SchakelWijken kiezen sociale aanpak energietransitie

 • We zien steeds meer bewonersinitiatieven die in hun buurt aan de slag gaan met de energietransitie. In het programma SchakelWijken zullen we enkele groepen, actief in complexe stadswijken, ondersteunen in hun ambities voor een duurzame wijk. Samen met hen bouwen wij aan een energietransitie die grote kansen biedt voor een ontwikkeling van de wijk in brede zin. We versterken samen het initiatief, zoeken verbinding en lokale samenwerkingen, en bouwen aan oplossingen voor de buurt.

  Buurtbedrijf NuDeToekomst ziet kansen voor de wijk  


  Klusbedrijf van en voor bewoners in Nude bezig met vernieuwen tuinhekje

  Het Buurtbedrijf NuDe Toekomst uit Wageningen laat zien hoe je létterlijk bouwt aan de buurt. Zij ontwikkelen met bewoners kansen om te werken, te leren en te inspireren om zo bij te dragen aan een fijnere leefomgeving in de wijk. Ze doen dat bijvoorbeeld met hun klusbedrijf, waar bewoners in samenwerking met de aannemer van groot onderhoud aan de woningen, kleine klusjes doen bij andere bewoners in huis. In de toekomst zetten ze hun tanden in een nog grotere uitdaging: de energietransitie. Hoe ze dat doen in Wageningen lees je hier.

  Verzilveren van lokale kennis en netwerk in Rotterdam

  Bewoners van Aktiegroep Oude Westen tijdens opening zonnedak in hun wijk

  De Rotterdamse Aktiegroep Het Oude Westen heeft een behoorlijke geschiedenis in de wijk. Het begon een halve eeuw (!) geleden, toen deze bewonersgroep grootschalige plannen voor sloop tegenhield, en zich inzette voor betere huisvesting en voorzieningen in de wijk. Sindsdien werkt de Aktiegroep op allerlei manieren aan verbetering van de wijk. Zo zijn ze nu bezig met het opzetten van een Krachtcentrale, een plek om duurzame ambities van bewoners en initiatieven bij elkaar te brengen. Hoe ze dat doen in Het Oude Westen lees je hier.

  Opknappen buurtplein in Molenvliet eerste stap in energietransitie  

  Kraampje van bewoners op Orakelplein in Molenvliet

  In Molenvliet willen ze dat bewoners mee kunnen praten over de ontwikkelingen van de energietransitie in hun wijk. Ze hebben ervoor gekozen om te beginnen met het gezamenlijk opknappen van het plein. “Het plein is als het ware een spannende oefening aan de vooravond van de veel grotere operatie namelijk de Energietransitie. Dit plein moet vertrouwen geven dat er iets lukt met elkaar. Dat je samen iets kan bedenken, iets kan beslissen en voor elkaar kan krijgen. Ze werken samen met de gemeente en willen vormgeven aan een overlegtafel. Hoe ze dat doen in Woerden lees je hier.

  Een tweedeling dreigt in Leiden-Noord

  Kinderen in een speeltuin in de Leidse Prinsessenbuurt

  Leiden-Noord is steeds meer een wijk met verschillende gezichten: in het westen zijn er in de afgelopen decennia welvarende nieuwbouwbuurten neergezet, terwijl in de noordelijke buurten Hoven en Prinsessenbuurt een bovengemiddeld percentage van de gezinnen in armoede leeft. Bewoners van Energie voor Energie zien een gevaarlijke tweedeling ontstaan van rijke, energiezuinige, zelfvoorzienende buurten tegenover arme buurten die hoge kosten houden en afhankelijk blijven van dure leveranciers. Ze willen deze tweedeling bestrijden met collectieve projecten en ontmoetingen die kansen ontwikkelen voor álle bewoners. Hoe ze dat doen in Leiden-Noord lees je hier.

  Utrechtse bewoners willen duurzame energie voor iédereen

  Bewoners van Wijk C op hun groene dak in centrum van Utrecht. Foto: Jeroen Berends

  Bewoners van Wijk C zien dat de energietransitie momenteel niet voor alle bewoners in hun wijk toegankelijk is – en vinden dat dat anders moet. Na een deur-tot-deur flyer-actie van één bewoner, heeft sinds een jaar een groep bewoners elkaar gevonden. Ze steken de koppen bij elkaar om te bedenken hoe duurzame energie echt voor alle bewoners van Wijk C kan zijn. Door het gesprek aan te gaan met bewoners en stakeholders willen zij de verbindende schakel zijn opzoek naar oplossingen voor de wijk. Hoe ze dat doen in Wijk C lees je hier.

  Waar zit de energie in Bospolder-Tussendijken?

  Bewoners van Bospolder -Tussendijken, een wijk in Rotterdam

  “Alle mensen vinden het fijn om naar hun mening gevraagd te worden als er echt geluisterd wordt”. De Rotterdammers van Delfshaven Coöperatie zijn hun wijk ingedoken om in kaart te brengen wat er leeft in de wijk, wat van belang is en van waarde voor de bewoners. Vanuit die kennis werken zij aan projecten waarbij bewoners mogelijkheden ontwikkelen om de sociale, economische en klimatologische schokken op te vangen en daar zelfs beter uit te komen. Hoe ze dat doen in Rotterdam lees je hier.

   

  In Leidschendam-Voorburg werken ze aan energie als gemeenschappelijk goed 

  Bewoners proosten op intentieovereenkomst met gemeente in Leidschendam-Voorburg

  Het bewonersinitiatief Energy Common in Leidschendam-Voorburg wil zoveel mogelijk energie lokaal opwekken, opslaan en delen. Common staat dan ook voor het ‘gemeenschappelijke’, en dit bewonersinitiatief gaat uit van energie als een gemeenschappelijk goed, waar je samen verantwoordelijkheid voor draagt. Een energiebron die hun eigendom is, of een energiebron die ze gezamenlijk kunnen beheren en gebruiken is de droom. Hoe ze daaraan werken in Leidschendam-Voorburg lees je hier.

  Amsterdamse bewoners claimen Sloterplas

  Bewoners in Amsterdam Nieuw-West

  De verschillen tussen de buurten rondom de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West zijn groot en de buurten bruisen van diverse talenten en mogelijkheden. De Amsterdammers van Westerlicht Energie Coöperatie vinden dat de Sloterplas en de energie die er in zit toebehoort aan de mensen die in de buurt wonen. In hun duurzame ambities voor de wijk spelen zij in op kansen voor een brede groep bewoners, en willen zij bijdragen aan een solidaire samenleving. Hoe ze dat doen in Amsterdam lees je hier.

  Hier lees je meer over de uitgangspunten en de ambities van van de SchakelWijken in de energietransitie.

   

  Bewoners community energietransitie

  Welke aspecten van bovenstaande deelnemers zijn voor jou het meest herkenbaar? En waar zou jij zelf in willen ontwikkelen? Laat het ons weten. Je kan nog meer lezen over het programma SchakelWijken.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >