Evenementen

 • Het stadsdeel Dukenburg in Nijmegen bestaat dit jaar 50 jaar. Op 9 september organiseerden we met de actieve bewoners van bewonersorganisatie de Zevensprong daar een bijeenkomst. We kwamen om te leren van de geschiedenis van het jarige stadsdeel en om met hen mee te kijken naar de toekomst.

  LSA-dag 50 jaar pionieren in wijkenHet begin van de bijeenkomst is gericht op het verleden. Rond de 50 deelnemers leren hoe sterk de bewoners in Dukenburg verenigd waren en zijn. Theo Vermeer van bewonersgroep de Zevensprong trapt de dag af met een prachtig verhaal hoe bewonersparticipatie begon hier in Dukenburg. En ook Nico de Boer van de Zevensprong neemt ons mee in de geschiedenis van dit stadsdeel.

  In Dukenburg moesten bewoners van het eerste uur er zelf voor zorgen dat het stadsdeel niet alleen uit stenen bestond, maar een samenleving werd. Zij zorgden voor verenigingsleven, voor ontmoeting en voor inspraak. Ze moesten, net als vele aandachtswijken, knokken voor voorzieningen en budgetten.

  Canon

  Theo Vermeer en burgemeester Bruls op LSA-dagHet bijzondere verhaal van de krachtige pioniers uit Nijmegen is ook vastgelegd in het Canon van Dukenburg. De zaal is onder de indruk bij het zien van de uitgebreide website die hierover is gemaakt. Het is zeker de moeite waard om even te kijken op www.canonvandukenburg.nl.

  Burgemeester Hubert Bruls prijst de actieve bewoners voor hun sterke inzet, hun activiteiten en hun grote bijdrage aan de samenhang in dit stadsdeel.  De burgemeester is een oude bekende van het LSA, hij is Tweede Kamerlid geweest en heeft in die hoedanigheid bijgedragen aan de verzelfstandiging van het LSA. De burgemeester merkt op dat er een uitdaging ligt voor de actieve bewonersgroep, namelijk om ook de jongeren en de allochtonen lid te krijgen.

  Dat deze groepen misschien geen lid zijn, maar wel bereikt worden, wordt duidelijk in een filmpje dat getoond wordt. Een film over het jarige stadsdeel waar het enthousiasme afspat.

  Niet vragen en klagen

  LSA-dag 50 jaar pionieren in wijkenNa een lekkere lunch krijgen we een peptalk van Marco Redeman. Hij noemt zichzelf coöperateur en wil de deelnemers, voordat we themawandelingen
  door de wijk gaan maken, niet alleen de opdracht meegeven om op zoek te gaan naar (onverwachte) samenwerkingen, maar ook vooral duidelijk maken dat actieve bewoners cadeautjes hebben/zijn voor andere partijen in de wijk.  “Wanneer je als actieve bewoner wilt tuinieren met de wijk, ben je op zoek naar grond. Maar je bent niet een vragende partij. Welnee: jij hebt een cadeautje voor de wijk! Jij wilt mensen leuke zinvolle tijdsbesteding geven én de gemeente groenonderhoudskosten besparen. Je komt niet vragen of klagen. Jij als actieve bewoner komt een cadeau brengen. Zie het ook zo! En als je straks door de wijk loopt: ga op zoek naar mogelijke samenwerkingen én naar cadeautjes!”
  De woorden maken iets los bij de deelnemers. Veel van de bewoners uit Dukenburg denken nog iets traditioneler dan Marco Redeman. Ze zijn gewend om te vragen aan de gemeente, maar ze  staan open om de omslag te maken. Dat blijkt ook als we de wandelingen maken. Er zijn drie thema-wandelingen: zorg, ontspanning en sport+ groen.

  Sterk en gelijkwaardig

  Zwembad beheerd door bewonersTijdens de wandelingen worden overal cadeautjes gevonden. “Moestuin de groene tol is door bewoners aangelegd: cadeautje!” “Zwembad wordt beheerd door bewoners: cadeautje!” En ook worden nieuwe samenwerkingsmogelijkheden ontdekt. “Waarom is er niet meer samenwerking met het noodlijdende jongerenwerk of met de speeltuinvereniging en waarom werken die twee niet meer samen?” Ook wordt er nagedacht over verdienmodellen. “Is het niet mogelijk om gemeentebudget te ontvangen voor het groenonderhoud?” “Kan er niet een terrasje komen bij het jongerencentrum voor de bezoekers van de speeltuin?”

  En zo is er een mooie stap gezet om de krachtige pioniers uit Dukenburg de uitdagingen van deze tijd aan te laten gaan, als sterke gelijkwaardige samenwerkingspartner.

  Praktische informatie

  Overal vinden de deelnemers 'cadeautjes' en mogelijke samenwerkingenTitel: 50 jaar pionieren in wijken

  Datum: vrijdag 9 september

  Locatie: Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 7039, 6537 EP Nijmegen

  Fotografie:  Jacqueline van den Boom

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >