Evenementen

 • Bewonersbedrijven zijn in trek, omdat ze bijdragen aan sterke buurten en taken soms goedkoper kunnen doen dan andere professionals. Ze ondernemen allerlei activiteiten, sommige gericht op duurzame ontwikkeling, sommige (ook) op sociale cohesie of leefbaarheid. Kenmerk is dat ze werken op een ondernemende manier en dat ze de samenhang in wijken versterken. Op 19 februari gaan we kijken naar hoe bewonersbedrijven werken in de praktijk. Je bent van harte welkom!

  Mooie voorbeelden

  In het Haagse Moerwijk zit Moerwijk Coöperatie, een bewonersbedrijf, bewonersplatform en bewonersorganisatie in één. Moerwijk Coöperatie is een middel om bewoners meer zeggenschap te geven over de wijk, hoe die eruit ziet en hoe er wordt geleefd. Het is een bindmiddel. De coöperatie wil ook meer grip op de geldstromen door de wijk. Geld dat is bedoeld voor Moerwijk, moet ook in Moerwijk besteed worden. In de praktijk betekent dat er bijvoorbeeld gekeken wordt welke werkzaamheden van de gemeente of welzijnsorganisatie, – tegen betaling- kunnen worden overgenomen door bewoners en zelforganisatie. Neo de Bono, initiatiefnemer van Moerwijk Coöperatie vertelt over zijn ervaringen.

  Nieuwe perspectieven op de Haagse wijkonderneming

  Daarnaast zal Rutger van Weeren van LSA bewoners inspiratie bieden uit andere delen van het land. Rutger houdt zich bezig met de onderwerpen Omgevingswet, wijkeconomie en collectief sociaal ondernemen. Dat laatste gebeurt veel vanuit wijkondernemingen en bewonersbedrijven. Hij deed onderzoek in Den Haag en schreef in 2017 samen met Kiemkracht ‘Nieuwe Perspectieven op de Haagse Wijkonderneming’. Via interviews met initiatiefnemers achter vier bewonersbedrijven onderzochten zij vanuit de praktijk wat wel en niet werkt bij het ondernemen in de wijk. Ze vertaalden de uitkomsten naar een aantal aanbevelingen voor de gemeente Den Haag. Op 19 februari bekijken we samen welke aanbevelingen ook nu nog actueel zijn. En we kijken aan de hand van nieuw onderzoek van LSA naar de toekomst van deze beweging.

  Programma

  • 19.15 Inloop
  • 19.30 Welkom
  • 19.40 Bewonersbedrijven in de praktijk: Rutger van Weeren en Neo de Bono
  • 20.20 Zeepkist moment: gelegenheid om over jouw initiatief te vertellen
  • 20.45 Netwerkborrel
  • 21.30 Afsluiting

  Praktisch

  • Wanneer: woensdag 19 februari
  • Tijd: 19.30 uur – 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
  • Waar: Moerwijk Coöperatie, Jan Luykenlaan 92A Den Haag

  Aanmelden

  De bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit de subsidieregeling Duurzame Haagse Wijkactie. We hopen dat je erbij bent! Graag van tevoren aanmelden via info@greenwish.nl , ovv van je naam, met hoeveel personen je komt, en (indien van toepassing) namens welk initiatief of organisatie. Deelname is gratis.

  Graag tot ziens op 19 februari!

  Namens het Team Duurzame Haagse Wijkactie

  Fatma Kaya

 • Meer van onze leden

  De Krachtcentrale Hoogkerk

  De Krachtcentrale Hoogkerk

  “Met diverse ondernemers uit Hoogkerk en omstreken een community vormen onder één dak, waarbij maatschappelijke ...

  Lees meer >
  Stichting ASE (Alleen Samen Een)

  Stichting ASE (Alleen Samen Een)

  De Stichting Alleen Samen Een heeft ten doel: het bevorderen van leefbaarheid in één of meer wijken in Etten-Leur ...

  Lees meer >
  Stichting cultuurwerkplaats Tarwewijk

  Stichting cultuurwerkplaats Tarwewijk

  De CultuurWerkplaats Tarwewijk  is een plek waar  wijkbewoners en verder iedereen die zin ...

  Lees meer >