SchakelWijken kiezen sociale aanpak energietransitie

 • We zien steeds meer bewonersinitiatieven die gezamenlijk met de energietransitie aan de slag gaan. In het programma SchakelWijken zullen we enkele groepen, actief in complexe stadswijken, ondersteunen in hun ambities voor een duurzame wijk. Samen met hen bouwen wij aan een energietransitie die grote kansen biedt voor een ontwikkeling van de wijk in brede zin en de lokale democratie. We versterken samen het initiatief, zoeken verbindingen en sociale oplossingen voor de buurt en werken vanuit daar aan een samenwerking met de gemeente en andere betrokkenen.

  Een tweedeling dreigt in Leiden-Noord

  Kinderen in een speeltuin in de Leidse Prinsessenbuurt

  Leiden-Noord is steeds meer een wijk met verschillende gezichten: in het westen zijn er in de afgelopen decennia welvarende nieuwbouwbuurten neergezet, terwijl in de noordelijke buurten Hoven en Prinsessenbuurt een bovengemiddeld percentage van de gezinnen in armoede leeft. Bewoners van Energie voor Energie zien een gevaarlijke tweedeling ontstaan van rijke, energiezuinige, zelfvoorzienende buurten tegenover arme buurten die hoge kosten houden en afhankelijk blijven van dure leveranciers. Ze willen deze tweedeling bestrijden met collectieve projecten en ontmoetingen die kansen ontwikkelen voor álle bewoners. Hoe ze dat doen in Leiden-Noord lees je hier.

  Amsterdamse bewoners claimen Sloterplas

  Bewoners in Amsterdam Nieuw-West

  De verschillen tussen de buurten rondom de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West zijn groot en de buurten bruisen van diverse talenten en mogelijkheden. De Amsterdammers van Westerlicht Energie Coöperatie vinden dat de Sloterplas en de energie die er in zit toebehoort aan de mensen die in de buurt wonen. In hun duurzame ambities voor de wijk spelen zij in op kansen voor een brede groep bewoners, en willen zij bijdragen aan een solidaire samenleving. Hoe ze dat doen in Amsterdam lees je hier.

  Waar zit de energie in Bospolder-Tussendijken?

  Bewoners van Bospolder -Tussendijken, een wijk in Rotterdam

  “Alle mensen vinden het fijn om naar hun mening gevraagd te worden als er echt geluisterd wordt”. De Rotterdammers van Delfshaven Coöperatie zijn hun wijk ingedoken om in kaart te brengen wat er leeft in de wijk, wat van belang is en van waarde voor de bewoners. Vanuit die kennis werken zij aan projecten waarbij bewoners mogelijkheden ontwikkelen om de sociale, economische en klimatologische schokken op te vangen en daar zelfs beter uit te komen. Hoe ze dat doen in Rotterdam lees je hier.

   

  Opknappen buurtplein in Molenvliet eerste stap in energietransitie  

  Kraampje van bewoners op Orakelplein in Molenvliet

  In Molenvliet willen ze dat bewoners mee kunnen praten over de ontwikkelingen van de energietransitie in hun wijk. Ze hebben ervoor gekozen om te beginnen met het gezamenlijk opknappen van het plein. “Het plein is als het ware een spannende oefening aan de vooravond van de veel grotere operatie namelijk de Energietransitie. Dit plein moet vertrouwen geven dat er iets lukt met elkaar. Dat je samen iets kan bedenken, iets kan beslissen en voor elkaar kan krijgen. Ze werken samen met de gemeente en willen vormgeven aan een overlegtafel. Hoe ze dat doen in Woerden lees je hier.

  Hier lees je meer over de uitgangspunten en de ambities van van de SchakelWijken in de energietransitie.

   

  Bewoners community energietransitie

  Welke aspecten van bovenstaande deelnemers zijn voor jou het meest herkenbaar? En waar zou jij zelf in willen ontwikkelen? Laat het ons weten. Je kan nog meer lezen over het programma SchakelWijken.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >