SchakelWijk: Amsterdam Nieuw-West

 • Amsterdamse bewoners claimen Sloterplas

  De verschillen tussen de buurten rondom de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West zijn groot en de buurten bruisen van diverse talenten en mogelijkheden. De Amsterdammers van Westerlicht Energie Coöperatie vinden dat de Sloterplas en de energie die er in zit toebehoort aan de mensen die in de buurt wonen. In hun duurzame ambities voor de wijk spelen zij in op kansen voor een brede groep bewoners, en willen zij bijdragen aan een solidaire samenleving.

  Wat gaan bewoners doen?

  WIE? / Westerlicht Energie Coöperatie. Een groeiende groep van actieve bewoners werken aan het vergroten van een solidaire samenleving. Dit doen ze door activiteiten zoals de campagne voor collectiviteitskorting op zonnepanelen of hun leerwerktraject gericht op zonnepanelen op het dak van Ru Paré.

  WAT IS HET PLAN? / Een centraal element in hun duurzame ambities is de prachtige recreatieplas in Nieuw-West. Eens zorgde de plas voor het zand om de buurten rondom te bouwen, nu krijgt het naast recreatie weer een belangrijke functie. Het oppervlaktewater is misschien wel geschikt om in de winter een deel van de woningen te verwarmen of juist te verkoelen in hete zomermaanden.

  WAAROM? / Energie en warmte raakt iedereen, maar er ontstaan verschillen tussen buurten in betrokkenheid en zelfvoorzienendheid. De bewoners van Westerlicht zien de energietransitie als kans om hun buurtgenoten beter te leren kennen, verbindingen te leggen en op zoek te gaan naar vormen waarbij omwonenden betrokken raken, mede-eigenaar kunnen worden en mee kunnen profiteren.

  WAT IS EEN GROTE UITDAGING? / Een van de belangrijkste vragen: Hoe komen de opbrengsten van een collectief warmtesysteem ook echt terecht bij de omwonenden, óók als ze zelf geen geld hebben om er in te stoppen? Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een inclusief systeem gericht op lokale meerwaarde.

  Dit is de pagina over bewonersgroep Westerlicht uit Amsterdam Nieuw-West. Ze doen mee aan SchakelWijken. SchakelWijken is een programma van LSA waarin we bewonersgroepen ondersteunen in hun ambities voor een duurzame wijk. Een sociale aanpak van de energietransitie staat centraal. Zien hoe het in andere stadswijken gaat? Lees ook wat bewoners in Rotterdam en Leiden-Noord voor een plannen hebben.