Europa en de kracht van onderop

 • Het LSA heeft in 2012 en 2013 meegedaan aan een Europees project: Fostering a Citizens’ Europe (FACE). De verschillende organisaties die meededen aan dit project geloven in hechte gemeenschappen, in de kracht van onderop, in duurzaam en kleinschalig. We hebben veel van elkaar geleerd. Het eindrapport is klaar, hierin zijn ervaringen en conclusies te lezen.

  In heel Europa worden regeringen geconfronteerd met grote uitdagingen: overheidstaken moeten worden uitgevoerd, maar met minder geld. Verzorgingsstaten brokkelen af, en wat blijft er over?

  Buzz-woorden

  Hier is noodzakelijk om innovatieve manieren van dienstverlening te bedenken. In steeds meer Europese landen zijn ‘localism’ en doe-democratie buzzwoorden geworden die hoog op de politieke agenda staan. Regeringen zijn gedwongen te kijken naar nieuwe manieren om het maatschappelijk middenveld en actieve burgers te helpen zichzelf te helpen.

  Het FACE-project was gericht op deze gedeelde EU uitdaging. We gingen samen kijken en bespreken hoe er door regeringen en door burgers om wordt gegaan met de veranderende maatschappij. En daarin hadden we extra aandacht voor community enterprises (zoals www.bewonersbedrijven.nl).

  Met dit project wilden we van elkaar leren, elkaar versterken door kennis en contacten,  en we wilden erachter komen wie binnen Europa de belangrijkste belanghebbenden, beleidsmakers en besluitvormers  zijn om zo te kunnen beginnen aan een gezamenlijke lobby voor verandering op Europees niveau.

  Vooruitzichten en ideeën

  Het project is afgesloten met een conferentie in Utrecht op 5-7 juni 2013. De verschillende partners kwamen samen en hebben gediscussieerd over gedeelde uitdagingen en kansen. Dit verslag geeft een samenvatting van de ideeën die tijdens het project zijn gedeeld en ontwikkeld.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >