Opknappen buurtplein eerste stap in energietransitie

 • Het Orakelplein ligt er verwaarloosd bij en is erg versteend waardoor er weinig mensen gebruik maken van het plein. Jammer, vinden de bewoners van wijkplatform Molenvliet en Duurzaam Woerden. Daarom willen ze het gaan opknappen. Het is namelijk een uitgelezen plek om buiten te zijn, zeker in de hete zomermaanden aangezien veel omwonenden in kleine appartementen wonen. Toch is de huidige staat van het plein niet de enige gedachte achter het opknapplan. “We willen mensen het vertrouwen geven dat er iets te bewegen is in de gemeente. Dat je als bewoner samen met de gemeente de route kan bepalen voor je eigen omgeving.” aldus Michael, bestuurslid van wijkplatform Molenvliet.

  “Het plein is als het ware een spannende oefening aan de vooravond van de veel grotere operatie namelijk de Energietransitie”

  Verzamelen van ideeën
  “Meneer, ik zie dat u hier komt met een missie” glimlacht Michael. Het loopt de hele ochtend al flink door bij het kraampje op het Orakelplein in Woerden. De week ervoor deden ze bij alle omwonenden van het plein een flyer in de brievenbus met de mededeling dat ze vandaag hun ideeën voor het opknappen van het plein konden delen. ‘Orakelplein, groener, leuker, gezelliger’, hangt er op het standje. Nou, ideeën zijn er genoeg!

  “Mag ik ook iets zeggen?”
  “Allereerst het rijwielpad” zegt een bewoner, “dat is zo onduidelijk aangegeven, dat fietsers, autobestuurder en wandelaars niet weten hoe ermee om te gaan.” Een andere bewoner zou wel graag een koffiekar op het pleintje zien “met een gezellig terrasje ervoor”. “Of van die lage fonteintjes voor kinderen, zo leuk, maar ook voor ouderen, om naar te kijken,” reageert een wat oudere vrouw. Een mevrouw met volle boodschappentassen komt aanlopen en zegt: “Mag ik ook iets zeggen? Er is daar op de hoek van het plein zo’n gevaarlijk punt – daar gebeuren om de haverklap ongelukken met fietsers.”. “Waar bedoelt u mevrouw?” vraagt Michael. “Dan lopen we even mee en maken we een foto. Dan is het voor de gemeente ook meteen duidelijk”. Leander, ook bestuurslid van het wijkplatform, komt net teruggelopen van het bruggetje waar hij van een omwoner met rollator een foto heeft gemaakt. De mevrouw vertelde dat het voor mensen met een rollator – en daar zijn er veel van in deze buurt – onmogelijk is om het bruggetje naar het park over te komen.

  “We willen mensen het vertrouwen geven dat er iets te bewegen is in de gemeente.”

  Oefening in vertrouwen
  “Wist je dat een grote boom de gevoelstemperatuur met 5 graden kan verminderen” zegt Lex Albers van Duurzaam Woerden tegen enkele geïnteresseerden bij het kraampje. Vandaag hebben ze het onder andere over het vergroenen van het plein, maar de bewoners van wijkplatform Molenvliet en Duurzaam Woerden hebben nog veel grotere duurzame ambities. Ze willen dat bewoners mee kunnen praten over de ontwikkelingen van de energietransitie in hun wijk. Ze zien het opknapplan voor het plein dan ook als een klein begin. Michael: “Het plein is als het ware een spannende oefening aan de vooravond van de veel grotere operatie namelijk de Energietransitie. Dit plein moet vertrouwen geven dat er iets lukt met elkaar. Dat je samen iets kan bedenken, iets kan beslissen en voor elkaar kan krijgen.”

  Oefening voor het gemeentehuis
  Die uitdaging in vertrouwen is er voor de bewoners, maar de uitdaging ligt ook bij de gemeente. Pauline Emidio wijkambtenaar in Molenvliet, sluit zich helemaal aan bij de plannen. Ze spreekt met veel bewondering over de kartrekkers, “het zijn echt mensen die bewoners weten te bereiken en te verbinden. En verbindingen leggen in de wijk is ook mijn rol. Maar ik ben net zo hard bezig om verbindingen te leggen in het gemeentehuis,” vertelt ze. En dat is zeer gewenst want tijdens een gesprek met hoofd bestrating kwam Michael erachter dat de afbladerende brugleuning niet zijn verantwoordelijkheid is maar onder de verantwoordelijkheid van een andere afdeling valt. Zo zijn er op dit pleintje diverse afdelingen naast elkaar bezig. Pauline geeft aan dat precies dat voor de gemeente nog zoeken is hoe dit soort bewonersinitiatieven worden opgepakt. Onder welk domein valt het binnen de gemeente en wie heeft het lef om vanzelfsprekendheden los te laten en samenwerking met een bewonersinitiatief aan te gaan. Pauline: “Samenwerken met initiatieven wordt nog te veel in risico’s gezien, en dat is ook wel begrijpelijk. Als iets niet doorgaat, of de kartrekkers vallen weg, ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente.”

  “Ik ben net zo hard bezig om verbindingen in het gemeentehuis te leggen”

  Het treintje moet gaan rijden
  Het is mooi dat in Molenvliet het gesprek tussen bewoners en gemeente op gang is. De uitdaging is nu om de verzamelde ideeën van buurtbewoners te verwerken en tot een uitvoerplan te komen. Het gesprek met de wethouder staat al gepland. “Door dit plein kan het treintje gaan rijden” zegt Michael. “We willen graag verder met Pauline als brugfunctie naar de gemeente. We werken aan een subsidie uit een fonds en willen een overlegtafel bij de gemeente, om stappen te zetten in het samen opknappen van het plein. En de energietransitie”.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >