Evenementen

 • Bewonersbedrijven zijn in trek, omdat ze bijdragen aan sterke buurten en taken soms goedkoper kunnen doen dan andere professionals. Ze ondernemen allerlei activiteiten, sommige gericht op duurzame ontwikkeling, sommige (ook) op sociale cohesie of leefbaarheid. Kenmerk is dat ze werken op een ondernemende manier en dat ze de samenhang in wijken versterken. Op 19 februari gaan we kijken naar hoe bewonersbedrijven werken in de praktijk. Je bent van harte welkom!

  Dit evenement heeft al plaatsgevonden.  Bekijk de agenda om te zien welke bijeenkomsten we nog meer organiseren

  Mooie voorbeelden

  In het Haagse Moerwijk zit Moerwijk Coöperatie, een bewonersbedrijf, bewonersplatform en bewonersorganisatie in één. Moerwijk Coöperatie is een middel om bewoners meer zeggenschap te geven over de wijk, hoe die eruit ziet en hoe er wordt geleefd. Het is een bindmiddel. De coöperatie wil ook meer grip op de geldstromen door de wijk. Geld dat is bedoeld voor Moerwijk, moet ook in Moerwijk besteed worden. In de praktijk betekent dat er bijvoorbeeld gekeken wordt welke werkzaamheden van de gemeente of welzijnsorganisatie, – tegen betaling- kunnen worden overgenomen door bewoners en zelforganisatie. Neo de Bono, initiatiefnemer van Moerwijk Coöperatie vertelt over zijn ervaringen.

  Nieuwe perspectieven op de Haagse wijkonderneming

  Daarnaast zal Rutger van Weeren van LSA bewoners inspiratie bieden uit andere delen van het land. Rutger houdt zich bezig met de onderwerpen Omgevingswet, wijkeconomie en collectief sociaal ondernemen. Dat laatste gebeurt veel vanuit wijkondernemingen en bewonersbedrijven. Hij deed onderzoek in Den Haag en schreef in 2017 samen met Kiemkracht ‘Nieuwe Perspectieven op de Haagse Wijkonderneming’. Via interviews met initiatiefnemers achter vier bewonersbedrijven onderzochten zij vanuit de praktijk wat wel en niet werkt bij het ondernemen in de wijk. Ze vertaalden de uitkomsten naar een aantal aanbevelingen voor de gemeente Den Haag. Op 19 februari bekijken we samen welke aanbevelingen ook nu nog actueel zijn. En we kijken aan de hand van nieuw onderzoek van LSA naar de toekomst van deze beweging.

  bewonersbedrijven aan zet in den haag


  De presentatie

  Download hier de presentatie van het LSA over BewonersBedrijven.

   

  Dit was het programma

  • 19.15 Inloop
  • 19.30 Welkom
  • 19.40 Bewonersbedrijven in de praktijk: Rutger van Weeren en Neo de Bono
  • 20.20 Zeepkist moment: gelegenheid om over jouw initiatief te vertellen
  • 20.45 Netwerkborrel
  • 21.30 Afsluiting

  Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Bekijk de agenda om te zien welke bijeenkomsten we nog meer organiseren.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >