsbewoners, steunen ze elkaar en leren ze van alles om verder te komen in het leven.

  3. Je tent uit voor ontmoetingen met bewoners die je nog niet kent?
  Ermelo, Ad de Kort

  Hoe kom je dichterbij elkaar en bouw je aan meer buurtkracht? Niet via werkgroepen, maar via buurt- en wijklunches buiten je tent. En met een poffertjespan voor 100 poffertjes….Kijk het af van Ermelo!

  4. Iedereen de tent uit
  Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren – Kees Hogenbirk

  Begin 2017 ontstond Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren. Een beweging met als doel lokaal te verduurzamen. Iedereen kwam zijn of haar tent uit! Inmiddels zijn meer dan 1.200 mensen aangehaakt; inwoners, ondernemers, organisaties, politici én ambtenaren. Maar het eigenaarschap is altijd bij de bewoners gebleven. Ze doen het samen, hebben geduld en bouwen aan relaties. Dat is waar het om draait! Als je relaties hebt en kunt benutten, hoef je samen minder hard te werken. Kwartiermaker Kees Hogenbirk en zijn partner Sandra Geerling komen er alles over vertellen.

  5. Gentrification, en dan?
  Utrecht, Kees Fortuin

  Kees Fortuin brengt oude en nieuwe Utrechters met elkaar in gesprek. Wat hebben ze elkaar te bieden, wat verdeelt hen? En hoe kunnen ze misschien toch samen een community worden?

  Tentsessies 14:30-16:00

  1. Bolwerk wordt Netwerk: Dorps- en wijkraden als initiatievennetwerken
  Eerde, Richard Oprins

  De ene is een kei in het besturen van het dorp of de wijk en werkt aan visies, plannen en belangenvertegenwoordiging bij gemeente en corporatie. De andere maakt zich niet druk om structuren, gaat gewoon aan de slag, trekt overal bewoners erbij en laat 1.000 bloemen bloeien. Hoe kom of blijf je bij elkaar, in hetzelfde dorp of dezelfde wijk? Richard Oprins laat zien hoe ze daar in Eerde aan werken.

  2. Kom uit je tent, de straat op!
  Bewonerscoöperatie Zuid doet Samen Apeldoorn, Aart Meiling

  Aart Meiling van bewonercoöperatie Zuid Doet Samen in Apeldoorn Zuid vertelt met nog een aantal buurtbewoners over hun huis aan huis-rondes. En hoe daardoor hele straten zijn veranderd van anonieme parkeerplaatsen tot warme openbare buurtpleinen.

  3. Lokaal, tenzij
  Welzijnscoalitie Delfshaven Rotterdam, Tonny van Sommeren en Patrick Boel

  Hoe kom je als wijk zover dat je met 70+ lokale organisaties mee gaat doen aan de welzijnsaanbesteding voor een gebied van 70.000 inwoners en een jaarlijks budget van 3 miljoen? Tonny en Patrick delen hun visie, passie en assets. Ze gaan graag met je in gesprek over hun jarenlange weg van ‘community building naar community organising’, van de kracht van individuele bewoners naar een netwerk van 200 lokale organisaties, van werkende weg bouwen aan samenwerking met elkaar en met gemeente en instellingen.

  4. Nieuwe bruggen slaan tussen Klimaatactivisten en Tegeltuiniers
  De Groene buren Almere, Margriet van Galen en Aranka Verheugd

  In een stedelijk netwerk komen natuurliefhebbers, tuiniers en klimaatactivisten samen om de stad groener te maken en de brug te slaan naar mensen met tegeltuinen, onkruidverdelgers en aangeharkte perkjes. Het succes van de Groene Buren zit in hun netwerk, dat ze elkaar kennen en iedereen vrij laten om zelf te bepalen wat hij/zij wil bijdragen.

  5. Buurtplatformrecht: tenten in de proeftuin
  Coalitie van Buurtplatformen Amsterdam

  De coalitie van buurten in Amsterdam is zich aan het organiseren en vecht voor een buurtplatformrecht en buurtplatformbudget. Wat zijn de ontwikkelingen op dit terrein? Er is nu een proeftuin ingesteld door de gemeente Amsterdam om te leren omgaan met dit nieuwe buurtrecht. Kan deze proeftuin snel een kweekvijver worden? Zodat zoveel mogelijk buurten in Amsterdam een buurtplatform als samenwerkingsrotonde van de buurt erkend kunnen krijgen?

   

  Popelaars en de Popelmanifestatie

  Popelaars zijn mensen die actief zijn in hun eigen buurt, stad of dorp als community builders en die hun ervaringen met Asset Based Community Building (ABCD) met andere community builders willen delen.  Deze manifestatie wordt georganiseerd door een informeel netwerk van community builders, in samenwerking met het LSA.

   

  Praktische informatie

  Wanneer: Vrijdag 10 juni van 10.30 tot 19.00

  Voor wie: actieve bewoners. En er is een beperkt aantal plekken voor beroepskrachten

  Locatie: Het Kraaiennest in de K-Buurt, Amsterdam Zuidoost

  Aanmelden

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >