Rotterdamse bewoners bouwen collectief zonnedak

 • In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken zetten bewoners vandaag hun handtekening onder het eerste collectieve zonnedak. Op de daken van basisscholen Dakpark en de Boog in Schiemond komen honderden zonnepanelen te liggen. Buurtbewoners kunnen panelen huren mét voordeel op de energierekening.

  De vier ondertekenaars – Delfshaven Energie Coöperatie, scholenkoepel BOOR, de gemeente Rotterdam en Blijstroom – zetten zo de eerste stappen naar duurzame energie in eigendom van bewoners van de wijk.

  Winst voor bewoners

  Zelf duurzame energie opwekken was tot voor kort alleen weggelegd voor mensen met een eigen dak en een paar duizend euro vermogen om de zonnepanelen aan te schaffen. De bewoners van Bospolder Tussendijken vinden dat dat anders kan en moet. In de zomer van 2019 richtten ze daarom Delfshaven Energie Coöperatie op. Een samenwerkingsverband voor en door bewoners met het doel om duurzame energieprojecten te ontwikkelen waarbij de meerwaarde en winst terechtkomt bij bewoners. Ze willen zo duurzame energie voor iedereen toegankelijk maken én het maatschappelijke potentieel van de energietransitie benutten.

  Sociaaleconomisch sterker

  Delfshaven zet de energietransitie in om de positie van bewoners te versterken. Het is de bedoeling dat de wijk  er als geheel veerkrachtiger en sociaaleconomisch sterker van wordt. De transitie naar niet-fossiele duurzame vormen van energie heeft namelijk een grote impact op alle aspecten van het leven van ons als bewoners van de wijk. Hoe we onze huizen verwarmen, waar onze elektriciteit vandaan komt, wat we eten, hoe we ons vervoeren en hoe inclusief onze economie in elkaar zit. Daarom werkt Delfshaven Coöperatie met bewoners uit de wijk en lokale partners aan de ‘Energiewijk BoTu’. De coöperatie slaat de handen in een met de gemeente Rotterdam, woningcorporatie Havensteder en de Internationale Architectuur Biennale.

  Community bewonersgroepen & energietransitie

  LSA ondersteunt de komende jaren tien bewonersgroepen in hun rol binnen de warmtetransitie van de wijk. Daar gaan we zeker een hoop van opsteken. De kennis die we opdoen, delen we open en met iedereen. Zo ontstaat er een community met ervaringen en kennis over de positie en kracht van bewonersgroepen in de energietransitie.

  Wil je ook updates ontvangen of jouw kennis met ons delen? Geef je mailadres door, dan houden we je op de hoogte en word je onderdeel van onze community.
  Geen zorgen: we mailen waarschijnlijk niet vaker dan eens in de maand.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >