Evenementen

 • Wees welkom op vrijdag 15 oktober op verschillende locaties in Nederland. Daar vieren we de zesde landelijke ABCD-Popeldag. Popelaars zijn mensen die geïnteresseerd zijn in lokale initiatieven, die meer willen weten over ABCD (Asset Based Community Building). Bewoners en vrijwilligers in buurten, beroepskrachten, maar vooral mensen die elkaar weer willen ontmoeten en samen dingen doen. Er is een zee aan mogelijkheden. Onderstaand lees én hoor je meer over de lokale programma’s via PopelRadio, onze eigen podcastzender! Meld je lokaal aan, ontmoet ‘live’ andere popelaars en ontdek samen pareltjes van gemeenschapskracht; lokale initiatieven of wijkprojecten die vanuit ABCD aan mooie communities bouwen.

  Programma

  Op elke locatie is het programma een beetje hetzelfde en een beetje anders. Dat betekent dat het overal om 12.00 begint en rond 16.00 eindigt en dat we elkaar ergens tijdens de middag ook allemaal zien. Voor de rest van het programma kiest elke plek waar het bij hen over moet gaan. Hieronder meer informatie over de verschillende locaties.

  Kon je er niet bij zijn óf was je er juist wel bij en wil je nagenieten? Of weten hoe het er op de andere locaties aan toeging? Luister dan naar dit audioverslag van de 6e editie van de Landelijke ABCD-Popeldag. Op hét podcastkanaal van de Nederlandse ABCD-community, PopelRadio!

  De locaties van de Popeldag 2021:

  Er worden in de komende tijd nog een aantal locaties toegevoegd.

  Ermelo: ‘verbinden en benutten van alles wat al in de buurt aanwezig is’

  In Ermelo staat Asset mapping centraal. Alles aan gaven, vaardigheden, passies, fysieke plekken, cultuur en lokale economie is er namelijk al in een buurt. Maar hoe krijg je het inzichtelijk, kun je het verbinden met elkaar om uiteindelijk te komen tot ‘doen’? Waarbij bewoners samen ontdekken wat ze, als collectief, te bieden hebben en kunnen bereiken? In Ermelo ontdek en wissel je instrumenten en handvatten uit die je in dit proces, als bewoner of professional, verder helpen!

  Luister hier naar de korte podcast waarin Ad de Kort meer vertelt over het programma.

  Locatie & aanmelden Popeldag Ermelo:

  Plaats: Oude Nijkerkerweg 4 (Westerkerk)
  Aanmelden: via info@ermelowest.nl


  Alphen aan de Rijn: ‘focus op relaties en vriendschappen die er in de buurt ontstaan’
  In Alphen aan de Rijn zijn community builders Heleen van Praag en Irma Vroegop inmiddels een half jaar bezig in de Edelstenenbuurt. Waar kan je beter pareltjes van gemeenschapskracht opduiken dan in de Briljantstraat? Focus deze middag ligt vooral op de relaties en
  vriendschappen die in de buurt zijn ontstaan. Omdat werken aan verbinding betekent ‘dat van het een het ander kan komen’.

  In deze korte podcast vertelt Heleen van Praag meer over het programma.

  Locatie & aanmelden Popeldag Alphen aan de Rijn

  locatie: Wijkcentrum Briljantstraat, Briljantstraat 5, Alphen aan de Rijn
  Aanmelden: via abcdedelstenenbuurt@gmail.com


  Arnhem: ‘inclusie geeft een gemeenschap zuurstof’

  In Arnhem werkt community builder Marjet Zeegers aan inclusie. Vanuit haar GGZ-achtergrond begon ze er, samen met een ervaringsdeskundige uit de buurt, een herstelbureau in buurtcentrum De Nieuwe Hommel in de wijk Sint Marten. Daar vinden ook de Popelactiviteiten plaats. En wel op een drukke vrijdag, zodat je als deelnemer de kracht van inclusie ook direct kunt ervaren!

  Luister naar Marjet Zeegers die op Popelradio meer vertelt over het programma.

  Locatie & aanmelden Popeldag Arnhem

  Plaats: Buurtcentrum De Nieuwe Hommel, De Wiltstraat 6, Arnhem
  Aanmelden: via info@vitaleverbindingen.nl.


  Almere: ‘verbinding betekent 1+1=3!’

  In Almere draaien bewoners tal van klein initiatieven. De ervaring is dat de energie van de bewoners volledig in hun initiatief gaat zitten. Terwijl je in verbinding met anderen, tot allerlei nieuwe inzichten en praktische kennis kunt komen. Zodat 1 plus 1 soms ineens 3 is! Tijdens de Popeldag nodigen Margriet van Galen en Aranka Verheugd iedereen uit om uit te wisselen. Omdat delen het nieuwe vermenigvuldigen is! Daarnaast duik je samen dieper in ABCD en ervaar je samen de kracht van Storytelling.

  Margriet van Galen vertelt er meer over in deze korte editie van Popelradio!

  Locatie & aanmelden Popeldag Almere:

  Plaats: Huis van de Waterwijk, Slufterplantsoen 10, Almere
  Anmelden: via deze link: https://www.vrijwilligersacademie-almere.nl/product/popeldag-op-zoek-naar-pareltjes-van-gemeenschapskracht/


  Hilversum: ‘wij kennen en benutten onze collectieve kracht!’

  Een unieke kans om een uniek woonconcept te beleven? Dan moet je op 15 oktober in Hilversum zijn. In Liv Inn worden ouderen gelukkig samen. Niet als ouderen waar voor gezorgd moet worden, maar als ouderen die volledig bepalen wat er in Liv Inn gebeurt. Met al hun passies, talenten, werk- en levenservaring bouwen ze samen aan een levendige woongemeenschap. De bewoners hebben hun collectieve kracht dus al ontdekt, als deelnemer aan de Popeldag mag je de ‘ins and outs’ ervan gaan beleven!

  Bewoner Cor de Heus en Carola van den Berg van Habion vertellen je meer in deze korte podcast.

  Locatie & aanmelden Popeldag Hilversum

  Plaats: Liv Inn, Vaartweg 42 Hilversum
  Aanmelden: via  c.vandenberg@habion.nl


  Rotterdam: ‘doen! Geen workshop, maar een werkshop!’

  Gewoon DOEN! Het past bij Rotterdam, maar zeker ook bij de actieve bewoners Milja Kruijt, Tonny van Sommeren en Carolina Castro: doen! Geen workshop, maar een WERKshop. En laat dat samen doen nou heel erg ABCD zijn! Zeker als je elkaar daardoor leert kennen en van het één het ander kan komen!

  Wat gaat er dan gebeuren? Dat vertellen Milja, Tonny en Carolina in deze editie van Popelradio!

  Locatie & aanmelden Popeldag Rotterdam

  Plaats: Bollenpand, Rosier Faassenstraat 22, Rotterdam (straatje achter de Jumbo)
  Aanmelden: via baken@openzee.nl


  Baarn: ‘stolling voorkomen en tegengaan en de kring groter krijgen’

  Niet alleen een fraaie duik in alles wat werken en bouwen aan de buurt, en dus ABCD, zo boeiend maakt, maar ook nog eens de Befaamde Baarnse Lokaal O-taart, lunch én een speurtocht wachten op je tijdens de Popelactiviteiten in Baarn. Centraal staat hoe je voorkomt en tegengaat dat het in een community stolt. Hoe krijg je steeds weer de kring groter? Blijf je open staan en benut je écht alles wat mensen te bieden hebben?

  Weten wat je kunt gaan beleven in Baarn? Birgit Oelkers vertelt er in deze korte podcast meer over!

  Locatie & aanmelden Popeldag Baarn

  Plaats: Lokaal O, Kerkstraat 28, Baarn
  Aanmelden: info@lokaal-o.nl


  Amsterdam-noord: ‘creatief met casuïstiek!’

  Niet praten over community building, maar het samen gaan doen. Op een creatieve manier, met theatercarrousels bijvoorbeeld. Rondom concrete voorbeelden en steeds vanuit ABCD: van pas-op-de-plaats gesprekken tot doen; alles komt voorbij! Tel daar een rondleiding en een heerlijke lunch bij op en je hebt een welbestede middag in Amsterdam Noord!

  Cas van der Ven vertelt je er nog veel meer over. Luister maar naar deze editie van Popelradio.

  Locatie & aanmelden Popeldag Amsterdam

  Plaats: Papaverweg 46, Amsterdam-Noord
  Aanmelden: k.elberse@philadelphia.nl


  Leidschendam-Voorburg: ‘benutten wat iedereen te geven heeft, is heel erg abcd!”

  Hans van Ierland is op 15 oktober één van de organisatoren van de activiteiten in Leidschendam-Voorburg. In het Werk-leercentrum Alles voor Elkaar in Leidschendam gaan de deelnemers samen werken aan een mobiel kunstwerk. Wat daarmee gebeurt, hoe het eruit komt te zien, op welke manieren je kunt meedoen en hoe dat alles aan ABCD raakt, vertelt Hans van Ierland in deze editie van Popelradio.

  Locatie & aanmelden Popeldag Leidschendam-Voorburg

  Locatie: Alles voor elkaar ,Vlietzicht gebouw in Park Schakenbosch, Veursestraatweg 185 in Leidschendam.
  Aanmelden: via  Alles voor Elkaar of telefonisch of via What’s app bij Hans: 06-45082929.


  Eindhoven:’iedereen is nodig in het bouwen aan de samenleving die we willen zien!’

  In Eindhoven draait het op 15 oktober om inclusie. Wat mis je als gemeenschap als deze niet voor iedereen toegankelijk is en open staat? Hoe werk je aan inclusie? Waarom is dat noodzakelijk en ben je als bewoner of professional per definitie onmisbaar in dit proces? In Eindhoven kom je er van alles over te weten. Luister hier naar editie 10 van Popelradio, waarin organisatoren Esra Altmis en Leyla Kalender je nog veel enthousiaster voor het programma maken.

  Locatie & aanmelden Popeldag Eindhoven

  Locatie: Dokter Kuiperslaan 66, Eindhoven.
  Aanmelden: info@stichtingikwil.nl


  Amsterdam Zuid-Oost:’Van kretologie naar daden’

  In Amsterdam Zuidoost is buurtplatform Hart voor de K-buurt sinds een paar jaar bezig met buurt verbeteren; een stem geven aan hen die je te weinig hoort of ziet, en de zorg energie uit de samenleving aanboren. Focus deze middag 15 oktober is ‘’Van kretologie naar daden’’ Hoe ga je nu echt iets doen waar bewoners echt blij van worden, in plaats van er eindeloos over vergaderen, en mooie beleidswoorden rondpompen.

  Locatie & aanmelden Popeldag Amsterdam Zuid-Oost

  Locatie: Klieverink 73, 1104 KD Amstetdam, tegenover uitgang metrostation Kraaiennest
  Aanmelden: via hartvoordekbuurt@gmail.com of een appje naar 0615.386.549


 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >